CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Dormitul în podul cu fân
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dormitul în podul cu fân 
  
(Din volumul Bucovina - plai de basm si dor ) 
  
Toate ca toate, dar cu dormitul în casa mică, pentru toți, dacă veniseră unchiul Iacov și cu mătușa Anița, era destul de anevoios. Unchiul chiar spuse de la început că el o să doarmă în pod, în fân, că nu-i trebuie decât o pătură veche. Dar mătușa Anița fusese rugată să doarmă în casă, pentru ea fiind prea greu de dormit în pod. 
  
Curiozitatea, și nu altceva, îl făcu pe Ionuț să-și dorească să doarmă neapărat în pod, la un loc cu unchiul Iacob. Nu dormise niciodată în pod și acum ardea de dorul unei nopți dormite în fân. Bunicii nu l-ar fi lăsat, dar copilul vroia numaidecât, așa că-i cedară stăruinței. L-au înfofolit bine, iau tras căciuliță pe cap, ciorapi de lână în ghetuțe, geacă groasă cu glugă încheiată mai sus de nas, apoi l-au trimis sa doarmă în pod. Daca el așa vroia… 
  
Unchiul urcă în pod, iar în urma lui urcă și Ionuț, pe întuneric, bâjbâind pe scara de urcare. Își pregătiră culcușurile de dormit, făcând adâncituri mari în fânul din pod. Puseră niște haine vechi ca pernă și se acoperiră cu pătură de lână groasă, iar acum erau gata de odihnă. Dar intrară la povești, căci unchiul Iacov îi spunea copilului niște istorioare din bătrâni, care îl captivară de la început pe copil. 
  
Unchiul era obosit, voia să se odihnească, așa că tăcură amândoi, așteptând să adoarmă. Pe Ionuț nu-l prea prindea somnul, auzind vacile rumegând în grajd, sub pod. Mai auzi un vițel mugind subțirel, ca răspuns la geamătul vacii, apoi nu mai auzi nimic. 
  
Somnul dulce, în aer curat, cu miros de fân, i-a făcut să doarmă duși… 
  
Nu se știe cât dormiră ei așa, însă, mult după miezul nopții, Ionuț fu trezit de ceva. Vacile rumegau liniștite jos, dar sub streașină ceva scrijela în draniță. 
  
Ce putea să fie ? O nevăstuică ? Auzise povești cu nevăstuici care, dacă te mușcă, poți muri. I se făcu frică. Sau să fie oare șarpe ? Arici ? Dihor ? Cine știe… 
  
Somnul îl părăsi. Dârdâia de frică. Ceva umbla pe sub streașină prin fân și la un moment dat trecu chiar peste pătura cu care era învelit. Se sperie și mai tare. 
  
- Unchiule! Trezește-te ! Ceva vrea să ne mănânce!... 
  
Unchiul dormea greu și trebui să tragă multă vreme de el să se trezească. În cele din urmă se trezi și-i spuse copilului: 
  
- Ce e ? De ce nu dormi ? 
  
- E ceva care umbla prin fân și vrea să ne pape de tot… 
  
- Cum așa ? Ce să fie? Nu e nimic! Poate o fi vreun șoarec ! 
  
Ionuț nu mai știa ce să creadă, așa că-i zise unchiului: 
  
- Dar am auzit eu cum a căzut în fân, din acoperiș! … 
  
- De asta nu dormi tu ? Era poate un șoarece. Sunt șoareci mulți prin fân, vara. Hai să dormim că mâine e iarăși zi de muncă. 
  
Adormiră la loc, dar Ionuț dormea cu urechile ciulite. La un moment dat auzi iarăși fâșâit în fân, pe lângă streașină. Asta era neplăcut de tot. Pe unchiul nu mai îndrăznea să-l trezească. Se mai perpeli așa o vreme ascultând zăngănitul lanțurilor vacilor care rumegau întruna dar și ceva umblături prin fânul din pod, iar uneori ceva umblând pe acoperiș. 
  
Îi veni gândul să părăsească podul și să fugă în casă. Se ridică tiptil, găsi pe întuneric gura de coborâre din pod, pe scară, ieși din grajd și se duse pe cerdac, în fața casei, să bată ușor în geam. Bunica se trezi, auzind ceva pe gang, deschise ușa din tindă și, când îl văzu pe Ionuț în cerdac, cam plâns, îi zise: 
  
- Ce-i cu tine, băiatul meu ? Nu-ți place în pod ? 
  
- Buni, mi-e frică de șoareci, de nevăstuici … Dacă mă mușcă și mor? 
  
- Bietul de tine! Hai cu bunica în casă. O să dormi lângă mine, că pe patul celălalt doarme mătușa Anița! 
  
(va urma) 
  
Referinţă Bibliografică:
Dormitul în podul cu fân / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2560, Anul VIII, 03 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!