CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Semnal editorial: “Lelești - vatră de eroi și de viteji”. Autori general(r) Constantin Ispas și prof. Ion Făgaș
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Semnal editorial: “Lelești - vatră de eroi și de viteji”. Autori general(r) Constantin Ispas și prof. Ion Făgaș  
  
În acest an a văzut lumina tiparului un volum impresionant avându-i ca autori pe D-l gen(r) Constantin Ispas și D-l profesor Ion Făgaș. Volumul se intitulează ”Lelești – vatră de eroi și de viteji” și este dedicat eroilor leleșteni participanți la Războiul de Independență și la cele două războaie mondiale ale secolului trecut. Lucrarea a apărut sub egida Editurii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.  
Avem în față o carte monumentală atât prin volumul de muncă necesitat pentru documentarea și scrierea ei, cât și prin mesajul pe care această lucrare reușește să-l transmită cititorilor săi.  
Chiar dacă lucrarea este dedicată eroilor leleșteni, în prima parte a acesteia autorii fac o incursiune în istorie, prezentând diverse momente cruciale din istoria României, dar și ale acestor meleaguri ale Gorjului cu sublinierea contextelor naționale, regionale și mondiale ale diferitelor evenimente cruciale, dramatice și eroice în care a fost implicată țara noastră.  
Din aceste extraordinare prezentări răzbate ca un fir roșu patriotismul de care au dat dovadă înaintașii noștri și eroismul cu care au luptat bravii ostași ai Armatei Române, printre care s-au numărat și foarte mulți tineri ai localităților ce compuneau Comuna Lelești.  
O adevărată lecție pentru cititori și, cu siguranță, te întrebi, pe bună dreptate, dacă noi cei de azi am mai fi în stare de ceea ce au făptuit înaintașii noștri.  
Prin formația sa de militar și profesor, D-l. General(r) Constantin Ispas, la venerabila sa vârstă se arată și prin această carte un ostaș vrednic al acestei țări, care se dedică fără preget și printr-un efort deosebit menirii sale de a lucra în onoarea camarazilor săi trecuți prin eroism la cele veșnice, de a face cunoscute fapte de arme și eroi ai Gorjului și de a le prezenta generațiilor de azi. Domnul general este acompaniat în scrierea acestei lucrări de D-l Ion Făgaș, profesor licențiat în franceză și rusă. Doresc să transmit sincere felicitări ambilor autori și îndemnul de a nu se opri încă aici.  
Lucrarea este una de substanță, care pe parcursul a celor 630 de pagini, face o incursiune în istorie, iar în cea de-a doua parte intitulată ”Porunca morților” sunt prezentate faptele de vitejie și eroism ale celor 175 ”Bărbați ai Datoriei, fii ai comunei Lelești, în vâltoarea celor două războaie mondiale”, așa cum îi numesc autorii.  
Lucrarea a putut vedea lumina tiparului și datorită unor colaboratori apropiați ai celor doi autori, pe care îi nominalizează la începutul cărții și pe care dorim să-i menționăm, respectiv: D-l Col(r) prof. Ion Grigoroiu, D-l gen de brigadă (r) Ion Dănilă, D-l Colonel(r) Gheorghe Nicolescu, D-l colonel dr. Petrișor Florea, D-l prof. Toma Velici, D-l prof. Virgil Petcoiu, D-l Constantin Mischie, D-l plut. adj.(r) Octavian Moraru, D-na prof. Maria Făgaș, consilier științific fiind D-l Gheorghe Birău – director la Banca Națională a României Târgu-Jiu.  
O carte care trebuie citită și care trebuie recomandată cu toată căldura școlilor gorjene pentru mesajul său excepțional pe care reușește să-l transmită, iar în acest sens apreciez că mesajul și crezul D-lui general Constantin Ispas, de la finalul lucrării, este cât se poate de grăitor: “Am redat aceste însemnări din domenii diverse, de mare importanță pentru poporul român, în speranța că ele vor fi de ajutor, peste ani, calendarului de învățătură pentru neam și țară, căci avem ferma convingere că Neamul Românesc va avea, ca și până acum, un rol de seamă în istorie”.  
Onor autorilor.  
  
Victor Troacă
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”  
  
  
Referinţă Bibliografică:
Semnal editorial: “Lelești - vatră de eroi și de viteji”. Autori general(r) Constantin Ispas și prof. Ion Făgaș / Victor Troacă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2494, Anul VII, 29 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Victor Troacă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Troacă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!