CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Pe Muntele Sfânt de la Taian
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe Muntele Sfânt de la Taian 
  
Ca răsplată că am omologat cu succes noul sistem de calcul de la Radio, chinezii ne-au oferit un minunat weekend la Muntele Sfânt al Chinei, aflat în orăşelul Taian, mergând de la Beijing, cu trenul, câteva ore, până se trecea de Fluviul Galben. 
  
Am ajuns seara în localitatea de la poalele acelui munte sfânt, munte plin de memoria filozofului antic Confucius. Dimineaţa ne-am pornit să urcăm cele 9 mii de trepte din vale până în vârful muntelui. Era soare frumos, era cald, prea cald. Noi tot urcam. Unii nu mai puteau urca. Nu-i nimic, oricum, trebuia să urcăm. Priveliştea era ca în basme. Munte sălbatic, cu prăpăstii multe, colţi albi de stânci, coroane de chiparoşi verde-întunecaţi, profilaţi pe cer. Peisaj cu trepte ce urcau, trepte multe-multe. 
  
Eu n-aveam probleme cu treptele, eram primul. Dar mai buni ca mine la urcat erau nişte chinezi budişti, tuciurii, dezbrăcaţi în soare arzător până la brâu, cărând în spate nişte butuci de lemn cumpăraţi din vale, pe care-i duceau ca recunoştinţă lui Budda, tocmai până spre vârful muntelui. 
  
În sfârşit, a venit seara, am ajuns în vârful muntelui, unde era un fel de motel al mănăstirii budiste. Dimineaţa – o mostră de trezire dis de dimineaţa, ca să vedem cât de măreţ răsare soarele. Cu mic cu mare, noi şi turiştii de pe acolo, dar şi mulţi chinezi, am ieşit din moteluri şi am plecat pe o creastă de munte să aşteptăm răsăritul soarelui. Am avut de aşteptat vreo jumătate de oră. Până când, într-adevăr, măreţ, auriu, a răsărit soarele… Ce privelişte! 
  
Am mai fi stat acolo, dar trebuia să ne întoarcem. Nu ne-am mai întors pe cele 9 mii de trepte, ci am mers cumva prin pădure, până într-un pârâu, unde ne aşteptau microbuze. Ce spaime am tras şi cu acele microbuze prin acel pârâu denivelat şi abrupt la coborâre. În fine, ajunşi înapoi la poalele muntelui, am mai umblat pe la nişte prăvălii să cumpărăm statuete de jad. Erau de mai multe forme, fie chipuri de budişti, fie căluţi, fie nişte pescari. Statuetele de jad cu pescari chinezi cu undiţe erau cele mai căutate. Nici nu erau prea scumpe, doar patru yuani costa o statuetă. Nu erau scumpe pentru noi, dar pentru chinezi erau scumpe, ei aveau doar vreo 40 yuani salariu pe lună. 
  
Înainte de plecare spre Beijing, ni s-a mai prezentat un complex imperial întins, o bogăţie de monumente istorice de valoare deosebită. Dar la fel de mult m-a impresionat arta chinezilor de a îngriji arbori foarte vechi. Am văzut acolo nişte arbori vechi de 2500 de ani (vă puteţi imagina, abrori cam de 500 de ani înainte de Hristos!) 
  
Referinţă Bibliografică:
Pe Muntele Sfânt de la Taian / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1871, Anul VI, 14 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!