CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Învăţătorul Sheffel
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Învăţătorul Sheffel 
  
În clasa I-a am avut o învăţătoare „clasa I-a”: în vârstă, serioasă, exigentă, care-şi făcea meseria pe deplin. Copiii ştiau de frica ei. Cine nu era cuminte, lua linii peste degete. Sau stătea în genunchi, la colţul clasei. Nefiind numeroşi copiii în şcoala satului, unul din învăţători avea grijă de clasele I-a şi a III-a, iar celălalt avea grijă de clasele II-a şi a IV-a. Aici era toată arta, când învăţătoarea făcea lecţie cu una din clase, ceilalţi copii trebuiau să scrie ceva. 
  
S-a întâmplat, însă, un lucru rău, învăţătoarea noastră, d-na Sheffel, s-a îmbolnăvit de o boală gravă, incurabilă, şi, cu două luni înainte de sfârşitul anului, n-a mai venit la ore. Soţul ei, d-l Sheffel, încerca s-o suplinească. Însă el era din alt aluat decât distinsa sa soţie. Era înfrăţit cu băutura, nu puteai avea bază în el. Se zicea că în viaţa lui a mai fost dascăl la o biserică, ştia de acolo felurite cântece. Tot el ne-a învăţat să cântăm imnul ţării de atunci „Te slăvim, Românie, pământ părintesc!”. Aşa de caraghios ni se părea să cântăm acest cântec, auzindu-l şi pe dascălul nostru, de nu ne puteam abţine de râs. În fine, după ceva chinuială, am izbutit. 
  
Rămaşi singuri cu d-l Sheffel, s-a schimbat radical stilul de şcoală. Când intra ilustrul dascăl la oră, era un zumzet necontenit în clasă. Avea o metodă mult încercată de el în lunga lui experienţă de învăţător: punea pe primul din bancă să citească din Citire. Apoi continua cu următorul. Apoi banca următoare. Când se terminau toate băncile, reîncepeam cu prima bancă. Nu conta că unii erau din clasa I-a iar ceilalţi din clasa a III-a. Vă daţi seama, cu stilul acesta, toţi reuşeam să ştim lecţiile pe de rost! 
  
La matematică era mai complicat. Ilustrul nostru învăţător ne dădea indicaţii preţioase: rezolvaţi exerciţiile/ problemele de la numărul cutare până la numărul cutare. Mie-mi convenea stilul acesta de predare. Începusem să rezolv exerciţiile şi problemele de unul singur. Eram cu mult înainte faţă de alţi copii, aproape că terminam cartea. Avea de la cine copia toată clasa! 
  
Dar se întâmpla des ca ilustrul pedagog, d-l Sheffel, luând o tărie cam mare, să nu poată veni la ore din odaia lui, situată chiar în şcoală, într-o aripă a ei. Ne lăsa de capul nostru, toată ora. Cei din clasele paralele II-a – IV-a păţeau la fel. Atunci, fiind deja primăvară, cald, ne întâlneam toţi băieţii în curtea şcolii, unde începeau nişte miuţe de fotbal fără de sfârşit. Rar de tot, spre seară, se trezea din somn d-l învăţător, ne mai speria cu prezenţa sa în curte, făcând să fugim toţi, ca potârnichile, în clasă. Taman la timp, ca d-l Sheffel să ne dea tema pentru acasă. După aceea eram liberi să plecăm. 
  
Ştiu că, chiar când să luăm vacanţa, d-na învăţătoare Sheffel a murit. Am plâns amar cu toţii de acea veste tristă! 
  
Anul următor ne-a venit o învăţătoare tânără, pe nume Tcaciuc, ucraineancă. Ne-am împăcat nespus de bine cu ea. Dar în clasa a treia a plecat şi ea şi ne-a venit o altă învăţătoare, numită Seniuc, de asemenea tânără, tot ucraineancă. Când am văzut-o pe învăţătoarea cea nouă, ne-am pornit pe plâns. Eram prea ataşaţi de învăţătoarea Tcaciuc. Dar, după câteva zile, ne-a trecut, învăţătoarea Seniuc era la fel de bună şi de frumoasă ! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Învăţătorul Sheffel / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1347, Anul IV, 08 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!