CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Violeta Catincu         Ediţia nr. 2330 din 18 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Gândurile Violetei-Empatia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Din toate subiectele posibile si imposibile mi s-a propus să scriu despre empatie .  
  
Subiectul e destul de interesant dar în acelaşi timp şi provocator,deoarece mă duce în trecut,la situaţiile mai putin plăcute din viaţa mea dar şi la cele deosebite atunci când am dat dovadă de perspicacitate în ceea ce-i priveşte pe alţii.  
  
Pentru mine empatia înseamnă capacitatea unui individ de a rezona cu altul şi mai ales ,de a vedea dincolo de aparenţele măştilor afişate.Adică,genul de gând care spune...sunt şi eu om şi ştiu cum e..îţi înţeleg reacţiile..  
  
Situaţiile în care am putea să ne manifestăm empatia sunt numeroase.Fie că vorbim de ....stai că îti ţin eu uşa pentru că ai bagajele grele în mână şi până la..înţeleg cum te-ai simţit în situaţia asta..,în astfel de momente putem da dovadă de multă înţelegere în relaţiile cu ceilalţi.Dar nu e doar despre înţelegere.De multe ori ne ascundem adevaratele motive pentru care reacţionăm într- un anumit fel şi de aici şi interpretările greşite ale celorlalţi.De exemplu,să luăm un caz simplu.Te aflii pe stradă şi de tine se apropie un domn care te intreabă dacă poate face un sondaj despre guma de mestecat..Dar pentru că tu ai avut o zi nasoală la birou şi şeful te- a certat nu ai nici cel mai mic chef să răspunzi la ţntrebări şi mai mult îi raspunzi rece şi indiferent că nu ai chef.  
  
Problema nu ar exista dacă starea ta negativă ar gravita doar in jurul tău ,dar fiindcă noi absorbim foarte mult din ceea ce ni se transmite,persoana aceea va inţelege că ai ceva cu el sau ,într-un caz fericit va realiza totuşi şi se va gândi mai departe că reacţia ta îşi are substratul într- o situaţie care te a afectat negativ.Am putea în astfel de cazuri să nu ne proiectăm ceea ce la randul nostru ni s -a transmis,dar cel mai bine daca nu ne putem stăpanii este să clarificăm reacţiile şi evenimentele din spatele lor şi să întrerupem acest cerc vicios.  
  
Din păcate ,empatia nu este o calitate înnăscuta ci dobândită prin numeroase situaţii,unele neplăcute,în care,atunci cand cineva îşi resfrânge toate frustrarile asupra ta,vei putea conştientiza că,de fapt, persoana aceea spune..întrebă- mă ce mi s -a întâmplat,cum a fost ziua mea,ce am pătimit şi ce au răsfrânt alţii asupra mea..  
  
Dacă ne gândim mai departe,empatia însemnă mult mai mult şi anume să vedem dincolo de măştile pe care ni le afişăm.In zilele acestea se încearcă mimarea unui rai existenţial plin de zâmbete şi fericire,unul în care toţi părem mult mai bine in aparentă.  
  
Nu se doreşte rataţi în societate,pentru că se promovează reuşitele si iluziile grandomaniei,mai ales a celei financiare,în care,tronează într -un decor, un individ plin de toate cele inclusiv de un eu uriaş ,care în aparentă a bătut din palme şi toate cele bune au răsărit în jurul lui...La vederea imaginii cel care priveşte ar vrea ceva similar dacă nu cu mult mai mult.Dar asemeni lagunei din deşert şi aceasta e doar un miraj.În spatele decorului frumos se afla mult mai multe lucruri nespuse inclusiv emoţiile celui pus pe un pedestal.Asa că,să nu mai luăm tot ceea ce vedem de bun şi să încercăm să înţelegem fiecare lucru ce implică şi să nu absorbim decât sentimente bune şi autentice,pentru că ,cele rele nu ne sunt de cele mai multe ori adresate ci doar răsfrânte ca să se diminueze stările interioare.  
  
