CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Omagiul pentru ”Soldatul român în sfântul nostru război 1916-1919”  în  viziunea lui Grigore Haidău
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omagiul pentru ”Soldatul român în sfântul nostru război 1916-1919” în viziunea lui Grigore Haidău  
  
În aceste zile, în pragul Centenatului Marii Unirii, scriitorul și graficianul Grigore Haidău publică un nou volum, dedicat eroilor români din primul război mondial, intitulat ”Soldatul român în sfântul nostru război 1916-1919”.  
  
Volumul este o selecție de texte preluate din lucrarea lui Constantin Kirițescu apărută în anul 1930 ”Povestea sfântului nostru război”, însoțite de numeroase desene speciale pentru fiecare text, cu mențiunea că desenele datează din anul 1928 și aparțin lui A. Muraru, pe care renumitul grafician, autorul volumului la care ne referim, le-a refăcut în tuș și culoare.  
  
Volumul debutează cu poezia lui Andrei Mureșeanu ”Deșteaptă-te, române” după care în cuvinte puține dar în imagini semnificative, autorul urmărește importantele etape și destinul soldatului român în timpul primului război mondial.  
  
Astfel se fac referiri și se redau imagini grafice sugestive despre mobilizarea oștirii române prin sunetele clopotelor bisericilor din întrega țară pentru chemarea tinerilor la războiul reîntregirii tocmai în noaptea de Sfânta Mărie Mare a anului 1916, despărțirile emoționante de familii a tinerilor care plecau la luptă sub drapel, slujbele de îmbărbătare ținute de către preoți în toate bisericile, plecarea femeilor și copiilor din calea dușmanului și luarea drumului pribegiei ascunzându-se prin păduri până la vremuri mai bune, luptele de la podul Jiului din 14 octombrie 1916, ajutorul dat de eroina neamului Ecaterina Teodoriu , pe Dealul Sâmbotinului, la pansarea râniților, rănirea la ambele picioare a soldatului Ecaterina Teodoroiu în luptele de la Filiași.  
  
Autorul omagiază vitejia și eroismul multor altor eroi ai primului război mondial, reținând din parcurgerea lucrării alte nume de eroi precum: ofițerul Nicolae Brăiloiu, strănepot de ban al Craiovei, mort în luptele de la Predeal; soldatul Ion Mirejică din regimentul 31 Calafat mort într-o patrulare în satul Vălari, ucis pe loc de către dușman; soldatul Giurca Ene; soldatul grenadier Constantin Mușat, mort la asaltul Coșnei în Pasul Oituz.  
  
O descriere amânunțită care emoționează cititorul până la lacrimi este cea referitoare la eroismul soldatului Flueraru Marin, care decide să se sacrifice pentru a ajuta camarazii săi rămași într-o încercuire dușmană pe Muntele Roșca. Aceasta este de fapt și cea mai amplă și sugestivă selecție a autorului, emblematică pentru destinul mutor ostași români.  
  
Alți eroi prezenți în paginile volumului sunt: locotenentul Constantin Constantinescu – actor al Teatrului Național din București, mort apărând poziția cotei 891 din Muntele Răchitașului; sergentul Iliescu Ignat, bucovineanul Ion Grămadă, care s-a refugiat în patria mamă pentru a nu fi încorporat în armata austriacă și a fi nevoit să lupte împotriva fraților săi români, înrolat în armata română și mort ca, un viteaz demn de toată recunoștința, în luptele de la Cireșoaia; căpitanul N. Vulovici – un poet sensibil, dar erou decedat în luptele pentru intrarea în orașul Miercurea Ciuc, din ale cărui versuri, găsite în carnețelul său la piept, reținem: ”De-oi fi să mor, Tu Doamne dă-mi/ o moaerte vitejească,/ Un glonte-n floarea din chipiu,/ în lupte mă izbească/ Schilavu-mi trup înfășurat/în pânză tricoloră/ Mi-l plângă trâmbițașii mei/nu mama, nu suroră”.  
  
Moartea Ecaterinei Teodoroiu, a căpitanului Ignat Grigore, a soldatului Giurcă Ene, a căpitanului Matheș Enric – sas din Mediaș, precum și drumul armatei române din anul 1919 până la Budapesta și capitularea armatei ungare sunt alte subiecte asupra cărora Grigore Haidău se oprește spre a le omagia în cuvinte și imagini desenate.  
  
Admirabilă ideea tatălui, adică a autorului volumului despre care scriem aceste rânduri, de a omagia sufletește și parte din trupul său, adică a fiului său Cătălin Grigore Haidău, răpus de gloanțele dușmane, la șaptezeci de ani de la sfârșitul primului război mondial, în decembrie 1989, în timpul evenimentelor din acel an care au schimbat cursul istoriei României.  
  
De subliniat faptul că lucrarea a apărut sub egida Editurii ”Măiastra” Târgu Jiu, în cadrul Programului de manifestări culturale dedicate Centenatului Marii Uniri” și împlinirii a 100 de ani de la sfărșitul Primului Război Mondial, organizate de către Cultul Eroilor – Filiala Târgu Jiu în asociere cu Cercul Cultul Eroilor ”Cătălin Grigore Haidău” din cadrul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Admirabilă ideea autorului de a organiza și o expoziție de prezentare, în viitor, a desenelor refăcute în tuș și culoare.  
  
În final doresc să remarc cu mare plăcere faptul că D-l Grigore Haidău este membru activ al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ,,Al. Doru Șerban”, din partea căria îi adresăm toate felicitările și mulțumirile noastre.  
  
 
  
 
  
dr. Victor Troacă,  
  
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni  
  
Referinţă Bibliografică:
Omagiul pentru ”Soldatul român în sfântul nostru război 1916-1919”  în  viziunea lui Grigore Haidău / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2906, Anul VIII, 15 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!