CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Manuscrisul Apostolului (4)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Manuscrisul Apostolului (4) 
  
După ani şi ani, Teodosie, obosit de bătrâneţe, simţea că nu mai are putere să urce şi să coboare muntele de la chilia sa spre cetate. Nici nu vroia să coboare de tot de pe munte, deşi era chemat nu odată de credincioşii din vale. Prefera să rămână pe povârnişul muntelui, căci era multă linişte acolo şi se putea ruga în voie. Trebuia să-şi pregătească cugetul pentru partea de sfârşit a lucrării sale în Etiopia. Îşi aducea aminte de tinereţea sa din oraşul Alexandria, de şcoli înalte la care fusese ucenic. Ştia că nu îşi va revedea niciodată rudele, prietenii săi din Alexandria, dar că, odată şi odată, se va revedea împreună cu toţi creştinii la Marea de Cristal, în luminoasa Împărăţie a Domnului Isus Hristos. Gândul acesta îl încuraja şi îi dădea putere să treacă peste bătrâneţe şi însingurare. 
  
Au venit zile reci, cu ploi multe. Simţea în piept durere greu de suportat. Se întinse pe patul lui improvizat din crengi de copac, peste care avea aşternută o blană de oaie. Suferea. A doua zi, când se făcu ziua, văzu la intrarea chiliei sale două figurine cunoscute. Erau siluetele celor două gazele care nu-l uitaseră, şi-i făceau acum o vizită. Se vedea că bietele creaturi erau îngrijorate. Teodosie nu se mai ridică din pat să-i întâmpine, ca altădată. Un localnic trecea pe acolo şi văzând cele două gazele în faţa peşterii, se minună. De ce nu fugeau ele, de ce erau aşa de neliniştite, de ce băteau cu copite în pământ? Se apropie să vadă ce se întâmplă şi îl găsi pe Teodosie aproape sfârşit. De bună seamă, îl recunoscu. 
  
Încercă să-l ridice, însă nu izbuti. Atunci etiopianul coborî în fugă în sat, şi reveni cu încă trei bărbaţi vânjoşi, să-l ducă la vale pe bietul Teodosie. Acesta ştia că nu era cazul să se împotrivească, de vreme ce nu se mai putea îngriji de el însuşi. Îl coborâră în sat şi-l aşezară într-un pat cald, aproape de foc. Îşi mai reveni, dar nu pentru multe zile. Peste încă trei zile de suferinţă, diaconul cel străin se stinse din viaţă. Acest fapt întristă mult de tot pe creştinii din cetate. După ce cântară şi rostiră rugăciuni în jurul trupului neînsufleţit, îl duseră la marginea aşezării, lângă o pădure de chiparoşi şi-i zidiră acolo un mormânt din pietre. Îl îngropară după datina din Scriptură. Apoi, în lunile care au urmat, veneau mulţi credincioşi la acel mormânt, unii să se roage, alţii să plângă după apostolul lor drag. Deşi, conform Scripturii, ştiau bine că plânsul nu avea rost, că pentru toţi cei credincioşi va urma o înviere. Dar nu puteau să se obişnuiască să ducă mai departe evanghelizarea fără scumpul lor frate în credinţă, Teodosie! 
  
Cu timpul, numărul credincioşilor din cetate crescuse mult, căci mai veneau şi alţii de prin satele învecinate. Aşa că, în locul acela unde era zidit mormântul lui Teodosie, se construi un templu, prima biserică creştină zidită în acel ţinut îndepărtat al Etiopiei! 
  
Poate cititorul ar vrea să ştie ce s-a întâmplat cu manuscrisul apostolului… De bună seamă, nu a fost ţinut ascuns „sub obroc” în vreo ladă a unui templu, sau în chilia unui pustnic. Mai întâi, ucenicul cel tânăr, Hokim, fiul stăpânului cetăţii, îl lua cu el oriunde pleca în evanghelizare prin satele apropiate. Apoi, acel manuscris, dar şi copiile sale, au circulat prin alte sate şi alte ţinuturi, până când Cuvântul Domnului a dat roade bogate în ţara aceasta binecuvântată de Domnul Isus Hristos, în care oamenii erau atât de doritori să cunoască Adevărul! 
  
FINAL 
  
Referinţă Bibliografică:
Manuscrisul Apostolului (4) / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1536, Anul V, 16 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!