CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Despre Rotary International (I). Succintă prezentare. Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre Rotary International (I). Succintă prezentare.  
  
Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj”  
  
”A servi mai presus de sine”/”Service about self”  
  
 
  
Istoricul mișcării rotariene este legată de persoana avocatului american Paul P. Harris. Om cu o personalitate deosebită, după ce a călătorit prin diverse țări ale lumii ocupându-se de diferite afaceri, Harris se stabilește în anul 1896 în orașul Chicago din S.U.A.  
  
Prin natura profesiei și a prestigiului său profesional, Paul Harris și-a făcut cu timpul numeroși prieteni în mediul de afaceri cu care, pe lângă aspecte de natură profesională, a început să deschidă discuții și despre comunitatea locală. Astfel s-a născut dorința lui Harris de a face cumva să încerce să transforme unele prietenii de afaceri în prietenii personale și să formeze un cerc de prieteni. Apoi prin anul 1900 s-a născut ideea spirituală a unui grup de oameni de afaceri din orașul Chicago legați prin prietenie, care să aducă la aceeași masă reprezentanți de frunte ai branșelor în care își desfășurau activitatea. Ulterior se hotărăște ca cercul de prieteni să cuprindă reprezentanți ai diverselor ramuri de activitate. După apropae 5 ani, ideile lui Paul Harris prind contur 1/.  
  
În aceste circumstanțe2/ ia ființă primul Club Rotary din lume la 23 februarie 1905, când avocatul Paul P. Harris a fost solicitat să participe la o reuniune împreună cu trei parteneri de afaceri, în centrul orașului Chicago, în biroul unui prieten al lui Harris, pe nume Gustave E. Lochr. Biroul lui Lochr se afla în Unity Building, pe Dearborn Street.  
  
Alături de Paul P. Harris (avocat) și de Gustave E. Lochr (inginer minier) la această reuniune au mai participat Sivester Schiele (comerciant cu cărbune) și Hiram E. Shorey (croitor).  
  
Cei patru sunt fondatorii primului Club denumit de ei Rotary pentru că, la început întâlnirile săptămânale ale clubului erau găzduite, prin rotație, de către fiecare membru. După un an Clubul Rotary din Chicago a devenit atât de mare încât au fost nevoiți să renunțe la practica întâlnirilor rotative și să-și stabilească un loc fix pentru întâlniri, similar cu practica actuală.  
  
După 3 ani unul din membrii Clubului Rotary din Chicago, pe nume Homer W. Wood, se stabilește la San Francisco, unde pune bazele celui de-al doilea club din S.U.A., care începe activitatea în noiembrie 1908. Urmează înființarea cluburilor Rotary din Oakland, Los Angeles și Seattle.  
  
Clubul Rotary cunoaște o dezvoltare rapidă, astfel că în anul 1910 în Statele Unite ale Americii funcționau 16 asociații rotariene. În aceste condiții, pe fondul unei expansiuni nebănuite a mișcării rotarieie, în anul 1910 reprezentanții celor 16 cluburi din S.U.A. au convocat un congres la care au participat 60 de delegați care au decis înființarea Asociației Naționale a Cluburilor Rotary din America.  
  
Data de 3 noiembrie 1910 marchează începutul internaționalizării activității rotariene. Această dată marchează înființarea primului club din afara Satelor Unite ale Americii, respectiv începerea activității Clubului Rotary din Winnipeg (Manitoba), Canada,3/ cu mențiunea că acest club nu era afiliat la Asociația Națională a Cluburilor Rotary din America. Acest lucru se întâmplă în anul 1912 când Rotary asociază clubul din Winnipeg, Canada, care a început să-și desfășoare activitatea în stil american, ceea ce a marcat de fapt înființarea primului club de servicii după regulile americane din afara Statelor Unite. Pentru a marca astfel internaționalizarea activității rotariene în afara Statelor Unite ale Americii, în anul 1912, cu prilejul celui de-al treilea congres rotarian de la Duluth (Minnesota), Asociația Națională a Cluburilor Rotary din America și-a schimbat denumirea în Asociația Internațională a Cluburilor Rotary.  
  
Urmează extinderea în Europa, primul club care se înființează fiind Clubul Rotary Dublin din Irlanda, care își începe activitatea la data de 22 februarie 1911. Acesta este și primul club înființat în afara Americii de Nord.  
  
În august 1912 Rotary Club din Londra primește aprobarea de asociere la Asociația Internațională a Cluburilor Rotary, acesta fiind de fapt primul club recunoscut în afara Amercii de Nord. Ulterior a devenit cunoscut faptul că Rotary Club din Dublin, Irlanda activa încă din anul 1911, ceea ce a făcut ca acest club să fie primit în cadrul asociației după clubul din Londra4/.  
  
În anii următori mișcarea rotariană ajunge în Scoția (1913), la Havana, Cuba (1916), în Montevideo (1918), iar în 1919 în Manila, Shanghai, Panama, Calcutta și Buenos-Aires5/. În Marea Britanie, la sfârșitul primului război mondial numărul cluburilor Rotary ajunsese la 22 de cluburi, doar pe perioada războiului fiind înființate 13 noi cluburi.  
  
În anul 1921 Rotary este prezent și pe teritoriile Spaniei, Japoniei, Mexicului, Franței, Australiei și Noii Zeelande.  
  
