CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

Templul Cerului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Templul Cerului 
  
Vremea caldă, un cer senin de duminică, ne îndemnară să părăsim hotelul Pekin şi să facem, pe jos, un drum ca de doi kilometri până în frumosul parc în care se află celebrul Templul al Cerului, complex turistic aflat nu departe de Piaţa cea mare a Beijing-ului, numită Tien En Men, piaţa din care se văd Mausoleul lui Mao Tze Dun, Porţile de la intrarea în Palatul de Iarnă şi frumoasa clădire a Congresului Popoarelor Chinei. 
  
Intraţi în parcul Templului Cerului, am fost impresionaţi de un zid roşu, înalt, care înconjura faimosul complex. Pe alei, chinezii se plimbau fericiţi, ca în zi de sărbătoare, luând şi copiii cu ei, bineînţeles, şi nelipsitele lor aparate foto. Dar avuseseră parte de o distracţie neaşteptată, gratuită, să se holbeze la noi, românii, de parcă nu mai văzuseră europeni. Era un sentiment ciudat, să te vezi în atenţia atâtor sute de oameni, pe alei înţesate de lume, când, în mod firesc, într-o aşa aglomeraţie nimeni nu te-ar fi luat în seamă. 
  
În jurul zidurilor templului, erau copaci mari care umbreau cărările de arşiţa soarelui, desi caldura nu putea fi stavilita de nimic in acea zi. Printre copaci era cam puţină verdeaţă şi se simţea o vreme aridă, greu de indurat in miez de zi. 
  
Iată, dincolo de o alee umbrită, au apărut vederii nişte scări de marmură ce urcau spre templu, printr-o largă poartă a zidului. După ce am ajuns pe treapta cea mai de sus de marmură, am rămas amutiţi ca în faţa unei minuni: în faţa noastră se afla faimosul Templul Cerului, în toată grandoarea lui. Construcţie înaltă, rotundă, armonioasă, de o frumuseţe greu de descris în cuvinte sau imagini. De pe înaltele scări de marmură, se vedea cel mai bine imensitatea complexului. Între zidurile exterioare, erau adăpostite două grupuri de construcţii. Unele în jurul templului celui mare, cel rotund, numit şi Templul Cerului, in jurul căruia erau trepte concentrice de marmură, pe care vedeai copiii chinezilor odihnindu-se, savurând bomboanele cumpărate de părinţi, care le făceau mereu poze. Şi un alt grup de construcţii în jurul unui templu mai mic, dar asemănător marelui Templu al Cerului. Construcţiile din jurul celor două temple îţi frapau privirea prin frumuseţea lor ireală, prin eleganţă, construite în stil de pagode strălucitoare, în care albastrul acoperişului alterna cu culorile roşu, galben şi albastru ce împodobeau pereţii exteriori ai construcţiilor, dar, mai ales, ai cornişelor şi ai streşinilor. Trecerea între aceste multe construcţii se făcea pe nişte alei împodobite cu ornamente minunate, de marmură, dând monumentalitate şi splendoare întregului complex. 
  
Multele clădiri anexe din complex sunt veritabile magazine de artizanat - podoabe de aur, fildeş, pietre preţioase. Şi multe, multe pliante cu vederi. 
  
Intrând înăuntrul templului celui mare, nu puteai să nu fii atras de bogăţia bolţilor înalte, sprijinite de zeci de coloane imense de lemn de cedru, feeric pictate, înalte, paralele, drepte, creând o încântare pentru spirit. Ca în orice templu chinez, nu se putea să nu fie pictaţi dragoni, folosind cele mai vii culori. Mai erau pictate şi păsări Pheonix, strălucind ca aurul, sau uimind prin coloritul lor albastru, roş ideal, galben minunat. Cascadă nesfârşită de ornamente nu se putea să nu extazieze orice privitor venit în China pentru câteva zile. 
  
Şi ca farmecul să fie deplin, trecând pe frumoase alei de marmură între templul cel mare şi templul cel mic, ajungeai la un moment dat într-o zonă semicirculară de ziduri, vestită prin ecouri. Te duceai în faţa unui zid, spuneai ceva, nu prea tare, şi-ţi veneau ecouri de peste tot, amplificate parcă. 
  
Tot în complexul Templului Cerului, nu departe de acesta, se află o movilă destul de înaltă, întinsă, făcută artificial din excavările de pământ la construirea templului, movilă pe care, la prima vedere, părea că n-avea rost s-o urci cu piciorul, dar pe care, totuşi, eu am urcat-o. Oricând sunt amator să urc pe înălţimi în preajma oraşelor mari. Şi efortul mi-a fost răsplătit din plin. De pe acea movilă, lipsită de frumuseţe, am fost întâmpinat cu o boare de vânt care m-a răcorit. Parcă eram la munte. Dar ce movilă! Căci ce munte de pe lume îţi poate oferi vederii, nici la vreo două sute de metri distanţă, toată splendoarea complexului Templului Cerului! Iar roată, în jur, până departe, se vedeau imensele răspândiri ale oraşului care este capitala împărăţiei chineze, sutele sale cartiere, fabrici, parcuri, străzi, departe cât vezi cu ochii... 
  
Vă asigur, merită cu prisosinţă o duminică petrecută în complexul Templului Cerului, experienţă de viaţă care nu va fi uitată niciodată! 
  
Referinţă Bibliografică:
Templul Cerului / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1430, Anul IV, 30 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!