CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Sărbătoarea milioanelor de chinezi de 1 Mai
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sărbătoarea milioanelor de chinezi de 1 Mai  
 
Este greu de imaginat cum ai putea organiza o distracţie, o sărbătoare pentru peste un miliard de locuitori, cât avea China prin anii 1970. Dar, iată, asemenea sărbători existau în China, iar sărbătoarea de 1 Mai era cea mai fastuoasă. Cum era această sărbătoare, la care cei aproape 8 milioane de locuitori din Beijing vroiau să participe fiecare?  
 
În acest scop, prin toate parcurile mari şi frumoase, dar şi prin alte locuri publice unde s-ar fi putut aduna mulţimi de oameni, timp de aproape o lună, se făceau pregătiri intense pentru sărbătoarea de 1 Mai, se lucra la decoruri, la scene monumentale în aer liber, pregătindu-se totul cu mare minuţiozitate.  
 
În ziua de 1 Mai, chinezii ne-au luat prin oraş să ne arate marea sărbătoare. Ca străini, eram întrucâtva privilegiaţi, am fost conduşi să vedem serbările care aveau loc în interiorul Palatului de Vară, aflat chiar în centrul Beijingului. Eram un grup de români, îndrumaţi de câţiva delegaţi din partea chinezilor, însoţiţi şi de translatori. Am intrat în parc prin una din porţile cele mari, înotând într-un furnicar de oameni. Pe aleile de la intrare ne aşteptau deja cele mai frumoase decoruri, grupuri de copii de şcoală, care deja îşi desfăşurau programele lor muzicale foarte variate. Pe alte alei erau alte zeci de scene amenajate în aer liber în care erau alte reprezentaţii de cântece şi dansuri date de copii de şcoală. Acolo, în China, acea artă rafinată, milenară, a cântecelor şi dansurilor, creau feerii greu de imaginat. Copii păreau îngeri pe pământ! Toate reprezentaţiile erau desăvârşite, erau rodul unor repetiţii asidue, pline de răbdare.  
 
Chinezii mai erau pricepuţi în a realiza nişte oraşe în miniatură, în care se vedeau, mici de tot, maşini, oameni, păpuşi, animale, toate supuse unor mişcări sincronizate, mecanice, care sub acompaniamentul unei muzici adecvate, creau o adevărată sărbătoare a păpuşilor. Mai încolo vizitasem alte puncte de atracţie din imensul parc, ne aşezam ca spectatori la diverse reprezentaţii în săli organizate în aer liber. Întreg parcul abunda de ansambluri corale, ansambluri de dans renumite din China, care-şi prezentau programele cu multă amploare, dar cu o nespusă fineţe şi rafinament.  
 
Deosebit de impresionante erau sărbătorile copiilor din clasele mici de şcoală. Nu puteai să nu te bucuri de fericirea de pe feţele lor, fericirea că e sărbătoare. Unii copii erau de o frumuseţe fermecătoare, ca nişte păpuşi vii. Poate erau şi intimidaţi de sutele, poate miile de obiective fotografice îndreptate asupra lor. Mai apoi i-am găsit pe aceşti mici artişti pe nişte bănci de lemn din parc, sub nişte pagode, mâncând cu lăcomie din ceva ca nişte turte sau cozonaci, de pe la noi. Toţi copii erau cât se poate de frumos îmbrăcaţi pentru serbare, şi, ca artişti ce erau, au fost şi vopsiţi un pic pe obraji şi pe buze cu ceva roşu, să pară mai luaţi din poveşti. Toţi copii din lume sunt frumoşi în zilele de sărbătoare!  
 
La serbările artiştilor mai mari, era o minunăţie să admiri măiestria interpretărilor, a melodiilor cu o gamă nesfârşită a virtuozităţii. Aceste melodii se cântau în timp ce pe scenă se făceau reprezentaţii. Te şi gândeai, până unde poate creşte virtuozitatea. Creşterea ritmurilor muzicale mai era amplificată şi de apariţii noi pe scenă, actori odihniţi, care preluau ştafeta virtuozităţii, ducând-o aproape de sublim. Muzica şi dansurile chineze sunt vechi de când lumea, dar regimul comunist chinez se mai folosea de aceste prilejuri de sărbătoare să rostească prin gura artiştilor propriile sloganuri, cuvinte revoluţionare, de hărnicie, devotament patriotic. Iertai pe toate, exprimarea artistică era superbă. Ca să nu mai zicem de frumuseţea fizică şi spirituală a miilor de actori de pe scenele din aer liber.  
 
Am părăsit cu regret aceasta petrecere uriaşă de 1 Mai, sărbătoarea unui întreg popor, zi în care ar fi trebuit să fie fericit tot chinezul, dacă se putea.  
 
Seara, tot de 1 Mai, ne aştepta o altă sărbătoare grandioasă, sărbătoarea nocturnă a jocurilor de artificii. Am primit bilete de intrare pe Marele Stadion al Oamenilor Muncii, cel mai mare din Beijing. Stadionul era grandios, cu capacitatea de 100.000 de locuri. Toate locurile s-au ocupat devreme. Înainte de focurile de artificii, pe stadion a fost un meci, care pe noi nu ne interesa. Mai interesantă era o serbare a tineretului organizată după meci. Dădeau reprezentaţii pionerii, mai mici sau mai mari, îmbrăcaţi în uniforme de mătase strălucitoare. Reprezentaţiile erau feerii de vis, parcă erai pe altă lume.  
 
În fine, după lăsarea deplină a întunericului, se simţeau nişte pregătiri în jurul stadionului. Au fost aşezate vreo zece tunuri de artificii pe aleile exterioare, roată în jurul stadionului. Începu spectacolul. Nu-ţi venea să crezi. Tunurile azvârleau spre cer inepuizabile ghirlande de lumini. Toate artificiile erau lansate în acelaşi timp de toate cele zece tunuri. Acele lumini, proiectate spre cer, erau, de fapt, prevestirea unor explozii a unui popor de alte artificii, mult mai luminoase, la înălţimi mult mai mari. Feeria de lumini şi culori îţi dădea senzaţia că eşti în mijlocul unui basm. Unele artificii explodau imediat, altele erau întârziate, sau cu explozie în cascadă. După o astfel de şarjă de lumini, întreg cerul de deasupra stadionului era acoperit de zeci de mii de lumini, explodate sub cele mai frumoase configuraţii, care cădeau apoi în jos, liniştit, luminând ca nişte mici paraşute.  
 
Spectacolul, desigur, era de neimaginat. Admiram acea frumuseţe de o clip㠖 două, a unor stele frumoase, sau a unor galaxii de luminiţe, care se stingeau apoi treptat, lăsând, parcă, întunericul să cuprindă stadionul. Dar nu pentru mult timp, căci o nouă salvă de artificii, şi mai luminoase, şi mai deosebite, pornea spre înălţimile cerului. Acest spectacol a ţinut multă vreme, până noaptea târziu.  
 
La întoarcerea de la stadion, am putut admira pe toate clădirile marii capitale chineze ghirlande de becuri variat colorate, care dădeau un farmec de nespus tuturor instituţiilor statului. Dar, parcă, mai frumoase erau ghirlandele de lumini de pe temple şi pagode. Deşi comunismul, prin esenţa sa este odios, chinezii de atunci erau foarte mulţumiţi de sărbătoarea lor din ziua de 1 Mai. Şi nicăieri ca în China nu răsună mai emoţionant şi mai maiestuoas cântecul muncitoresc Internaţionala!  
 
Referinţă Bibliografică:
Sărbătoarea milioanelor de chinezi de 1 Mai / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1476, Anul V, 15 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!