CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Despre Rotary International (II). Organizare și administrare. Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre Rotary International (II). Organizare și administrare  
  
Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj”  
  
”A servi mai presus de sine”/”Service about self”  
  
 
  
Organizarea și admistrarea Rotary International  
  
Înainte de cel de-al doilea război mondial, biroul central al secretariatului Rotary International se afla la Chicago în East Wacker Drive 35 unde ocupa o parte din etajul 8 și tot etajul 9 al cădirii respective. Ca urmare a dezvoltării și expansiunii mondiale a activității rotariene, s-a a juns la situația ca sediul amintit mai sus să nu mai fie suficient. Astfel, în anul 1954 Rotary a construit un sediu propriu în Evanston, unde a funcționat până în anul 1987 când sediul a fost mutat în actuala clădire de birouri cu 18 etaje din Evanston.  
  
Din punct de veder organizatoric, Rotary International era condus de către un Comitet Director alcătuit din 14 directori din care 5 reprezentau SUA, 1 pentru Canada și Terra Nova, 1 pentru Anglia și Irlanda, iar restul fiind aleși de celelate districte. Acest comitet era completat cu președintele în funcție al organizației și cu președintele din anul precedent (Past president). Pentruu coordonarea regională funcționau două comitete regionale, unul pentru Canada și unul pentru Europa, acest din urmă având sediul la Zurich. Nominalizarea componeței comitetelor regionale revenea Comitetului Director al Rotary Internationaal.  
  
Cluburile Rotary din Marea Britanie și Irlanda beneficiau de o anumită autonomie, formând un grup independent cu denumirea de Rotary International Association for Great Britain and Irelend (RIBI).  
  
Conducerea Rotary International beneficia de sprijinul a trei secretariate regionale care aveau sediile la Londra (pentru Marea Britanie și Irlanda), la Zurich ( pentru Europa, Nordul Africii și Asia Mică) și cel de la Singapore (pentru Asia), precum și de o serie de comitete speciale pentru diverse componente ale activității rotariene.  
  
Începând cu anul 1968 Rotary Internatioanl începe să susțină, pentru tinerii cu vârste între 18-30 de ani, înființarea unei rețele de cluburi de extracție rotariană intitulată Rotaract, iar pentru adolescenții cu vârste cuprinse îmtre 12-18 ani vor constitui, sub tutela Rotary, cluburile Interact.  
  
Având în vedere faptul că o perioadă foarte îndelungată de timp, conform statutelor sale, calitatea de membru Rotary era accesibilă numai bărbaților, soțiile și fiicele rotarienilor au pus bazele unei asociații feministe de inspirație rotariană denumită Inner Wheel. Inițiativa a aparținut soției unui rotarian din Manchester, pe nume Margatette Goldring, care împreună cu alte 26 de doamne, soții ale rotarienilor din clubul amintit s-au întâlnit pe data de 15 noiembrie 1923 și au hotărât înființarea unei oragnizații feministe de voluntariat. Pe 10 ianuarie 1924 ia ființă asociația The Inner Wheel, denumire simbolică ce sugera legătura cu cluburile Rotary ale bărbaților.  
  
Asociația s-a dezvoltat inițial în Marea Britanie și Irlanda, iar ulterior și pe celelalte continente. Dezvoltarea ulterioară la nivel internațional a urmat structurile districtuale ale Rotary. În anul 1947 The Inner Wheel și-a schimbat denumirea în Asociația Cluburilor Inner Wheel, pentru ca în anul 1967 să devină International Inner Wheel.  
  
Pentru realizarea programelor sale de serviciu, actualmente Rotary prezintă următoarea organizare: club, district, zonă și nivelul internațional. Rotarienii sunt membrii ai cluburilor lor, iar cluburile sunt afiliate la Rotary International cu sediul central la Evanston, Ilinois, USA.  
  
La data redactării acestei lucrări, Rotary International are peste 1,22 milioane de membrii care activează în peste 35.000 de cluburi pe întregul mapamond. În scopuri administrative, cluburile sunt grupate în 529 de districte și 34 de zone.  
  
