CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  





Apariție editorială de referință: ”Brâncuși. Catalogul operelor” de  Prof. dr. Ion Mocioi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Apariție editorială de referință: ”Brâncuși. Catalogul operelor” de Prof. dr. Ion Mocioi  
  
Recent am primit din partea Prof. dr. Ion Mocioi o carte monumentală a domniei sale, recent apărută, care efectiv m-a impresionat. Este vorba de volumul ”Brâncuși. Catalogul operelor”, apărut la Editura ”Academica Brâncuși” a Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Apreciez că volumul este impresionant pentru faptul că se referă la opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, este tipărit pe o hârtie deosebită, conține 1277 de pagini și este realizat de marele brâncușolog Prof.dr. Ion Mocioi. O carte grea, atât la propriu cât și la figurat.  
  
Câteva cuvinte despre autor. Prof. dr. Ion Mocioi este un important scriitor și om de cultură gorjean care și-a dedicat întreaga viață acestui domeniu. S-a născut la 3 octombrie 1940, iar în anul 1959 finalizează studiile liceale la Liceul Spiru Haret din Tg-Jiu. Urmează Facultatea de Filologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, iar în anul 1981 obține titul de doctor în filozofie al Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității din București. A condus, aproape 15 ani destinele culturii gorjene, a inițiat înființarea unor instituții de cultură în localitățile gorjene – muzee, case de cultură, cămine culturale, biblioteci, etc. După 1990 a înființat prima tipografie privată din Târgu Jiu și a acreditat o editură locală care a publicat pe mai toți autorii gorjeni. Cadru didactic în învățământul școlar gorjean și apoi universitar în București și la Târgu Jiu. A scris un număr impresionant de cărți, unele reeditate în mai multe ediții, dar preocuparea sa de suflet a fost studiul operelor lui Brâncuși. Până la acesată apariție a mai scris 11 cărți despre opera brâncușiană, dintre care amintim: ”Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu, documentar, CCA Deva, 1971; ”Mărturii despre Brâncuși”, CCA Târgu Jiu, 1975; ”Estetica operei lui Brâncuși”, Ed. Scrisul românesc, Craiova, 1987; ”Catalogul operelor lui Brâncuși”, Drim Edit, Târgu-Jiu, 2003; ”Brâncuși în portrete”, Ed. Spicon & Drim Edit Târgu-Jiu, 2003; ”Brâncuși. Viața”, Ed. Spicon & Drim Edit Tg-Jiu, 2003; ”Brâncuși. Opera”, Ed. Spicon & Drim Edit Tg-Jiu, 2003; ”Însemnări despre Brâncuși”, Ed. Spicon & Drim Edit Tg-Jiu, 2004. De asemenea a susținut un număr însemnat de conferințe, în țară și în străinătate, despre operele marelui sculptor. Este cunoscut de către specialiști ca fiind un renumit brâncușolog, iar ultima carte a dominei sale confirmă din plin această apreciere.  
  
Așadar, recenta apariție a Prof. Ion Mocioi ”Brâncuși. Catalogul operelor” poate fi considerată o încununare a muncii de-o viață a autorului, pentru care merită toată considerația și aprecierea noastră.  
  
Lucrarea este în fapt un album, al operelor marelui sculptor Constantin Brâncuși, cu prezentarea imaginii fiecărei opere însoțită de o sintetică prezentare. Catalogul este prefațat de argumentele autorului care l-au determinat să facă acest efort colosal, prezentate în română, engleză, franceză și germană.  
  
Reținem din argumentele Prof. dr. Ion Mocioi: ”Sunt mai multe cataloage ale artei lui Brâncuși, dar nici unul dintre ele nu este complet, pentru că s-au descoperit continuu opere ale părintelui sculpturii moderne. Colecționarii lucrărilor brâncușiene sunt numeroși și răspândiți pe toate continentele. .... Credem că lucrarea noastră se adresează deopotrivă tuturor iubitorilor artei laui Brâncuși, cât și studenților și elevilor care vor să cunoască mai bine opera Titanului de la Hobița”.  
  
Volumul este structurat în două părți. În prima parte intitulată ”Catalogul general al sculpturilor”, pe parcursul a 838 de pagini, sunt prezentate 720 de sculpturi, lucrări artizanale, obiecte găsite, eboșe, socluri și mulaje, cu menționarea, pentru fiecare din ele, printre altele, a anului realizării și a instituției sau deținătorului acesteia. În partea a doua a lucrării sunt inventariate desenele lui Brâncuși fiind prezentate un număr de 428 de desene și schițe ale sculptorului, iar în penultimul capitol sunt prezentate un număr de 11 instrumente de atelier, 6 materiale și 39 de obiecte gospodărești.  
  
Lucrarea este însoțotă de o bogată bibliografie selectivă.  
  
Parcurgerea lucrării este o încântare pentru orice cititor, iar pentru cercetători un important și absolut necesar instrument de lucru.  
  
Apreciez de asemenea că acest volum face cinste atât autorului cât și nației române și cu siguranță este o operă reperezentativă pentru România care ar putea fi utilizată cu succes de către diplomația românească.  
  
Elaborarea acestui volum a presupus o muncă deosebită și un efort pe măsură, pe care autorul le-a depus cu râvnă și devotament pentru a face cunoscute operele titanului sculpturii gorjene Constantin Brâncuși.  
  
Este de subliniat faptul că volumul a putut vedea lumina tiparului cu sprijinul Mănăstirii Lainici prin starețul Ioachim Pârvulescu, și domnia sa un de cultură și simțire adâncă românească, precum și a editorului lucrării – Aditura ”Academica Brâncuși” Târgu Jiu.  
  
De asemenea un merit deosebit în modul excelent în care a apărut lucrarea îi revine Tipografiei Prod Com Târgu Jiu, care merită toată aprecierea noastră.  
  
Menționăm cu mândrie faptul că D-l Prof. dr. Ion Mocioi este membru al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu Jiu, căruia dorim să-i adresăm și pe această cale felicitări deosebite și în același timp aprecierile noastre atât pentru această apariție inedită cât și pentru întreaga sa munca întreprinsă de-a lungul anilor în domeniul culturii gorjene și naționale.  
  
 
  
dr. Victor Troacă  
  
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Tg-Jiu.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Apariție editorială de referință: ”Brâncuși. Catalogul operelor” de  Prof. dr. Ion Mocioi / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2760, Anul VIII, 22 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!