CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

În vizită la Grădina Zoologica din Beijing
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vizită la Grădina Zoologica din Beijing 
  
Era într-o după amiază de primăvară, când dorul de linişte şi libertate pune mai tare stăpânire pe toate fiinţele. Contrar acestei logici, noi, românii, împreună cu câţiva chinezi, însoţiţi de copii lor, apăruserăm cu vreo trei maşini la poarta Grădinii Zoologice din Beijing pentru a vedea cu ce au greşit bietele animale de tot felul de au ajuns să fie ţinute într-un fel de închisoare, această grădină zoologică, care, se spunea că era una dintre cele mai mari din lume. 
  
La început ne-am pierdut în amănunte: nişte animale mici închise în nişte cuşti de sârmă. Copiii chinezilor cu care eram nu mai puteau de încântare să vadă animaluţe drăgălaşe. Până am dat de nişte gratii înalte de după care o maimuţă a început să se prăpădească de râs de neghiobia noastră care venisem să vedem o lume de animale nefericită, cu personalitatea zdrobită, după ce-şi pierduseră toată libertatea. Mai jalnic era că unele animale, chiar mari, şi-au trădat nostalgia de independenţă, libertate. Acum se pretau să facă "numere" în faţa vizitatorilor, de dragul unor ciubucuri. Elefanţi mari au uitat de pădurile tropicale nepătrunse, acum erau stăpâniţi de eterna amăgire de a pufăi tare, de a-şi arăta muşchii (întocmai ca unii oameni mari şi graşi ajunşi în mintea copiilor). Şi cu câte un ochi mic şi fix scrutând mâinile oamenilor de după gratii care-i întindeau mici momeli de zahăr sau de pâine. 
  
Alte animale nu mai aveau chef nici de atâta, dormeau inerte, fără a mai trăda aspiraţiile seculare ale speciei. Căci cum ar putea fi amăgit urşii polari cu un bazin cu pereţi înalţi de 3 metri, închişi într-o suprafaţă joasă, cu multe pietre, destul de întinsă, creând o palidă senzaţie de răcoare. Vedeam cum nişte urşi albi, imenşi umblau impasibili prin bazin, ursuzi, gândindu-se, poate, la paradisul alb de la Polul Nord pierdut pentru vecie. 
  
Mult mai naivi mi s-au părut nişte urşi grizli, masivi, într-un alt bazin, mare şi acesta, care desfăşurau nişte expediţii crâncene în jurul bazinului, expediţii rapide, fioroase, manifestând patimă, ură faţă de tot şi toate pe lumea asta. Urcau vitejeşte pe nişte stânci artificiale, foarte colţuroase, stânci aşezate chiar în mijlocul bazinului. Astfel, bieţii urşi, îşi amăgeau idealurile înalte moştenite din străbuni. 
  
Ca să nu ajungem să comentăm comportarea jalnică a unor urşi şi mai mici, care au uitat de mult orice demnitate a speciei, acum s-au dedat pe panta linguşirilor la gratiile cu spectatorii, umblând în două picioare, cu ochi rugători, vânând orice bucăţică dulce oferită de oameni. 
  
Mai încolo am dat de un "sat" de maimuţe mici, închise în nişte gratii înalte, imense, având preocupări aşa de variate şi de comice, că nu te îndurai să pleci de-acolo. 
  
Multe tragedii ar fi putut fi povestite de o mulţime de animale cărora li s-a luat libertatea, aruncate după gratii. Cele mai multe asemenea tragedii nici n-avea cine să le mai ia în seamă: cerbi, mistreţi, iepuri, antilope fine şi atente la orice mişcare. 
  
Erau luate în seamă doar anumite cazuri mai ieşite din comun: girafele, hipopotamii, rinocerii, zebrele. Acestea parcă le simţeai tânjind după starea lor naturală. Stăteau îngândurate şi triste, cu capul în pământ, suferind de căldură şi de nemişcare. Şi asta după ce toate tentativele de evadare le-au eşuat. 
  
Emoţii mari aveai când treceai pe lângă nişte amenajări ample de stânci, văi, peşteri artificiale, făcute pentru lei şi tigri. Deşi erau ademeniţi cu nişte iepuri aruncaţi în zona lor, leii se comportau într-adevăr regeşte, nepărăsind deloc ascunzătorile lor din peşteri, aşa că am putut admira doar atitudinea lor, nu şi prezenţa lor. Dacă erai norocos, puteai vedea măcar coada vreunui leu, sau hreava de păr de pe spinare. 
  
Erau şi vulturi închişi în colivii foarte înalte, acoperind un pâlc de copaci. Vulturii stăteau moţăind pe ramuri, măreţi şi imperturbabili, ca nişte prinţi de sânge nobil căzuţi în robie! 
  
După ce am mai privit nepăsarea hâdă a unor şerpi uriaşi din nişte hrube întunecate, după ce am mai salutat un maimuţoi flegmatic, care sfida lumea, mâncând cu dibăcie portocale, curăţindu-le de coji şi scuipându-le în lături, am ieşit din acea imensă gradină zoologică, pe care am văzut-o doar parţial. Eram nerăbdători să respiram aerul curat din afară, sub adierile de vânt, şi să privim arborii din parcuri cu frunzele aurite de razele soarelui apropiindu-se de apus. 
  
Referinţă Bibliografică:
În vizită la Grădina Zoologica din Beijing / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1439, Anul IV, 09 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!