CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Întoarcerea, toamna, la București
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Întoarcerea, toamna, la București 
  
(din volumul Bucovina - plai de basm şi dor ) 
  
Și iată așa, zi după zi, vara se apropia de sfârșit, iar Ionuț trebuia să plece la București, deoarece mai erau doar două săptămâni și începea școala. Copilul de-abia aștepta să meargă la școală, i se părea ceva grozav să se vadă în mijlocul atâtor copii de-o seamă cu el, cu ghiozdane pe spate și cu cărțile cele noi în ghiozdan. 
  
Nu-i mai tihneau zilele pe dealul bunicilor. Nu mai știa cum să piardă fiecare zi, să vină mai repede ziua plecării. 
  
Mama lui Ionuț dădu telefon bunicilor, că Ștefan, tatăl băiatului, va veni el însuși la Moldovița să-l ia pe Ionuț la București. Acea zi sosi. Într-o după amiază, înainte de apusul soarelui veni tata aducând în rucsac multe bunătăți, la care Ionuț se repezi de cum intrase tata în odaie. 
  
Mai rămaseră la bunici încă doua zile, căci Ștefan vru să-i ajute pe bunici la strâns niște prepeleci de otavă, să le urce în podul grajdului. A doua zi colindară prin pădure să caute mure și găsiră chiar destul de multe, mâncară pe săturate, iar bunica făcu două borcane de dulceață de mure. 
  
Borcane de dulceață le pregătise bunica destule, și de fragi, și de zmeură, iar acum și de mure. Pe lângă astea, bunica mai pregăti hribi uscați, tăiați subțire și uscați la soare, pe cerdac. Rând pe rând începură să se umple bagajele cu care Ionuț și tatăl său urma să plece la București. 
  
În ziua dinaintea plecării, copiii din vecini parcă presimțiră că Ionuț urma să plece. Veniră și ei la casa bunicilor, prilej cu care se încinseră niște jocuri de pomină în ograda din fața casei. 
  
Iată, ziua plecării, dimineața. Toate erau pregătite, și hribii, și borcanele cu miere și dulceață. De asemenea, multe brânzeturi, unt, smântână. Oare cine va căra toate astea la gară? 
  
Ca de obicei, la ajutat de dus bagaje la gară, era bunicul. Și-au făcut un plan, fiecare ce are de dus. Ionuț crescuse măricel vara asta, parcă se făcuse mai înalt, mai vânjos, mai roz la față. Se vede că-i priise șederea la munte, la bunici. 
  
  
Și, după ce toate bagajele fuseseră pregătite, după ce se rugară Domnului la despărțire, se îmbrățișară cu bunica, cu lacrimi aproape, apoi trebuiau să plece. 
  
- Puiul meu, Ionuț, când o să te văd iarăși? zicea bunica, cu lacrimi în ochi. 
  
- Nu plânge, buni! O să vin la iarnă, în vacanță, să mă dau cu săniuța. 
  
- Hai să mergem, zicea Ștefan, drumul e lung și avem o mulțime de bagaje. Să nu pierdem trenul! 
  
Și ieșiră pe poartă, pe uliță, și tot așa, la vale, spre satul Demacușa, apoi spre gara din Moldovița. Bunica merse mult în urma lor, până mai jos, pe panta dealului, unde se zicea popas. Apoi se întoarse acasă, unde toată gospodăria rămăsese pe seama ei, până venea bunicul de la gară. 
  
  
În fiecare an, Ionuț venea vara, dar și iarna, la bunici, să se bucure de frumusețea locurilor. La una din compunerile pe care le ceruse învățătoarea copiilor în clasa a treia, Ionuț scrise: 
  
„Compunere 
  
Vara, cel mai mult îmi place la bunici. Sunt copaci așa de mulți, iarbă cu multe-multe flori, cât vezi cu ochii. Cel mai mult îmi place să mă joc cu motanul nostru, Motocel, care a crescut acum, nu mai e mic cum l-am adus în casă la început. Să vedeți câte năzdrăvănii știe să facă: se suie în copaci după pui mici de vrabie. El și cu vicleanul de iepurilă au intrat în casă și-au mâncat toată smântâna din laptele pus de bunica în odaia cea mare. Mare hoțoman! În pădure îmi place să merg, dar numai cu bunica sau bunicul, căci mi-e frică de mistreț sau de urs. La joacă mă cheamă toți copiii din vale, dar eu mă duc la ei doar când merg la prins pești în pârâu. Dacă vor să se joace cu mine, să urce până pe izlazul nostru de lângă uliță. Oh, ce m-au durut picioarele când m-au luat departe, departe, la stână. Nu m-aș mai duce a doua oară decât cu bicicleta. Lasă, vă mai povestesc eu altădată cum e la bunici. Cel mai mult îmi place să mănânc turte făcute de bunica pe plită, cu lapte și cu miere. Ce bine e vara la bunici!” 
  
( ultimul episod ) 
  
Referinţă Bibliografică:
Întoarcerea, toamna, la București / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2636, Anul VIII, 20 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!