CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Veronica Ivanov         Ediţia nr. 1592 din 11 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Veronica IVANOV - COSTEL PĂTRĂŞCAN – RÂSUL CA O TERAPIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aşa cum spune proverbul: „Prietenul la nevoie se cunoaşte”, Costel Pătrăşcan este un prieten adevărat al românilor de pretutindeni. Este un brăilean care vrea să facă cât mai multe pentru meleagurile-i dragi şi oamenii care-l înconjoară. Caricaturile sale sunt o adevărată terapie, iar poveţele sunt pline de înţelepciune – „Nu pune totul la inimă!” Vede dincolo de micile greşeli omeneşti, descoperă natura şi viaţa într-o manieră demnă de un radiolog. Îi place să cerceteze, să creeze şi să analizeze cu sânge rece orice greşeală a politicienilor, a oamenilor certaţi cu legea. Este mare lucru ca cineva să-ţi aducă zâmbetul pe buze, făcându-te să remarci într-o caricatură o întregă poveste sau chiar ştirea zilei. Să lucrezi la foc continuu, desenând 3-4 caricaturi pe zi, pentru unele dintre cele mai mari publicaţii din ţară (din presa scrisă şi online) nu este o meserie uşoară.  
 
Veronica IVANOV: Costel, ce te inspiră cel mai mult? Care sunt principalele teme abordate în caricaturile tale?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Tema preferată rămâne politica! Acest lucru se datorează în special faptului că sunt un caricaturist de presă, în cea mai mare parte a timpului. De ce tema politică? Cred că pe acest segment trebuie lucrat mult în România, iar un caricaturist poate mânca o pâine albă dacă-şi face treaba serios… Avem o clasă politica care-ţi dă subiecte grase! Celelalte teme abordate de mine sunt cele sociale, economice, cotidiene, ecologice…  
 
Veronica IVANOV: Cu ce amintiri ai rămas din 4 mai 2014, când ai participat la ROFEST în Pafos?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Expoziţia de la Pafos a fost o experienţă de care îmi aduc aminte cu mare drag şi trebuie să recunosc, şi n-o fac de complezenţă, că este una dintre cele mai plăcute întâmplări trăite în ultimi ani. Am avut parte de emoţia unui spaţiu necunoscut şi descoperirea unei ţări minunate…  
 
Veronica IVANOV: În câteva zile ai reuşit să vizitezi câteva locuri turistice din insulă… Ce te-a atras cel mai mult?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Cipru rămâne un Paradis (nu doar fiscal) pentru un vizitator curios ca mine. Dacă ar fi să fac un clasament cu lucrurile minunate văzute, de departe, pe primul loc stau vestigiile lăsate de greci şi romani… Dar pe lângă istoria fabuloasă am descoperit şi oameni minunaţi care m-au însoţit şi care mi-au devenit prieteni…  
 
Veronica IVANOV: Care sunt hobby-urile tale?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Caricatura îmi ia o mare parte din timp. Aproape că nu-mi lăsă timp să trăiesc! Sunt o persoană căruia îi place să descopere locuri şi oameni. Mai toate hobby-urile mele sunt legate de plăcerea de a cunoaşte.  
 
Veronica IVANOV: Ce muzică îţi place? Îţi admir prietenia cu Daniel Iancu… mi-ar fi plăcut să puteţi susţine un spectacol pentru românii din Cipru…  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Muzica reprezintă emoţie. Prietenia cu Daniel Iancu mi-a dat şansa să evoluez într-un registru pe care nu mi l-aş fi imaginat cu 3-4 ani în urmă. Este o plăcere de a colabora cu cineva care face în muzică ce fac eu în desen. Mă bucur că am găsit o nouă cale să mă exprim, iar spectacolele cu Daniel reprezintă o provocare inedită atât pentru noi, ca artişti (este a doua oară când am curajul să spun despre mine că sunt artist) cât şi pentru public. Este un spectacol original, pe care aş dori să-l vedeţi într-o zi. Sper că nu sunt lipsit de modestie… Iar Cipru şi prietenia ta poate fi un motiv pentru a ajunge într-o zi, din nou, pe insula Afroditei. Ne-ar face o mare plăcere!  
 