La Congresul Rotary din 1922 de la Los Angeles (California, Statele Unite ale Americii) se adoptă decizia de schimbare a denumirii Asociației Internaționale a Cluburilor Rotary în Rotary International (R.I.), prilej cu care se votează și noile statute.  
  
În anii următorii Rotary își face apariția și în Olanda, Belgia, Brazilia și Italia (1923), iar în anul următor mișcarea rotariană este prezentă în majoritatea țărilor din America de Sud.  
  
În anul 1925 Rotary ajunsese să numere în rândurile sale peste 200.000 de membrii care activau în cca. 200 de cluburi6/.  
  
În România primul club Rotary ia ființă în aprilie 1929, fiind vorba de Clubul Rotary din București.  
  
Urmează o extindere rapidă a mișcării rotariene în întreaga lume. Astfel, în darea de seamă prezentată Congresului rotarian din anul 1934 de la Detroit (Michigan, SUA) se menționa faptul că Rotary International număra peste 152.000 de membrii care activau în 3.692 de cluburi răspândite pe întregul glob. Din cele 3.692 de asociații, 2457 activau în Statele Unite ale Amercii, 115 în Canada, 390 în Marea Britanie și Irlanda, iar restul de 730 în restul lumii, dintre care 5 fiind în România (București, Timișoara, Brașov, Cernăuți și Arad)7/.  
  
Congresele rotariene internationale se țineau de regulă în Statele Unite ale Americii, însă extinderea globală a mișcării rotariene a determinat oficialii Rotary să organizeze aceste congrese anuale și în afara SUA. Astfel primele congrese ținute în afara SUA au fost cele de la Edinburgh (1921), Toronto-Canada (1924), Ostende, Belgia (1927), Viena (1931), Mexico City (1935), Nissa (1937).  
  
În anii de dinaintea celui de-al doilea război mondial activitatea rotariană a început să sufere, în sensul că în unele țări cluburile Rotary au fost desfințate. Astfel odată cu izbucnirea războiului civil spaniol cluburile Rotary din Spania și-au încetat activitatea, iar apropierea celui de-al doilea război mondial, dar și pe perioada desfășurării acestuia și chiar după, cluburile Rotary din diverse țări și-au încetat activitatea, din diverse motive. Astfel și-au încetat activitatea sau au fost efectiv desfințate cluburile Rotary din8/: Finlanda (1926), Austria (1938), Italia (1939), Cehoslovacia (1940), Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Iugoslavia și Luxemburg (1941), Ungaria (1941/1942).  
  
În alte zone ale lumii activitatea rotariană a fost deosebit de intensă. Trebuie menționat faptul că pe timpul și după celui de-al doilea război mondial rotarienii și-au sporit implicarea în promovarea înțelegerii internaționale.  
  
Astfel în anul 1945 Rotary International avea cluburi în 65 de tări și milita pentru bună înțelegere între oameni și între națiuni, pentru bunăvoință și pace. Este de remarcat faptul că lucrările Conferinței Rotary de la Londra din anul 1942, au marcat punctul de plecare pentru constituirea UNESCO.  
  
În aceste circumstante, Rotary International a fost în relații de colaborare cu Organizația Națiunilor Unite încă de la fondarea acesteia în anul 1945. De menționat este faptul că la Conferința Cartei ONU de la San Francisco aproape cincizeci de rotarieni au servit în calitate de delegați, consilieri și consultanți.  
  
Reconfigurarea Europei după cel de-al doilea război mondial a avut consecințe și asupra activității rotariene din tătile Europei Centrale și de Est care au intrat în sfera de influență a URSS. Astfel în aceste țări activitatea rotariană a fost interzisă în perioada 1947-1948, activitate care nu a mai fost reluată decât după 1990. Similar s-a întâmplat și cu asociațiile rotariene din China.  
  
În acest interval activitatea rotariană a cunoscut un mare avânt în țările din Asia și din Africa. Rotary a devenit din ce în ce mai puternică și a început să-și asume roluri și mai mari în folosul umanității. Astfel în anul 1979 Rotary a lansat programul său PolioPlus, dedicat imunizării tuturor copiilor lumii împotriva poliomelitei și eradicarea acestui flagel, în cadrul căruia s-a reușit imunizarea a cca 2 miliarde de copii, azi putându-se afirma că această maladie a fost eradicată aproape în totalitate.  
  
Actualmente Rotary International are peste 1,22 milioane de membrii care activează în peste 35.000 de cluburi pe întregul mapamond.  
  
 
  
Surse:  
  
1/ Bogdan Constantin Dogaru, Clubul Rotary în România (1929-1948), ed. A II-a, Editura Mușatinii, 2013, Suceava, pag. 23-24  
  
2/ Nicolae Sfetcu, Ghid Rotary International, ediția a II-a, e-book.  
  
  
4/ Nicolae Sfetcu, Lucr. cit. ant.  
  
5/ Bogdan Constantin Dogaru, Lucr. cit. ant. pag. 24  
  
  
7/ Bogdan Constantin Dogaru, Lucr. cit. ant. pag. 25  
  
  
 
  
Din lucrarea autorului ”Mișcarea rotariană în județul Gorj”, Editura Măiastra Târgu Jiu, 2017  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Rotary International (I). Succintă prezentare. Subcapitol din lucrarea”Mișcarea rotariană în județul Gorj” / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2522, Anul VII, 26 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!