CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  

Cu adevărat zguduitor! Să ne rugăm pentru sufletele lor!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O tragedie cu adevărat zguduitoare a avut loc vineri seara, în jurul orei 23.00, la Clubul Colectiv, din Capitală, club situat în zona centrală a Bucureştiului, cu ocazia unui concert şi este în continuare în curs de desfăşurare în numeroase spitale din Capitală, unde mulţi răniţi, arşi sau intoxicaţi cu fum se zbat între viaţă şi moarte. Incendiul a izbucnit, potrivit martorilor, din cauza unor artificii aprinse în timpul unui concert. Numărul victimelor este impresionant, dar nu la număr trebuie fixată atenția, ci la cauzele tragediei, la vinovăția absolută a autorităţilor. 
  
Acești/acei tineri dornici de distracții, normale pentru vârsta lor, trebuiau protejați. Tinerii au dreptul la momente de exaltare, de fericire. Ei au plecat și nici nu s-au putut gândi că pot fi expuși unor pericole, au avut încredere în condițiile create pentru libertatea de a participa la acel concert, aceasta constituind o normalitate. 
  
Acasă copiii sunt protejați de părinți, responsabilitatea este a părinților, afară de casă trebuie să îi apere cineva, și nicidecum să lase la voia întâmplării siguranța vieții lor, prin nerespectarea, în mod grosolan a unor norme. 
  
În loc de profunda emoție și profundul regret pentru viețile acestor copii, fiindcă adolescența este totuși o parte a copilăriei vieții, au început speculaţiile şi intoxicările de ordin moral, deturnând în acest mod atenţia publică spre zone obscure, acoperind gravitatea faptului petrecut, lipsa responsabilității sau dispersia ei, încât se pare că se dorește a se ajunge la a acoperi adevărata vină, adevărații vinovați. 
  
Oamenii lipsiți de credință au găsit un bun prilej de a învinovăți reprezentanții Bisericii și a deturna sensul morții și al suferinței, a lovi în credința oamenilor, a dori numai și numai defăimarea și răzbunarea. Nu este posibil a ne resemna și a crede că nimeni nu ne aude, că nimeni nu are în vedere acest furnicar al universului și că suntem înconjurați de singurătate. Cui îi vom vorbi despre copiii a căror suflete au plecat în câteva clipe de pe acest pământ și pe care atât de mulți dintre noi i-am iubit? 
  
În realitate, în fiecare Biserică, cu modestie și discreție, s-au făcut rugăciuni și slujbe pentru ajutorarea sufletelor plecate și pentru ajutorarea suferințelor celor din spitale care se luptă între viață și moarte. 
  
Prezența arhiepiscopului Robu în mijlocul mulțimii nu trebuie să fie un prilej de discriminare, ci de înțelegere a cuvintelor rostite: „Ne rugăm pentru cei care au plecat din această lume, dar ne rugăm și pentru cei care au rămas, cu lacrimi, dar îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea mângâiere și speranțe tuturor. I-am spus lui Dumnezeu că îi cer iertare pentru că noi, noi toți, din țară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple așa ceva, ca România să fie altfel”. 
  
În această zi mi-am amintit poemul scris și publicat într-un volum de versuri în anul 2012. Îl transcriu. Poate conține un adevăr, spus atunci cînd a fost conceput. Este intitulat „Piticii ucigași”: 
  
Ne mor înțelepții ne-nțelegând / al lumii nou înțeles./ Ei nu mai vor a ști, a stăpâni, a desăvârși,/ mocirla prezentului îi dezgustă/ Mulți, prea mulți din jur li se opun,/ format-au piticii ucigași un zid comun./ Ei, înțelepții n-au tânjit vreodată la trebuințe,/ ci doar la înalte dorințe./ Astăzi, tălpile miticilor ucigași/ strivesc ființa înțelepților rămași./ Megalomani fiind, flecăresc, ticăloșesc, înșală,/ se află mereu în-așa zisă – treabă murdară./ Și ne mor înțelepții ne-acceptând/ dezordinea, confuzia acestei lumi buimăcită,/ cu pitici, mitici, nimici – înmulțiți cu nemiluita. 
  
Referinţă Bibliografică:
Cu adevărat zguduitor! Să ne rugăm pentru sufletele lor! / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1780, Anul V, 15 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!