Ca soluţie propun un tratament cu empatie concentrată ,ca să eliminăm situaţiile în care se aruncă injurii nefolositoare din lipsă de comunicare.Prin urmare,viaţa noastră ar fi una cu mult mai bună şi nu ne -am mai întreba..ce l-a apucat şi pe ăsta?..sau ce are cu mine ? Însă,aşa cum sătulul nu crede flamândului nici cel care nu a trecut printr -o situaţie similară nu va crede celui care a facut -o ,poate doar intr o mica masură.Mai bine decât să -ţi direcţionezi energia negativă asupra unor persoane,mai bine o îndrepţi către o activitate care implica energie .Iar acum putem să fim creativi.Ce este dansul dacă nu exprimarea emoţiilor prin miscare ?Ne putem lăsa amprente emoţionale în toate domeniile.Nu ne uităm noi l o pictură şi ne intrebăm ce a vrut să spună creatorul?Proiectele de toate felurile implică emotie si energie şi se va reflecta in ceea ce creăm, gândurile şi stările noastre.  
  
În ceea ce mă priveşte,eu îmi transpun emoţiile în ceea ce scriu.Mi se pare o abilitate mai minunată decât vorbitul deoarece,pe lângă faptul că dăinuie cu mult după ce cel ce a scris nu mai este,dar e şi un teren de joacă unde imaginaţia poate da viaţă unor personaje care să acţioneze după caracterul trasat de autor şi de aici şi libertatea de a fi oricine sau a spune orice.Scrisul e cea mai liberă formă de artă.Mai mult decât energie,acesta implică şi suflet,adica esenţa cea mai pura şi mai ascunsa de exterior.  
  
În orice caz,soluţia mea e destul de simplă,înţelegeţi dar nu absorbiţi decât doar intr-o mica măsură care să vă ajute să rezonaţi situaţia .Nu trebuie să fim ca o oglindă care reflecată tot ceea ce se proiectează asupra ei,deoarece în felul acesta,emoţiile se pot amplifica fără ca situaţia iniţială să se fi rezolvat.Mai mult,totul va deveni un cerc vicios,deoarece la rândul tău ,te vei folosi de o altă persoană ca să te eliberezi de tensiune.  
  
Dar oare,dacă comunicarea e cheia de ce nu o folosim,mă întreb.Nu cumva din cauza faptului că am fost învăţaţi să creăm scuturi de indiferenţa în jurul esenţei noastre ca să nu avem de suferit în vreun fel.  
  
Cu greu mai ajungem când vine vorba de alte persoane la însăşi esenta ei şi viceversa.Poate că,de- a lungul a numeroase experienţe dureroase din trecut,mintea şi-a dezvoltat un fel de sistem de apărare care proiectează în orice interacţiune incipientă o aşa zisă mască care să nu dezvăluie decât ceea ce ar fi în intresul nostru de arătat.Ca să vizualizăm şi mai bine,la fel ca foile unei cepe ,aşa avem diferite informaţii pe care le permitem să fie dezvăluite pentru cei din jurul nostru.Şi motivele ar fi vaste.Fie că vorbim de faptul că ne e teama de a pierde ceva sau că ceilalţi vor descoperii o persoana mai puţin interesantă sau groavă decât ne credem şi decât am vrea ca alţii să creadă,dar rezultatul e tot acelaşi.  
  
La mijloc sunt mulţi factori printre care şi încrederea care nu se capătă aşa uşor ci într- un şir de interacţiuni repetate şi un schimb reciproc de informaţii.Ce-i drept informaţia e putere şi cu cât ştii mai multe despre cineva cu atât ai mai mult control asupra aceluia.Bine ar fi ca aceste informaţii să fie folosite în scopul sprijinirii persoanei i n cauză şi nu manipulării,dar oamenii sunt asemeni florilor.Multii vor doar sa extraga ce i mai bun din jur fara a aduce rod  
  
.Nu condamn pe nimeni pentru nimic.Ce pot spune e ca lumea ar fi mai bună daca ar exista mai multă empatie şi implicit comunicare,iar în felul acesta am fi conectaţi şi am rezona cu adevarat unii cu alţii.Dar cum schimbare nu poate începe decât cu cel care ar dori-o...hai sa fim schimbare,iar in felul acesta o să privim şi lumea cu alţi ochii.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gândurile Violetei-Empatia / Violeta Catincu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2330, Anul VII, 18 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Violeta Catincu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violeta Catincu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!