CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Cerul înstelat
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cerul înstelat 
  
După o zi de vară caldă, chiar sufocantă, sosi înserarea răcoroasă, plină de spirite misterioase, când se porniră să orăcăiască toate vietățile din bahna de lângă cișmea, și din pârâul din vale. Se întunecase. Una câte una, răsăriră câteva stele pe cer, apoi cerul se umplu de mii și mii de stele, ca o pulbere strălucitoare pe înaltul bolții cerești. 
  
Pe Ionuț încă nu-l prinsese somnul, ieși pe cerdac, să-l caute pe Motocel. Fu uimit de strălucirea captivantă a cerului senin, cu vagi urme de zori pe la apus. Seara, încă era cald și atât de plăcut. Veni și Motocel din grădină și se gudură la picioarele sale. Îl luă în brațe, ieși cu el în curte, apoi înspre uliță, să vadă pe deplin splendorile cerului împodobit cu puzderie de stele de toate mărimile. Clipi din ochi, când văzu o stea mare căzând din cer, luminând puternic, o clipă, apoi stingându-se. 
  
Cât stătuse el așa admirând feeriile cerului, auzi în noapte un zgomot de lemne la poartă. Se duse să vadă ce e acolo. Când colo, sosise bunicul din pădure, pe întuneric, ducând pe spinare doi răzlogi lungi de molid, care-i trebuiau la un gard, seara e mai ușor de cărat sarcini de lemne în spinare, decât ziua, în plin soare. Bunicul trânti răzlogii dincolo de gardul de la poartă, deschise și închise poarta, ridică răzlogii, și-i târâi în jurul gardului de la livadă, tocmai aproape de șura de lângă grajd. 
  
De bună seamă, îl zări pe Ionuț cu Motocel în brațe așteptându-l pe cărarea dinspre toloacă. Se miră ce caută băiatul noaptea afară. Copilul se aținu după el până la grajd, apoi, văzând că bunicul nu mai are vreo altă treabă pe-afară, îi zise : 
  
- Bunicule, nu stai cu mine să-mi povestești despre stelele de pe cer ? 
  
- Hm, hm! făcu bunicul. Îți povestesc, copil drag. Dar stai un pic să mă duc în casă să-ți aduc o bundicică, să nu răcești, că se făcu cam răcoare afară. 
  
- Nu, bunicule ! Nu-i nevoie, nu răcesc ! 
  
- S-o crezi tu că mă iau după tine, dacă răcești, iar n-o să știm cu ce să te doftoricim. 
  
Chiar așa făcu bunicul, intră în casă, ceru bunicii o haină caldă pentru copil, apoi ieși din nou afară. Îl găsi pe Ionuț așteptându-l pe cerdac, îl luă cu el pe un dâmb de lângă casă, de unde se vedea ca-n palmă tot cerul cu miliardele sale podoabe strălucitoare. 
  
- Ce minunăție ! Câte mii și mii de stele pe cer! căzu Ionuț în extaz, cuprins de entuziasm de priveliștea nopții tainice. Bunicule, eu pot să ajung acolo sus, la stele, să mă joc cu ele ? 
  
- Nu, copile, nu poți ajunge acolo, este prea sus de tot. Uite, vezi, acolo în înaltul cerului sunt câteva stele ghemotoc. Acolo îi zice „Cloșca cu pui de aur”. Chiar par stele ca de aur … 
  
- Ce frumos licăresc steluțele. Și ce multe sunt, multe-multe, în toate părțile, oriunde te-ai uita! 
  
- Da, sunt multe, milioane, miliarde, cât nisip e pe malul mării. Vezi brâul cel mare și lung, ca o cărare prăfuită cu pulbere de aur, trecând pe mijlocul cerului ? 
  
- Da, văd. Ce-i acolo bunicule ? 
  
- Este „Calea Laptelui”, așa pare, ca o cărare de lapte. Îi mai zice și „drumul robilor” … 
  
- Da’, uite acolo trei stele mari una după alta … 
  
- Unde, unde? A, da … acele stele se cheamă „cosași”, de parcă ar fi trei cosași care merg unul după altul … 
  
- Ce frumos lucesc … De ce lucesc stelele așa de frumos? 
  
- De ce ? Cred că din cauza văzduhului. Vântul suflă aerul, și de aceea stelele par a clipi. 
  
- Vai !! M-am speriat ! Uite a căzut o stea mare, ca o flacără! Dacă pică pe noi ? 
  
- Nu-ţi fie frică. Acelea nu-s stele, sunt doar niște pietre care vin din cer și se aprind când de izbesc de văzduhul de deasupra noastră. Îi zice meteoriți. Hai să-ți mai arăt ceva: uite, tocmai deasupra noastră, niște stele mari, câte patru și încă două mai sus de ele. Vezi cum seamănă acele stele cu niște căruțe, patru stele ca patru roți și încă două stele, care e proțapul, de care trag caii căruța. De aia acele stele se cheamă „Carul Mare” și „Carul mic”. 
  
- Îmi place mult cerul înstelat! Ce frumos este totul ! 
  
- Da, și uite, chiar sus de tot, mai sus de „Carul mic”, este o stea mare strălucitoare … 
  
- Care, care, bunicule ? 
  
- Uite în dreptul degetului meu, unde arăt eu, vezi ? 
  
- Aha, văd… ce frumoasă e … 
  
- Se cheamă „Steaua polară”. Acolo este Polul Nord. Steaua Polară stă nemișcată toată noaptea în același loc, pe când toate celelalte stele se rotesc în jurul ei pe bolta cerului ! 
  
- De unde știi toate astea, bunicuțule ? 
  
- Ei, eu îs om bătrân, am citit multe, am auzit multe… 
  
- Aș vrea și eu să ajung la cer ! Pot să urc acolo ? 
  
- Nu poți acum. Decât atunci când vine Doamne-Doamne, cu îngerii Lui, care vor umple cerul, și atunci o să ne ia pe noi la cer, pe cei credincioși, și copii cuminți. Să vezi ce bucurie mare o să fie când vom zbura de la o stea la alta, așa cum zboară îngerii ! 
  
- Da, bunicule? O să fiu cuminte și eu, de mâine, să mă ia și pe mine acolo în cer… 
  
- Da, puiul meu, te ia sigur dacă ești cuminte și dacă asculți pe părinți și pe bunici. Acum hai să mergem în casă, n-am mâncat nimic când am venit din pădure. Mănânci și tu cu mine ? 
  
- Da, bunicule ! Vreau și eu o cană de lapte călduț, cu o lingură de miere. 
  
(din volumul "Bucovina - plai de basm si dor" ) 
  
Referinţă Bibliografică:
Cerul înstelat / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2271, Anul VII, 20 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!