CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Despre Rotary International (III). Afiliați ai Rotary. Subcapitol din lucrarea ”Mișcarea rotariană în județul Gorj”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre Rotary International (III). Afiliați ai Rotary  
  
Subcapitol din lucrarea ”Mișcarea rotariană în județul Gorj”  
  
”A servi mai presus de sine”/”Service about self”  
  
 
  
Afiliați ai Rotary  
  
În continuarea celor prezentate anterior, în cele ce urmează se vor face câteva referiri la afiliații Rotary. Așa după cum s-a putut reține din cele parcurse până acum, Cluburile Rotary sunt vectori și sponsori pentru mai multe categorii de cluburi afiliate care promovează și acționează pentru implementarea obiectivelor Rotary în comunitățile în care își desfășoară activitățile alături de cluburile Rotary. Cluburile Rotary sunt sponsorii acestor cluburi afiliate. În categoria cluburilor afiliate intră:  
  
 
  
Cluburile Inner Wheel  
  
Așa cum s-a menționat și anterior cluburile Inner Wheel au apărut ca urmare a faptului că în conformitate cu statutele inițiale ale Rotary, femeile nu erau acceptate în rândul membrilor Rotary. În aceste circumstanțe, soțiile și fiicele membrilor rotary dornice să participe alături de soții lor la acțiunile nobile ale Rotary au acționat pentru înființarea unei organizații a lor.  
  
Astfel în anul 1924, este fondată organizația Inner Wheel de către Margarette Golding, asistentă medicală, femeie de afaceri și soția unui rotarian din cadrul Clubului din Manchester, care își propunea să unească soțiile și fiicele rotarienilor din cadrul clubului nominalizat anterior.  
  
În scurt timp organizația devine una internațională, iar numele său se modifică inițial din The Inner Wheel în Asociația Cluburilor Inner Wheel (1947), pentru ca în anul 1967 să devină International Inner Wheel.  
  
Organizația lucrează și este organizată după principiile Rotary, este structurată în cluburi și districte, iar soțiile membrilor Rotary sunt numite în mod tradițional ”Rotarianns”, detaliu asupra căruia se va mai reveni în această lucrare.  
  
Actualmente există cluburi Inner Wheel în peste 103 țări și cu toate că începând cu anul 1989 ca urmare a modificării Constituției Rotary femeile pot fi primite în rândul membrilor Rotary aceste cluburi sunt încă foarte active la nivel global.  
  
Obiectivele International Inner Wheel sunt (a) promovarea adevăratei prietenii, (b) încurajarea idealurilor de servicii personale, și (c) promovarea înțelegerii internaționale.  
  
 
  
Cluburile Interact  
  
Cluburile Interact sunt organizații de servicii pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Un club Interact se înființează și funcționează pe lângă un club Rotary care este sponsorul activității celui dintâi, în sensul de a oferi sprijin, îndrumare și susținere. Cluburile Interact se autoguvernează și funcționează pe principiul autousținerii financiare.  
  
Trebuie menționat faptul că majoritatea Cluburilor Rotary susțin financiar anumite acțiuni și evenimente ale Cluburilor Interact afiliate.  
  
Cluburile Interact pot fi de mărimi diferite și pot avea membrii elevi din cadrul uneia sau mai multe școli din aceeași comunitate.  
  
Fiecare club Interact trebuie să implementeze anual cel puțin două proiecte în folosul comunității, din care unul să promoveze înțelegerea și bunăvoința internațională.  
  
Prin activitățile lor cluburile Interact dezvoltă relații de prietenie cu cluburile naționale precum și cu cele din afara țării și în același timp contribuie la:  
  
  • Dezvoltarea abilităților de leadership, antreprenoriale și de conducere în rândul tinerilor;
  • Cultivarea spiritului de întrajutorare și respect pentru cei din jur;
  • Înțelegerea valorii responsabilității individuale și dezvoltarea spiritului de responsabilitate;
  • Cultivarea înțelegerii și bunăvoinței internaționale.
Actualmente Interact, este o organizație globală cu peste 468.556 de membri în peste peste 159 de țări, grupați în peste 20.372 de cluburi, dar în continuă creștere.  
  
 
  
Cluburile Rotaract  
  
Rotaract a fost fondat în anul 1968, la Charlotte Nord Rotary Club din Charlotte, Carolina de Nord, USA, ca un program al Rotary International destinat tinerilor, care in scurt timp a devenit o organizație internațională de servicii, conducere și profesională care funcționează pe baza principiilor Rotary, în care activează bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18-30 ani.  
  
Cluburile Rotaract sunt organizate pe lângă un club Rotary local, se autoguvernează și se autofinațează. Cluburile Rotaract pot fi organizate pe structuri universitare sau pe bază comunitară și sunt adevărați parteneri de serviciu și membrii cheie al familiei Rotary.  
  
Rotaract se concentreaza pe dezvoltarea tinerilor adulți ca lideri în comunitățile și locurile lor de muncă. Cluburile din întreaga lume, iau parte la proiecte de servicii internaționale, într-un efort global de a promova pacea și înțelegerea internațională.  
  
„Rotaract“ înseamnă „Rotary în acțiune“, deși numele vine inițial dintr-o combinație de „Rotary“ și „Interact“ (International + Acțiune), programul de nivel liceal fiind creat de către Rotary International în 1962.  
  
Cele mai multe activități Rotaract au loc la nivel de club. Cluburile Rotaract organizează reuniuni formale, de obicei, la fiecare două săptămâni, care pot avea tematici diverse, de la expuneri, excursii speciale, activități sociale, discuții sau vizite la alte cluburi. Membrii clubului se reunesc în zilele stabilite pentru a munci la proiecte de serviciu, evenimente sociale sau ateliere de dezvoltare profesională / de conducere.  
  
Scopul Rotaract este de a oferi o oportunitate pentru tineri, bărbați și femei, pentru a-și spori cunoștințele și abilitățile lor cu scopul de a-i ajuta în dezvoltarea personală, pentru a răspunde nevoilor fizice și sociale ale comunităților lor, și pentru a promova relații mai bune între toți oamenii din întreaga lume printr-o cadru de prietenie și de serviciu.  
  
Membrii cluburilor Rotaract mai sunt cunoscuți și sub numele de ”Rotaractieni”.  
  
În momentul documentării pentru această lucrare, la nivel mondial funcționau 9522 de Cluburi Rotaract cu peste 291.000 de membrii din 177 de țări.  
  
 
  
Rotary Community Corps  
  
Rotary Community Corps (RCC) este o organizație de voluntari formată din bărbați și femei care nu sunt membrii Rotary dar care împărtășesc principiile de organizare, funcționare și acțiune, precum și obiectivele Rotary. Rotary Community Corps se înființează pe lângă un club Rotary local.  
  
Membrii RCC realizează proiecte proprii de servicii în comunitățile lor și sprijină proiectele clubului Rotary local.  
  
La data documentării pentru elaborarea acestei lucrări organizația număra peste 8.500 de corpuri cu peste 160.000 de membrii ce activează în peste 90 de țări  
  
(În numerele următoare vor urma și alte detalii))  
  
Surse:  
  
Din lucrarea autorului ”Mișcarea rotariană în județul Gorj”, Editura Măiastra Târgu Jiu, 2017, cu câteva adăugiri/actualizări  
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Rotary International (III). Afiliați ai Rotary. Subcapitol din lucrarea ”Mișcarea rotariană în județul Gorj” / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2669, Anul VIII, 22 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!