Câteva detalii despre fiecare din aceste structuri vor fi prezentate în cele ce urmează:  
  
Clubul Rotary  
  
Clubul Rotary este unitatea de bază a activității Rotary, și fiecare club îşi alege membrii. Inițial a existat o limitare la un singur club pe oraș sau municipiu, dar Rotary International a încurajat formarea mai multor cluburi în orașele mai mari. Cele mai multe cluburi se întâlnesc săptămânal, de obicei cu ocazia unui prânz sau cina, într-o locaţie fixă, cu care ocazie rotarienii pot discuta problemele clubului și conversează cu invitații.  
  
Fiecare club desfășoară , de asemenea, diverse proiecte de servicii în comunitatea locală, și participă la proiecte speciale care implică alte cluburi din districtul de care aparţine. Ocazional, participă la un proiect special al unui club înfrăţit dintr-o altă țară. Cele mai multe cluburi organizează, de asemenea, evenimente sociale, cel puțin trimestrial, și chiar mai des în unele cazuri.  
  
Fiecare club își alege propriul președinte și conducerea dintre membrii săi activi pentru un mandat de un an. Cluburile se bucură de autonomie considerabilă conform statutululi Rotary International. Organismul de conducere al clubului este Consiliul Clubului, format din președintele clubului (care servește ca președinte al consiliului), un preşedinte ales, secretarul clubului, trezorierul clubului, și mai mulți directori ai Consiliului Clubului, inclusiv fostul preşedinte și viitorul președinte. Președintele numește de obicei directorii care servesc ca președinți ai principalelor comisii din club, inclusiv cele responsabile de funcţionarea clubului, profesionale, în folosul comunității, pentru tineret, și pentru aspectele internaționale.  
  

Districtul Rotary

Districtul Rotary este condus de un guvernator, care este ofițer Rotary International și reprezintă consiliul de administrație al Rotary International în acea regiune.  
  
Fiecare guvernator este numit de către cluburile care aparţin de districtul respectiv, și ales cu ocazia reuniunii cluburi din Convenția RI care se ţine anual într-o altă țară. Guvernatorul districtului numește guvernatorii asistenţi dintre Rotarienii din district pentru a-l ajuta la gestionarea activităţii Rotary și în proiecte cluburilor din district. Deci guvernatorul districtului este numit de către cluburile din district și a ales în mod oficial de la reuniunea anuală internaţională a cluburilor.  
  
Astăzi, România împreună cu Republica Moldova formează Districtul 2241 ”România și Republica Moldova”.  
  
Zonele Rotary  
  
Aproximativ 15 districte Rotary formează o zonă. Un director de zonă, care servește ca membru al consiliului de administrație Rotary International, coordonează două zone.  
  
Directorul de zonă este numit de către cluburile din zonă și ales în cadrul Convenției Rotary International pentru doi ani consecutivi.  
  

Rotary International

Rotary International este condus de un consiliu de administrație compus din președintele internațional, președintele ales, secretarul general, și 17 directori zonali. Numirea și alegerea fiecărui președinte se fac cu unu până la trei ani înainte de preluarea efectivă a funcţiei, și se bazează pe cerințele care includ echilibrul geografic între zonele Rotary și serviciile anterioare ca guvernator districtual și membru al consiliului.  
  
Comitetul internațional se întrunește trimestrial pentru a stabili politicile și a face recomandări pentru organele de conducere generale, Convenția Rotary International, şi Consiliului legislativ Rotary International.  
  
Şeful executiv al Rotary International este secretarul general, care conduce un personal de aproximativ 600 de persoane care lucrează la sediul internațional în Evanston, și în șapte birouri internaționale din întreaga lume.  
  
(În numerele următoare vor urma și alte detalii))  
  
Surse:  
  
Din lucrarea autorului ”Mișcarea rotariană în județul Gorj”, Editura Măiastra Târgu Jiu, 2017, cu câteva adăugiri/actualizări  
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Rotary International (II). Organizare și administrare. Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj” / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2585, Anul VIII, 28 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!