CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Ursoaica
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ursoaica 
  
Ce bine e să treci prin păduri şi să n-ai nicio teamă. Să admiri copacii aşezaţi maiestuos de-a lungul plaiului, de o parte şi alta. Să te aşezi pe o buturugă când simţi picioarele înmuiate de urcuş. Să-ţi mai îndulceşti sufletul cu nişte fragi sau zmeură care-ţi fac cu ochiul în fiecare luminiş. 
  
- Ce zici, Mihai, ne-am trezit cam târziu astăzi să plecăm la muncă? întreb eu pe fratele meu. 
  
- De ce să fie târziu? Cu cât vii mai odihnit la muncă, cu atât ai mai mult spor! 
  
- Uite, ne apropiem de vârful muntelui. Crezi că azi va fi vreme fără ploaie, toată ziua? continui eu. 
  
Nici n-am terminat bine de rostit acestea, că auzim un vuiet dinspre creasta împădurită a muntelui. 
  
- Uite o scroafă de mistreţ, cu pui! zice Mihai 
  
Mă uit mai bine şi ceva mă face să mă cutremur. 
  
- Ăsta nu-i mistreţ! Asta-i ursoaică! Are şi pui! strig eu. Hai să urcăm în copac! 
  
Ursoaica cu cei doi pui ai ei, bine crescuţi, de culoare brună, năvăleau la vale, dinspre creasta muntelui, chiar pe-aproape de noi. Grohăia-mormăia sinistru toată ceata aceea de sălbăticiuni. De spaimă, de abia am pribidit să ne căţărăm într-un molid, cam vreo trei metri, unul după celălalt. 
  
Ursoaica cu puii ei, se vede, nu avea treabă cu noi în ziua aceea. Cum venea cu ursuleţii la vale dinspre creastă, tot aşa s-a topit mai departe. Avea ea alte scopuri în capul ei: pe versantul de vizavi al pădurii era o poiană, în care păşteau nişte vite. Spre marea noastră mulţumire, am fost desconsideraţi de ursoaica şi de progeniturile ei!  
  
Stând în molid vreo cinci minute după dispariţia ursoaicei cu puii, zic lui Mihai: 
  
- Cât o să stăm aici în copac? Hai să coboram, să vedem urmele lăsate de urşii prin pădure! 
  
Am coborât liniştiţi, am început să căutăm semne de trecere a urşilor. Dar n-am văzut nimic nicăieri. Laba urşilor este foarte moale, nu lasă urme pe pământ. De abia la trecere peste un plai umed de ploi, am văzut nişte urme de labe de urs în noroi. Asta a fost prima şi ultima dată când am văzut urs în pădure. 
  
Noi ne-am continuat drumul spre parchetul din satul Raşca unde lucram la curăţirea de resturi lemnoase a parchetului proaspăt tăiat. Acolo dormeam la o cabană forestieră de la kilometrul şase din Raşca, unde maestru de parchet era Ilisoi, şi avea ca ajutor pe unul Feduca. Când am povestit celor de la cabană întâlnirea noastră cu ursoaica, aceia aveau zâmbete ironice în colţul gurii. Nu ne credeau. Unde urs chiar aşa de aproape de sat! O fi crezut şi ei, după numai două zile, când s-a aflat că ursoaica a rupt o juncuţă pe dealul de la Zigrevi. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ursoaica / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1169, Anul IV, 14 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!