CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Victor Știr         Ediţia nr. 3063 din 21 mai 2019        Toate Articolele Autorului

Victor ŞTIR - POETUL DANIEL IONIȚĂ, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNO-AUSTRALIENE, ÎNTR-O CONEXIUNE MAGICĂ LA BISTRIȚA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni” l-a avut invitat, luni, 13 mai a.c., de la ora 17:00, pe poetul și traducătorul Daniela Ioniță, președintele Academiei Româno-Australiene. Întâlnirea a fost deschisă de directorul Palatului Culturii, prof. dr. Dorel Cosma, care a rostit un cald cuvânt de bun venit, celui mai cunoscut și mai activ promotor al poeziei românești pe „continentul cangurilor”.  
 
Așa cum arăta directorul Cosma, întâlnirea lui Daniel Ioniță cu membrii „Conexiuni” a devenit posibilă prin mijlocirea scriitorului Puiu Răducanu de la Râmnicu-Vâlcea, prieten al bistrițenilor, participant la activitățile culturale organizate de Palatul Culturii și aflat în comunicare cu australianul născut la Bucureşti la plecat la 20 de ani în străinătate cu părinţii.  
 
În continuare, scriitorul și traducătorul Zorin Diaconescu, președintele Societății „Conexiuni” a deschis agenda propriu-zisă a întâlnirii cu prezentarea volumului bilingv „ContraDiction / ContraDicție (român-englez), apărut în 2016 la Bibliotheca „Universalis Collection”. Cu anvergura-i cunoscută, Zorin Diaconescu a procedat la o densă radiografie critică a volumului și s-a concentrat asupra discutării unor variante ale versiunii englezești, opiniile de traducator fiind foarte apreciate de scriitorul Daniel Ioniță. La rândul său, scriitoarea Elena M. Cîmpan a recenzat pentru cei prezenți volumul de debut al lui Daniel Ioniță, intitulat „Hanging between the stars / Agățat între stele” și apărut la Editura „Minerva”. Elena M. Cîmpan s-a stăruit asupra tematicii fiecăruia dintre cele trei cicluri ale volumului susținându-și opiniile cu versuri alese, citite.  
 
Despre cea de a treia carte, „Testament”, a vorbit scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian (redactor șef al cotidianului „Răsunetul”) care cunoaște foarte bine cartea deoarece o recenzase pentru o revistă literară cu ceva vreme înainte. Menuț Maximinian a arătat că este vorba despre o antologie de poezie română modernă, apărută la Editura „Minerva” în două ediții, prima în 2012, și a doua, în 2015, îmbunătățită și cu un număr mai mare de scriitori prezentați, autorii antologați figurând cu câte un text. Volumul reprezintă prima carte de vizită a liricii românești în Australia, demersul poetului Ioniță fiind nu numai întemeietor, dar și foarte important pentru cunoaşterea culturii române în ţara de la antipozi.  
 
În alocuțiunea rostită, Daniel Ioniță a prezentat un istoric al Australiei, ilustrat cu imagini, s-a oprit asupra câtorva caracteristici ale naturii, culturii și civilizației din țara de adopție unde este profesor universitar de psihologie. De asemenea, a prezentat, pe scurt, Academia Româno-Australiană, ca formă culturală de expresie a comunității românești și de promovare a culturii noastre naționale, a eforturilor pentru păstrarea tradiţiilor româneşti. Cei prezenți au putut afla că Australia are o suprafață cam cât Europa și o populație de 25 de milioane de locuitori, după recensământul din 2017, iar comunitatea românească se ridică la 30.000 de membri. O ţară cu resurse bogate şi cu note specifice care o fac unică.  
 
Poetul Daniel Ioniță a citit din versurile sale, a vorbit despre poezie ca un profesionist ce este și a lăsat o impresie foarte bună ca traducător, citind variantele englezești ale poeziilor „Glossa” de Mihai Eminescu, „Moartea căprioarei” de Nicolae Labiș, „Noi vrem pământ” de George Coșbuc și „Mistrețul cu colți de argint” de Ștefan Augustin Doinaș, în care respectă cu scrupulozitate ritmul, rima și măsura, păstrând muzicalitatea, farmecul versurilor originale. Variantele românești au fost citite de Zorin Diaconescu și Maria Ujică.  
 
Să mai precizăm că Daniel Ioniță a fost însoțit de soția sa, doamna Luminița Ioniță, și de scriitorul Puiu Răducanu. Întâlnirea s-a încheiat cu ceea ce se numește sesiunea de autografe, acordate de autor, schimburi de cărţi și discuții libere.  
---------------  
Victor ȘTIR  
Ziarul „Răsunetul” (Bistrița)  
Joi, 16 mai 2019  
 
Referinţă Bibliografică:
Victor ŞTIR - POETUL DANIEL IONIȚĂ, PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNO-AUSTRALIENE, ÎNTR-O CONEXIUNE MAGICĂ LA BISTRIȚA / Victor Știr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3063, Anul IX, 21 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Victor Știr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Victor Știr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!