Veronica IVANOV: Ce înseamnă divertisment de calitate?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Divertismentul de calitate înseamnă, după părerea mea, să transmiţi şi să-ţi iei partener publicul într-o experienţă emoţională, veselă (în cazul nostru), surprinzătoare care să te facă să spui: Am trăit două ore, fiindcă am râs două ore! Şi încă ceva: eu cred că râsul este sinonim cu fericirea!  
 
Veronica IVANOV: Se poate face educaţie prin caricatură şi muzică?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Cred că a face educaţie prin intermediul caricaturii şi muzicii este o metodă care trasmite informaţia cu zâmbetul pe buze, este o metodă modernă care se potriveşte cu perioada actuală…  
 
Veronica IVANOV: Ce trebuie schimbat la mentalitatea românului… îmi amintesc de tricoul tău purtat la ROFEST – “Urma scapă turma”  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Ar trebui să avem mai multă încredere în noi, să fim mai oneşti şi să nu ne credem buricul pământului, fiindcă avem calităţi dar avem şi defecte, iar dacă am fi un popor mai vesel cred că ne-ar fi mai bine. Românul are calitatea de-a face haz, dar din păcate, în ultima perioadă am cam uitat de acest lucru…  
 
Veronica IVANOV: Ce ar trebui făcut pentru a ridica cetăţenilor simţul civic, voluntariatul… mai ales în rândul tinerilor, dar nu numai?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Voluntariatul este un lucru care se învaţă la fel ca şi spiritul civic. Dacă şcolile ar da o mai mare atenţie acestor lucruri ar fi mult mai bine. Constat că generaţia tânără este interesată şi mai implicată în acţiuni cu carater civic. Sesisez asta mai ales în rândul tinerilor educaţi. Acest lucru îmi confirmă ce spuneam mai sus: spiritul civic se învaţă!  
 
Veronica IVANOV: BRĂILA, Capitală Culturală în 2021… Ce şanse sunt să devină cu adevărat?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Da, Brăila a intrat în competiţia pentru Capitala Culturală Europeană 2021. Este un deziderat care ne poate ajuta, care crează emulaţie, speranţă. Cu o condiţie: ca acest proiect să fie făcut şi condus de oameni care se pricep şi care o fac cu entuziasm. Dar mai ales să iubească acest loc! Brăila este un oraş care merită mai mult decât îi pot oferi, din păcate, oamenii care trăiesc azi aici…  
 
Veronica IVANOV: Ai participat la numeroase expoziţii în Europa şi nu numai, unde ai câştigat numeroase premii. Care este reţeta ta de succes?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Reţeta ar putea fi: tenacitate, talent, curiozitate şi obsesia de a nu renunţa.  
 
Veronica IVANOV: Ce simţi când oamenii râd la caricaturile tale?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Este confirmarea “lucrului bine făcut” ca să folosec un slogan la modă!  
 
Veronica IVANOV: Ce înseamnă o caricatură bună? Câte ore de muncă sunt în spatele unei caricaturi?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: O caricatură bună este aceea care reuşeşte să transmită un mesaj generos cu mijloace artistice puţine, să aibă parte de concizie în exprimare. În spatele unei caricaturi stau experienţe dobândite în ani, poate într-o viaţă… dar şi interpretări spontane.  
 
Veronica IVANOV: Ce te menţine în topul celor mai buni caricaturişti… din ultimii 15 ani?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Dacă spuneţi că sunt în top… mă bucură! Am avut „privilegiul” de a mă naşte într-o tară unde este mult de lucru, unde trebuie să schimbăm în bine multe. Cred că pot salubriza puţin o societate în tranziţie într-o manieră personală: cu umor!  
 
Veronica IVANOV: Ai vrea să mai revii în Cipru? Ai vrea să fii invitat la expoziţii de caricatură sau spectacole şi în alte ţări unde trăiesc români?  
 
Costel PĂTRĂŞCAN: Dacă aş vrea? Bagajele mele sunt făcute!  
 
---------------------------------------------  
Vezi Costel Pătrăşcan website: www.patrascan.ro  
 
A consemnat,  
Veronica IVANOV  
ziarul PULSUL AFRODITEI  
10 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Veronica IVANOV - COSTEL PĂTRĂŞCAN – RÂSUL CA O TERAPIE / Veronica Ivanov : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1592, Anul V, 11 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Veronica Ivanov : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Veronica Ivanov
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!