CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Violeta Catincu         Ediţia nr. 2570 din 13 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Așa e viața!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
-Știi care e cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni l-a dat?  
  
Mă întorc către el cu privirea ,încercând să descifrez gândurile care simțeam că-l apasă.  
  
-Sunt multe daruri dar pentru mine sănătatea e cel mai mare, ca să ne bucurăm pe deplin de toate.  
  
Nu răspunsul asta îl căuta și se vedea că-l măcina povara unor decizii sau trecutul pe care încă nu-l lăsase în urmă.  
  
-Tu care zici că e? Îl întreb fiindu-mi frică de răspuns și de ceea ce aș fi putut afla.  
  
Mașina lua curbele stâncoase încet,ca într-un dans mortal ,pe aceelași ritm cu inima mea.  
  
Știam ceva din trecutul lui,dar ele erau doar piese dintr-un puzzle mult prea complicat.Defapt,știam ce voia el să știu.  
  
-Uitarea.  
  
Îmi răspunde după lungi dezbateri interioare.Vedeam că e reținut de parcă ceea ce ar spune m-ar sparge ca pe o oglindă în bucăți.Preferam crudul adevar,fară anestezie ca să nu uit,decât amânarea.  
  
-De ce spui asta?Îl întreb uitându-mă fix în ochii căprui,care deși priveau spre înainte,nu erau defapt acolo.  
  
-Vezi tu,oricât ne-ar face rău cineva,uitarea ne face să-l iertăm.  
  
Știam acum la ce se referea .Nu-l mai priveam pe el.Preferam să mă înec în verdele amețitor al pădurii și aș fi vrut să fiu oriunde altundeva decât lângă el.Era timpul ca discuția să capete o noanță detașată,filozofică.Am vorbit cu el tot drumul,nu eu însămi,ci acea parte din mine,actrița care putea să înfrunte mai bine și să conducă discuția pe drumuri mai ferite.  
  
Cealată parte din mine înțelesese perfect dintr-o singură frază că vrea să se întoarcă în trecut la ceea ce odată I-a făcut inima să tresalte.Nu aveam în cap că eu sunt de vină.Știam că am iubit frumos cu toată ființa mea și că am încercat să fie bine pentru amândoi.Nu regretam nici compromisurile morale pe care le făcuse.Eu spre deosebire de el îmi acceptam trecutul.Pe drumul de întoarcere,seara mi-am dat seama că piesa noastră de teatru rula ultimul act.Nu aș fi vrut o scenă dramatică,în care eu plângeam în timp ce el era copleșit de remușcari.Nici una în care țipau unul la altul și aruncam vina neputinței ca o minge de ping –pong.Mi le îmaginasem pe toate,însă orgoliul meu nu mă lăsa să pledez în victimă.  
  
Chiar nu era cazul.Am râs în sinea mea de absurditatea a ceea ce se întâmpla și am privit demnă tot înainte.  
  
Mă transformase în ghiață.  
  
 
  
A doua zi seara I-am dat un mesaj.I -am spus că trebuie să vorbim și l-am făcut să înțeleagă că discuția asta va fi ultima.Mă știa bine și admira felul cum eram.Nu oricine poate îmblânzii focul,iar noi doi eram atât de diferiți.Poate că eu am vrut să fiu mai temperată de el,iar el să simtă focul pasiunii încă o dată.  
  
Am băut în seara aia.Știam că poate cu simțurile umpic amorțite o să pot să I-au lucrurile mai ușor,chiar să râd de situație ,,,ceea ce am și făcut.Voiam să vadă în mine o persoană puternică care nu se lasă bătută așa ușor,ca o regină care deși nu poartă coroană știe să se impună doar prin prezență.  
  
Mi-a dat mesaj târziu în noapte,probabil s-a gândit mult la ceea ce are de facut.La ceea ce pierde și câștigă.Numai că decizia finala nu mai ținea doar de el.Simțeam nevoia să se termine aceea continuă remușcare inutilă de parcă aș fi facut o crimă,incertitudinile și întrebările care nu mă lăsau să dorm.  
  
Eram foarte vesele când ne-am văzut.Acum vroiam să simtă că îl tratez într-un alt mod ,ca și prieteni.  
  
M-a întrebat dacă eram totuși conștientă să port discuția asta.  
  
Din pacate alcoolul nu-și mai facea demult efectul.  
  
Am ocolit mult subiectul noi,am luat-o cu amintirile,cu glumele și ne învârteam ca niște lași ocolind ce era mai important.  
  
Am fumat mult.Eu voiam să mă las.El imi tot întindea pachetul ca să mi se relaxeze mintea.Nici ele nu aveau nici un efect.  
  
Într-un final mi-a spus defapt ce știam deja.Aproape că eram mândră de cât de perspicace fusesem să intuiesc.L-am sfatuit ca pe un prieten.Cred că asta l-a durut,dar am fost demnă până la capat.  
  
I-am sfatuit ca indiferent ce decizie I-a să si-o asume pană la capăt.Să încerce să se iubească pe sine mai mult,pentru că atunci când te iubești știi ce alegeri sunt potrivite.  
  
Mi-a spus că îi e frică de viitor.L-am strans la piept ca pe un copil și I-am zis că o să fie bine.Mă durea teribil să-l încurajez dar avea nevoie de asta.  
  
M-a sărutat pe buze ca pentru ultima dată și m-a pupat pe frunte.Ar mai fi vrut să mă tină de mână dar m-am îndepărtat teatral ca într-un film ,lăsându-l cu trecutul,prezentul și viitorul lui.  
  
În mod ciudat mă simțeam mai bine,ca un dependent de droguri care se curațase și acum privea altfel viața.Însă știam că mai tarziu o să mă doară,că era normal încă să-l mai visez,încă să mă mai bântuie ,până când nu mă va mai durea.  
  
 
  
Mi se pare că a trecut o veșnicie de atunci,că am trait o viața întreagă într-o noapte,că brațele celui care acum mă încălzesc sunt ireale și încă aștept să mă trezesc din vis.Îi văd ochii ,îi simt atingerile,respirația alertă când sunt lângă el și vreau să-l ating ca să mă asigur că e real.  
  
Avea dreptate el,uitarea chiar e cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi.Însă am ales să păstrez ce a fost bun,sa învaț ceva din ceea ce s-a întamplat și să aceept ceea ce mi se dă în prezent.Nu aș vrea să schimb nimic ,ci doar să privesc spre noi răsărituri si să exclam:  
  
-Așa e viața!  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Așa e viața! / Violeta Catincu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2570, Anul VIII, 13 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Violeta Catincu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violeta Catincu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!