CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Violeta Catincu         Ediţia nr. 2439 din 04 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Cele trei lecţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Se spune că în viaţă iubim doar de trei ori şi fiecare iubire ne învaţă o lecţie despre cine suntem cu adevărat.Pentru mulţi dintre noi sentimentul de iubire este doar un cuvant,până când apare cineva care îi dă semnificaţie,un înţeles ascuns pe care nu-l ştiam iar viaţa ni se schimbă radical.  
  
Prima dragoste de obicei apare la o vârstă destul de fragedă,de obicei la liceu şi tinde să fie una dintre cele mai puternice,mai ales pentru că facem cunoştinţă cu un sentiment nou,inedit,ceva pentru care nu ne-am pregatit deloc.Fiecare dintre noi avem o idee despre cum ar trebui să arate o relaţie de iubire,dar adevărata semnificaţie o înţelegem mult mai târziu,experimentând.De cele mai multe ori partenerul e ales în funcţie de imaginea noastră ideală,influenţată de ideea prinţului şi a prinţesei,partener cu care putem experimenta fazele incipiente,cuvintele frumoase,gesturile tandre şi foarte multă comunicare.  
  
Dar la fel cum a început,neasteptat,aşa se poate şi termina,cu un final din care de cele mai multe ori nu învăţăm nimic.Blamăm persoana de alături că nu ne-a înţeles,pe noi ne ridicăm în slăvi că am iubit pătimaş şi credem că data viitoare o să facem lucrurile mai bine,că acum ştim ce e iubirea.În realitate însă,nimic nu ne va pregătii pentru cel de-al doilea tip de iubire.  
  
 
  
Al doilea mare sentiment aduce după sine de cele mai multe ori durere,dar acesta ne învaţă lecţia despre cine suntem cu adevărat şi despre caracterul oamenilor din jur.Acum se învaţă despre manipulare,pierdere,minciună,dar toate acestea vin cu un cost.Mulţi dintre noi creştem ziduri înalte in jurul inimii,ca să nu mai permitem să fim vreodată răniţi.Rezultatul e cel asteptat,nimeni nu ne mai poate rănii dar nici nu mai experimentăm iubirea.Cel de-al doilea tip tinde să fie patologic.Atragem ca un magnet exact persoana cea mai nepotrivită pentru noi,experimentăm intense sentimente negative că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie ,dar la fel ca un dependent de droguri rămănem în situaţia aceea ,care tinde să fie ciclică.O astfel de relaţie ne zguduie,ne pune la îndoială valorile Înrădăcinate şi ne propune un târg cu o mare pierdere.Eu cred că o persoană care te iubeşte nu-ţi va cere niciodată să te schimbi ,ci se va bucura că rămai aşa pentru că de un astfel de caracter s-a Îndrăgostit .Cu toţii am vrea mai multă apreciere,cuvinte frumoase,însă iubirea ar trebui dată la schimb pe iubire şi nu pe ceva mai prejos.Asadar,înainte de a tine irremediabil la cineva ar trebuii să învăţăm să ne iubim pe noi înşine şi să pretindem tot ce e mai bun de la viaţă.Relaţiile nu ar trebui să fie patologice,toxice,ci ar trebuii să ne facă să ne dezvoltăm multilalteral ,să învăţăm unul de la altul,să construim.Cel mai bun sfat într-o astfel de situaţie e ruperea completă,pentru că asemeni unei farfurii sparte,încercarea de a o repara e sortită eşecului.  
  
Dacă prima relaţie a fost asemeni unui foc de paie,iar a doua ca o explozie,ultima iubire va încălzii sufletul ca un foc iarna în faţa semineului.De data aceasta va apărea exact în momentul în care nu mai cauţi,nu mai speri,atunci când vei fi pregătit.Dacă primele două ţi-au rupt bucăţi din inimă,această nouă iubire te va repara.Cel mai ciudat e că vei descoperii cât de uşor era să iubeşti,iar partenerul va fi nu ceea ce asteptai sau ce credeai că vrei,ci persoana de care chiar ai nevoie.Greşala noastră este că avem anumite preconcepţii ,imagini ideale ale celui de lângă.Această ultimă dragoste ne va da speranţă şi doar atunci,când conştiinţa ne va aproba ,vom ştii că este ceea ce trebuie.Păcat că până la ea,avem atât de învăţat şi trebuie să trecem prin noapte ca să apreciem lumina.Şi poate că nu a fost ceea ce am vrut noi,pentru că nu eram pregătiţi ,pentru că lecţiile nu erau învăţate.  
  
 
  
Fiecare suntem puşi în faţa alegerii de a rămâne agăţaţi de prima relaţie care pare ideală dar nu are esenţă,de cea ca o furtună care te face să crezi că dacă nu lupţi nu merită,sau cea care îţi aduce pacea interioară .  
  
Indiferent de alegerea noastră,trebuie să ne asumăm atat binele cât şi răul,atât frumosul cât şi urâtul,să fim conştienti de consecinţe dar şi de răsplată.  
  
Cineva mi-a spus odată că iubirea nu-I matematică,că nu se poate prevenii,controla,că nu e precisă.Atunci nu l-am înţeles,acum ştiu .Si mă bucur că e aşa,pentru că tocmai în asta constă frumuseţea ei.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cele trei lecţii / Violeta Catincu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2439, Anul VII, 04 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Violeta Catincu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violeta Catincu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!