CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Fragmente >  

Criza
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personajele  
1. Naratorul;  
2. Tanti Florica;  
3. Costeluş, fiul lui tanti Florica;  
4. Preşedintele  
5. Rada, cuscra lui tanti Florica şi soacra lui Costeluş;  
6. Un parlamentar;  
7. O infirmieră.  
Actul I, Scena I.  
Naratorul:  
Tanti Florica este o femeie de la ţară. Nu a ştiut altceva în viaţă decât să fie devotată bărbatului ei şi muncii din gospodărie. Dar şi bărbatul ei este gospodar şi o iubeşte. Au împreună un singur băiat realizat: medic-chirurg, şef de secţie la un mare spital din Bucureşti. Nora lor este din aceeaşi localitate şi are o firmă de contabilitate. La rândul lor au doi copii majori, o fată şi un băiat, amândoi studenţi, ajutaţi în creşterea şi educaţia lor şi de cele două bunici: tanti Florica şi Rada.  
Tanti Florica este o bună gospodină şi toate preparatele ei sunt eco, făcute din producţie proprie: creşte oi, vaci, păsări, porci, ca tot omul gospodar care sfinţeşte locul pe unde calcă. Numai că, de vreo doi ani nu mai este în putere, nu se mai poate apleca la plivit sau la săpat în grădină, trebuie să facă mai multe pauze pe zi.  
 
*  
Primăvara anului 2010. Pe o uliţă de ţară, se vede o casă îngrijită şi o curte plină de păsări, cu o grădină de flori şi alta de legume. În sufrageria destul de mare se află o canapea, două fotolii, o bibliotecă aproape cât ţine un perete, o icoană cu Maica Domnului la răsărit, un televizor care este deschis şi tanti Florica pe un fotoliu.  
Tanti Florica (vorbind singură):  
- Trebuie să stau câteva minute să mă odihnesc, nu mai pot face faţă treburilor din grădină, când mă aplec mă doare îngrozitor mijlocul.  
Se aude telefonul fix care sună insistent.  
Tanti Florica:  
- Alo! Da Costeluş, mamă, să trăieşti!  
Costeluş:  
- Ce faci, mamă, cum te mai simţi?  
Tanti Florica:  
- Cum să mă simt mamă, nu mai pot face treabă aşa cum făceam de obicei, nu pot sta mult aplecată, mă doare mijlocul. Am fost la dispensar şi doctoriţa, colega ta de la şcoala generală, mi-a dat nişte pastile dar nu mă ajută prea mult! Acum mă odihneam un pic, l-am lăsat pe tac-tu în grădină să copilească roşiile.  
Costeluş:  
- Mamă, de ce eşti încăpăţânată? Ţi-am spus să vii câteva zile la mine, să-ţi fac nişte investigaţii! Te rog să te gândeşti bine, nu vreau să ai probleme mai grave.  
Tanti Florica:  
- Cum să plec eu de acasă, maică, să-l las singur pe tac-tu cu toată gospodăria pe cap?  
Costeluş:  
- Treaba ta, mamă, să nu zici că nu ţi-am spus!  
Tanti Florica:  
- Dacă e ceva, îţi dau eu telefon. Te pup, băiatul mamii!  
La un moment dat se uită spre televizor: îi atrăsese atenţia preşedintele ţării, pare-se că era într-o vizită pe undeva că era lume multă adunată.  
Preşedintele voia să spună ceva dar nu putea din cauza gălăgiei şi începu să ţipe:  
- Linişte, bă’, ce dracu!  
Se aplecă spre mulţimea care era aproape de scenă şi trase un dos de palmă în obrazul unui copil de vreo 7-8 ani care, părea că era cu mama lui.  
Tanti Florica se trezi vorbind singură:  
„O, Doamne, nu mă aşteptam la aşa ceva din partea preşedintelui. De ce o fi aşa de furios? Ia să vedem ce mai are de spus!”  
Preşedintele (care se roşise la faţă şi avea doar un ochi scos din orbite, trecu la subiect):  
- Vreau să vă anunţ că suntem în Criză mondială. În ţara noastră vom lua măsuri imediate: tăiem salariile cu 25% şi pensiile cu 16%. Restul, mai vedem ce facem!  
Mulţimea începu să huiduie iar preşedintele plecă de pe scenă, se sui într-o maşină şi se făcu nevăzut.  
 
Actul II, Scena II.  
Naratorul:  
Tanti Florica închise televizorul şi plecă să-şi continue munca în grădină.La un moment dat, tot plivind prin grădină, gândindu-se la faza cu televizorul şi preşedintele, rămase înţepenită de mijloc. Soţul ei, cum o văzu, o duse în casă uşor, pe braţe şi o aşeză pe pat. Jale mare! Nu putea sta nici în şezut şi nici să se scoale din pat. Luă medicamentele pe care i le dăduse doctoriţa de la dispensar dar nu o ajută cu nimic. Inima îi dădea brânci să meargă la treburile care se aglomerau. Bărbatul ei nu putea face faţă la toate câte erau de făcut prin curte şi nici să stea cu ea s-o ajute. Dădu telefon fiului lor să vină la ţară că mamă-sa este la pat, înţepenită de mijloc.  
Fiul veni a doua zi şi o luă la Bucureşti. Îi făcu un RMN şi se constată că are hernie de disc. Trebuia operată. Se hotărî s-o interneze unde era el chirurg. Nora se ocupă să-i cumpere o lenjerie nouă de corp, un capot, să nu îl facă de ruşine pe bărbatul ei, în spital, mai ales că se afla în salon cu soţia unui general. Înainte de a o interna, fiul ei îi dădu câteva sfaturi:  
Costeluş:  
- Mamă, am să te rog să fii cuminte, să stai în salon, să nu te plimbi pe hol sau din salon în salon. Aici nu este ca la ţară să stai pe bancuţa din faţa porţii şi să vorbeşti cu toată lumea care trece pe stradă, orice. Şi te rog să nu spui că eşti mama mea.  
Tanti Florica:  
- Maică, dar nu sunt la puşcărie. O să vorbesc şi eu cu asistenta şi cu femeia de serviciu că nu o să-mi pun fermoar la gură! Dacă o să mă întrebe cum mă simt, nu trebuie să le răspund? Nu le spun că eşti fiul meu. Dar, ce, îţi este ruşine cu mine?  
Costeluş:  
- Nu, mamă! Cum să-mi fie ruşine? Dar este o situaţie pe care nu ştiu dacă o înţelegi matale, acum. O să ţi-o spun după ce te externezi.  
 
Actul III. Scena III  
Naratorul:  
Tanti Florica a fost internată la neochirurgie, într-un salon în care era doar ea şi soţia unui general în rezervă. „Înseamnă că lumea este sănătoasă de nu se mai internează”, îşi spuse în gând. Dar se minună mult când văzu scris deasupra saloanelor: salonul „Criză”, unde îi spusese fiul ei să nu intre, „Altele”(unde era ea internată) şi salonul „Colaps”. Acolo nu era nimeni. Ea nu înţelegea nimic.  
 
(Va urma)  
 
Referinţă Bibliografică:
Criza / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2898, Anul VIII, 07 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!