CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

SĂPTĂMÂNA MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Din Eul răstignit de iubirea pentru celălalt, curge viața veșnică.” 
  
M.-A. Costa de Beauregard 
  
În Săptămâna Mare numită și Săptămâna Patimilor lui Hristos se fac slujbe bisericești pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de răstignirea și învierea Lui: arestarea, judecata și suferința lui Iisus, terminându-se cu executarea Mântuitorului prin răstignire. Întreaga săptămână este o zi de adâncă tristețe. 
  
Ceremonia liturgică din Sfânta și Marea Vineri reproduce patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului, într-un chip impresionant și cu o puternică trăire asupra sufletelor credincioșilor. Retrăim jertfa Mântuitorului pe cruce. Se oficiază ceasurile liturgice împărătești, urmată de vecernia numită a Sâmbetei celei mari, în care, la cântarea slavei: „Pre Tine Cel ce te îmbraci cu lumina ca și cu o haină”, se scoate Sfântul Epitaf în mijlocul bisericii și se așază pe o masă, în fata Sfintei Cruci. 
  
Primele flori ale primăverii împodobesc Sfântul Epitaf, iar genunchii noștri se pleacă înaintea celui ce este simbolic prezent cu trupul mort printre noi. În jurul Sfântului Epitaf se desfășoară cea mai impresionantă dintre slujbele cultului divin public ortodox. În centrul acestei slujbe este Prohodul – lungi cântări bisericești. Este cântat pe o melodie jalnică, căreia nu-i lipsește, în mod discret, nota de optimism a speranței. Cântarea se încheie cu prinderea Mântuitorului și punerea lui în mormânt. Credincioșii simt durere, dragoste și venerare pentru răstignirea și moartea Dumnezeului Răscumpărător, dar și nădejde în învierea Sa. 
  
Slujba la Vinerea Mare este impresionantă atât prin cântarea Prohodului, cât și prin înconjurarea bisericii, în dangăt de clopot și toacă, în liniștea serii, în lumina lumânărilor și în parfumul primelor flori ale primăverii, aduse de enoriași și puse lângă icoane. Niciodată parcă sufletul creștinului nu se simte mai apropiat și mai solidar cu patimile Mântuitorului. 
  
Îmi amintesc cu nostalgie de Slujba Prohodului din Vinerea Mare, ultima la care am participat în țară. Pe înserat m-am dus la Biserica Sf. Mina din apropierea casei mele din Pitești. Oamenii veneau grupuri-grupuri din diferite părți ale orașului și se înghesuiam în spațiul rămas liber în jurul Bisericii, dar și pe îngusta alee de lângă gardul Bisericii, dincolo de care, în foarte mare apropiere, comuniștii au avut grijă să construiască blocuri, să îngrădească cumva biserica, cea mai veche construcție bisericească din Pitești, datată din anul 1564, lăcaș de cult sfânt, al cărui ctitori au fost logofătul Ioan Norocea și soția sa, fiica domnitorului Mircea Ciobanu. 
  
Îmi amintesc, da, de această slujbă… Era refacerea uneia dintre cele mai tragice nopți din Istoria lumii, cea a patimilor lui Hristos. Mă aflam undeva în afara Bisericii, dar nu-mi lipsea lumânarea și cărticica cu Prohodul… Scrisesem, cândva, un poem, intitulat „Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos”… 
  
Ajunsă acasă, l-am căutat. L-am recitit: 
  
Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos. 
  
Se-aude toaca. 
  
Credincioșii se-ndreaptă spre biserici. 
  
Începe slujba religioasă. 
  
Îngerii coboară blând din cer, 
  
întind aripile deasupra capetelor noastre, 
  
își pregătesc glasurile măiestre. 
  
Preoții-nalță rugăciuni... 
  
Se-aud cântări de cinstire, 
  
se-nfiorează întreaga fire. 
  
Se-aprind lumânări, 
  
se luminează inimile şi gândurile. 
  
Se cântă Prohodul. 
  
Îngerii triști cântă cu noi! 
  
Clopotul bate. 
  
Pe cer trec nori alungați de vânt. 
  
Păsări tresar din somn speriate. 
  
Printre unde sonore și foșnet de aripi, 
  
lumânările noastre, 
  
unite-ntr-o singură lumină mare. 
  
Învăluiți în propria lor lumină, 
  
Îngerii se află printre noi! 
  
Înconjurăm biserica împreună cu preoții, 
  
purtători ai sfântului Epitaf – 
  
simbol al înmormântării Domnului. 
  
Ne oprim de patru ori 
  
și ne hrănim sufletele cu rugile lor. 
  
Trecem pe sub Epitaf... 
  
Îngerii sunt cu noi! 
  
Biserica-i prea plină. În jur roiesc enoriașii. 
  
Vinerea Mare a Patimilor lui Hristos! 
  
Îngerii se află printre noi! 
  
De secole rememorăm tristețea acelor zile, 
  
Patimile lui Hristos – Cel venit să ne lumineze, 
  
să ne dezvăluie sensul vieții, 
  
de sub stăpânirea păcatului să ne elibereze. 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂPTĂMÂNA MARE / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2651, Anul VIII, 04 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!