CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Făclii pe Nil (2)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Făclii pe Nil (2) 
  
Dacă pe ostrovul evreilor, pe izlazul de păşune, copiii, vitele şi păsările puteau umbla în voie în toate părţile, nu acelaşi lucru se putea spune despre ostrovul vecin, în amonte pe Nil, aflat de asemenea în vecinătatea uriaşului fluviu. Acest ostrov era mult mai întins decât cel al evreilor, şi se vedea că era mult mai multă prosperitate pe el - lanuri de grâu întinse şi copaci de multe soiuri plantaţi armonios şi în şiruri frumoase. Pe acel ostrov se vedeau izlazuri unde păşteau mari cirezi de vite, cămile şi turme de oi, păzite cu străşnicie de slugile stăpânului locului. 
  
Într-adevăr, toate pământurile acelui ostrov erau ale unui bogat egiptean, Asenath pe nume. Acesta avea un conac mare, în întregime de piatră, cu bolţi înalte, hambare şi grajduri multe în preajmă. Alături de conacul cel prosper al egipteanului, se afla un eleşteu cu suprafaţa lucioasă ca o oglindă, ale cărui ape erau tulburate, când şi când, de peşti răpitori, care se aruncau în aer după insecte. Seara, după ce se domolea căldura zilei, la conacul cel mare al egipteanului se dădeau ospeţe, la care erau invitaţi toţi prietenii săi de prin ostroavele vecine, dar şi multele rubedenii care trăiau chiar în conacul său. La acele ospeţe, se întindeau mese lungi, încărcate cu multe bunătăţi, iar musafirii erau răsfăţaţi cu dansuri şi cu muzici de harpe şi fluiere. 
  
Pe Asenath, stăpânul moşiei, evreii din ostrovul vecin îl vedeau rar. Dimineaţa, după ce soarele răsărea şi lumina bine întinderile, ieşea şi el din conac într-o trăsură trasă de doi cai, ca să-şi inspecteze holdele şi izlazurile cu cirezile la păşunat. Era vai de slugile prinse în neorânduială în acele inspecţii ale stăpânului. În sezonul când, lucrările pe ogoarele ostrovului erau în toi, începând cu inundaţiile Nilului şi până la strângerea şi treieratul recoltelor, vedeai pe câmpurile egipteanului sute de lucrători cu ziua, bieţi oameni săraci, egipteni sau evrei, veniţi să câştige câţiva arginţi, cu care cumpărau grâu, tot de la acest stăpân. Egipteanul era lacom, sporea preţul cerealelor an de an, ceea ce neliniştea mult pe bieţii nevoiaşi osândiţi să muncească, şi apoi să cumpere grâu tot de la el. Asenath era un stăpân hapsân, nu vedea bine faptul că evreii din ostrovul de alături aveau şi ei nişte ogoare, e drept, foarte mici, sau că aveau nişte animale pricăjite. Vedea cu ochi răi că o parte dintre evrei se descurcau cu ce aveau şi cu ce primeau muncind pe digurile faraonului, şi nu mai veneau să muncească pământurile sale. Asta îl înfuria, şi punea slugile sale să provoace cât mai multe şicane evreilor din satul vecin, fie să le distrugă cumva ogoarele cu turmele sale lăsate fără de căpătâi să hălăduiască pe ostrovul evreilor, fie luând uneori cu japca din vitele evreilor pentru diferite pricini oricât de mici. De bună seamă, aceste fapte supărau cât se poate de mult pe evreii din sat, dar aceştia ştiau deja că nu e bine să ridice braţul împotriva puternicului egiptean vecin. Mai ştiau şi învăţătura din străbuni, că Iehova dă încercări în viaţă, ca tot omul să înveţe să rabde, să nu întoarcă rău pentru rău. Iehova este singurul care trebuia să facă dreptate între oameni, nu să-şi facă dreptate ei cu propriile mâini. 
  
Se întâmplase odată ca, în urma unei hălăduieli a vitelor din turma egipteanului printre lanurile evreilor, să dispară vreo două vite mari, care ieşiră lipsă la numărătoarea de seară a vitelor făcute de slugile sale. Se înţelege, Asenath se înfurie rău de acest fapt, şi dădu poruncă să fie luate de la evrei de două ori mai multe vite decât cele dispărute. Slugile îndepliniră întocmai porunca stăpânului, năvăliră a doua zi la prânz pe ostrovul evreilor, luară la nimereală patru vaci de lapte mai arătoase şi le mânară la stăpânul lor. Acesta dădu poruncă, vitele luate să fie duse în grajdul cel mare şi să fie însemnate ca fiind ale lui. Printre cele patru vaci luate din izlazul evreilor, era şi singura văcuţă a lui Efraim. Seara, fu jale mare în casa lui Efraim. Hannah îşi jelea văcuţa dispărută : 
  
- Vai de noi, vai de noi, săracii ! Ce-o să ne facem fără văcuţă ? De unde o să mai avem lapte pentru copilaşii noştri ! 
  
- Linişteşte-te, Hannah ! îi spunea Efraim, soţul ei venit de la muncă. Iehova e sus, vede tot, va avea El grijă să-l pedepsească pe egiptean ! 
  
În zilele următoare, slugile lui Asenath găsiră nişte urme de piei din vitele dispărute ale stăpânului, dar asta în nişte mlaştini de lângă un canal în care vitele intraseră şi nu mai puteau ieşi. De bună seamă, noaptea, crocodilii care atâta aşteptau, veniseră de hac vitelor rătăcite. Deşi se găsise motivul dispariţiei vitelor din cireadă, egipteanul hapsân nu dădu poruncă să fie înapoiate vitele luate cu japca de la evrei, ci, mai degrabă, paguba să fie la ei, nu la el ! 
  
În acelaşi an, când băieţii lui Efraim, - Tamir şi Menahem - , găsiră o pereche de boi ai egipteanului încurcaţi într-o râpă, de unde nu mai aveau cum să iasă, băieţii alergară acasă la mama lor să spună ce păţiseră boii stăpânului. Hannah îi învăţă pe băieţi să nu se răzbune pe asupritorul lor, deşi acum aveau ocazia cea mai bună, ci, mai degrabă, să alerge la conacul acestuia şi să spună acolo despre necazul cu boii. Veniră slugile lui Asenath şi tăiară stufărişul izbutind să elibereze boii din hăţişul acela din râpă. Plecară apoi cu boii spre grajdurile stăpânului, fără să rostească măcar un cuvânt de mulţumire băieţilor evrei care făcuseră o faptă bună. 
  
- Nu fiţi mânioşi pe comportarea egiptenilor ! Iehova vede toate faptele voastre, şi cele bune şi cele rele. El face dreptate ! 
  
(va urma) 
  
Referinţă Bibliografică:
Făclii pe Nil (2) / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1494, Anul V, 02 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!