CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Postfață la romanul ”Frusina”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scris cu alerteţe şi dezinvoltură, romanul doamnei Vasilica Ilie îl duce pe cititor cu gândul la intriga dezvoltată de Ion Luca Caragiale în unica sa dramă, Năpasta, unde un ţăran îl ucide pe un consătean de-al său spre a se putea căsători cu văduva acestuia. Personajul central al romanului aici în discuţie este Frusina.  
Ca elevă în clasa terminală a unei şcoli gimnaziale rurale, adolescenta, a cărei mamă murise când o adusese pe lume, începe o frumoasă şi tulburătoare poveste de dragoste cu George, dar visurile lor de a întemeia o familie sunt brusc spulberate de moartea fulgerătoare a băiatului ajuns între timp student la Facultatea de Fizică din Bucureşti. Mama psihanalitică a studentului se opusese din răsputeri acestui mariaj, pe care îl considera, în sinea ei orgolioasă, o mezalianţă întrucât fata, acum însărcinată, nu-şi putuse, din motive familiale întemeiate, continua studiile şi se angajase ca dactilografă la primăria comunei.  
Mai de voie, mai de nevoie, tânăra dactilografă nefericită se căsătoreşte cu Petre, partenerul ei în echipa de dansuri a Căminului Cultural din localitate. Cei doi îşi construiesc o casă spre a se separa de părinţii tractoristului dansator, care, muncit de coşmaruri doar de el ştiute, devine din ce în ce mai violent şi se apucă înverşunat de băutură, aşa încât Frusina se vede nevoită să-l părăsească şi să se întoarcă la casa părintească, alături de blândul ei tată, care o crescuse de unul singur.  
În această perioadă tulbure din viaţa ei derutată, frumoasa dactilografă, pe care n-o părăsise nicio clipă gândul de a-şi continua studiile liceale şi universitare, îl cunoaşte pe medicul veterinar Alexandru Popa, căruia îi murise soţia, şi e cerută de soţie. Copilul celor doi, odată venit pe lume, le cimentează şi mai mult relaţia de iubire şi de împlinire matrimonială, care ar fi putut să fie exemplară, dacă diabolicul Petre, personaj oricând analizabil printr-o grilă dostoievskiană, n-ar continua s-o agaseze pe femeia pentru care făcuse o obsesie patologică. Salvat de la înec de medicul veterinar, bădăranul simţise nevoia să se spovedească la binefăcătorul său şi să spună cu de la el iniţiativă că moartea lui George i se datora. Soţii, la aflarea acestui adevăr năprasnic, ezită dacă să-l dea sau nu pe mâna miliţiei, dar optează, în cele din urmă, să n-o facă, în speranţa că el se va potoli, mai ales că între  
timp făcuse şi studii de teologie, fără să se fi hirotonisit vreodată.Pedeapsa pentru fărădelegile lui, mai ales pentru crima premeditată prin care îşi eliminase rivalul, va veni tot pe filieră divină, nelegiuitul căzând de pe un dig şi înecându-se fără a mai fi salvat de cineva.  
Romanul trăieşte şi prin decorul său social, politic şi cultural, radiografiind o întreagă epocă de dictatură comunistă. Ca într-un basm, eroii sunt supuşi de destinul lor la tot felul de încercări iniţiatice, ca, în final, binele şi dreptatea să iasă triumfătoare. Pe traseul epic al sinuoasei poveşti de dragoste se întâlnesc destule figuri luminoase şi tonifiante prin loialitatea şi dezinteresul lor încărcat de omenie şi de înţelegere faţă de cei aflaţi în impas şi-n  
suferinţă, ipostaza benefică fiind ilustrată de personaje precum statornicul George, practicul şi romanticul Alexandru, părintele paroh, primarul, tatăl Frusinei, părinţii medicului veterinar, foştii socri ai acestuia şi alţii.  
Prin Vasilica Ilie, în postura de prozatoare cu pană de povestitoare înzestrată, galeria scriitorilor ialomiţeni contemporani e mai bogată cu un nume demn de luat în calcul pozitiv cu orice prilej sau bilanţ.  
 
Ion Roșioru  
Referinţă Bibliografică:
Postfață la romanul ”Frusina” / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3148, Anul IX, 14 august 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!