CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Criza (III)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ACTUL V, Scena V  
Este sâmbătă. Rada veni direct la spital. Interiorul salonului unde era internată tanti Florica era curat, cu câteva paturi. O găsi pe cuscra ei plimbându-se prin salon iar pe soţia generalului palidă, abia se dăduse jos din pat cu ajutorul unei infirmiere.  
Rada:  
- Ptiu, să nu te deochi cuscră, tare bine arăţi! Nici nu zici că eşti operată!  
Tanti Florica:  
- Păi, Rado, eu sunt puternică, dacă m-am hrănit natural, din gospodăria mea! Se apropie de urechea Radei şi-i şopti: “nu ca asta, uită-te la ea ce aschimodie şi galbenă este! Ai adus ce ţi-am spus?”  
Rada:  
- Adus, Florico! Să ştii că le-am spus copiilor că sunt la tine şi mi-au spus să stau aici cu tine până vine Costeluş să ne ia. Hai, du-te tu şi du-le coliva miniştrilor!  
Tanti Florica:  
- Păi, vii cu mine, că nu am voie să car. Dar le spun că tu ai făcut pomana şi te-ai gândit să aduci la lumea din salon, dar nu m-ai găsit decât pe mine şi pe generăleasă!  
Au bătut la uşă.  
Tanti Florica (după uşă):  
- Putem intra, vă rog?  
Un ministru deschise uşa la salon şi spuse:  
- Cine sunteţi şi ce căutaţi aici?  
Tanti Rodica:  
- Suntem persoane respectabile, eu m-am operat aici, sunt în salonul apropiat de al dumneavoastră, cuscra mea a adus colivă şi covrigi că este Sâmbăta morţilor, să dea de pomană, de sufletul morţilor, a crezut că în salonul meu sunt multe persoane internate şi pentru că are un surplus, ne-am gândit la dv.  
Ministrul:  
- Poftiţi vă rog!Tot suntem noi în plină criză! N-am mai mâncat de mult aşa pomană!  
Au început toţi să înfulece întâi coliva care le plăcu mult.  
Ministrul:  
- Oau! Da’ ce bună este, ca o prăjitură!  
Rada:  
- Mă bucur mult că v-a plăcut, coliva este făcută de mine, sunt specialistă!  
Florica îi făcu semn Radei că e timpul să plece, să nu le prindă Costeluş în salonul “Criză”.  
ACTUL VI, SCENA VI  
Naratorul:  
După câteva ore, Costeluş se întoarse la spital, a scris biletul de externare al mamei sale şi când tocmai voia să trimită o soră şi un brancardier să le ia şi să le ducă la maşina pe care o avea parcată aproape de intrarea în spital, se întâlni cu câteva asistente care erau în alertă.  
În salonul “Criză” era un dezastru de nedescris şi toţi miniştrii adormiţi. Sforăiturile lor se auzeau până pe hol. Nimeni nu ştia din ce cauză s-a întâmplat, ce s-a întâmplat.  
O infirmieră:  
- Domnule doctor, spuse agitată, încă sub efectul evenimentelor. M-am dus în salon să le duc prânzul, ca de obicei. Când am intrat acolo, era orgie. Mi-a fost ruşine şi am dat să plec. Unul dintre ei s-a luat după mine. Era excitat. Am fugit şi am apucat să mă încui în WC. Aşa au păţit şi asistentele când au venit să vadă ce se întâmplă. Apoi au venit nişte brancardieri şi, împreună cu ei, i-am imobilizat iar asistentele, toate, le-au făcut injecţii cu o concentraţie mai mare de diazepam.  
Costeluş se uită prin salon şi îi căzu privirea pe noptiera unuia dintre ei: văzu covrigul şi un pahar de plastic care mai avea resturi de colivă pe el. Imediat îşi dădu seama ce s-a întâmplat, plecând în viteză spre cabinet, ascunzându-şi faţa, să nu izbucnească în râs .  
Costeluş (din mers):  
- Faceţi, vă rog, ordine pe aici şi aveţi grijă de ei, când s-or trezi să le faceţi nişte spălături stomacale că o să mai avem nevoie de ei.. Nu vreau să schimbăm plăcuţa din “Criză”, în “Colaps”!  
 
SFÂRȘIT  
 
Referinţă Bibliografică:
Criza (III) / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2911, Anul VIII, 20 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!