CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Americanii, scutul şi Deveselu (III)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Actul III, scena I  
 
Naratorul:  
Noaptea, toţi trei avuseseră vise: Dumitrică visă că zâna lui, care cunoştea engleza ajunsese translator în tabăra americanilor de la Deveselu şi majoritatea se îndrăgostise de ea. Forfoteau în jurul ei tineri şi maturi. La un moment dat, apăru un general de aviaţie, îi dădu pe toţi la o parte, o luă în braţe şi dispăru cu ea, pur şi simplu. Dumitrică, în vis, văzu toate acestea şi fugi să o caute. Din atâta zbucium şi alergare, începu să se foiască în pat şi să transpire, astfel că, la un moment dat se trezi strigând: “lasă-mi nevasta în pace, americanule, că altfel, îţi crăp capul în două”! Se ridică în şezut, îşi scutură capul de două ori, privi la zâna lui cum doarme neîntoarsă şi zise în gând: “ a început să mă obsedeze americanii”! Se uită la ceas; mai avea pâna să plece încă vreo două ore. Nu mai putu să doarmă.  
Stănică avu şi el un vis: se făcea că cele trei fete ale lui se îndrăgostiseră de trei americani, piloţi de aviaţie. Nevasta lui era bucuroasă că au fost alese de americani şi visa ca ele să ajungă în America şi să fie fericite. Stănică şi nevastă-sa nu cunoşteau limba engleză, zâmbeau şi ei de complezenţă când se întâlneau cu americanii la ei în casă, uneori, invitaţi la masă, duminica. Numai fetele se înţelegeau cu ei în engleză pentru că făcuseră engleza la şcoală şi le traduceau părinţilor ce le conveneau. Numai că americanii aveau soţii şi copii în America şi nu aveau de gând să se căsătorească. Stănică, în vis ştia engleza şi, la un moment dat, a surprins o convorbire telefonică dintre mezină şi prietenul ei, americanul. Acesta îi spunea că o să-i vină în curând familia în România şi pe acea perioadă nu se mai pot întâlni. Nu-i venea să creadă că fetele lui sunt atât de naïve, cât de frumos le educase! “Am să-i dau afară pe uşă şi o să le trag şi un picior în fund, când or îndrăzni să mai intre în casa mea iar pe voi vă pun eu la punct, dragile mele”, strigă el cu glas tare. Nevastă-sa îl auzi şi-l zgâlţâi:  
“- Ce ai, bărbate, pe cine vrei să pui la punct?! “  
Stănică se trezi de-a binelea, îşi dădu seama de situaţie şi îi răspunse:  
“- A, nimic, vise de noapte, mami!”  
“- Ia, povesteşte-mi şi mie, că m-ai făcut curioasă!”  
“- Nu-i nimic serios: le-am visat pe fetele noastre cu nişte derbedei.”  
“- Aoleo, sper să nu se întâmple niciodată aşa ceva, noi, care le-am educat cu principii sănătoase!”  
“- Stai liniştită, mami, fetele noastre sunt fete deştepte şi apoi, eu voi sta de veghe, să le fie bine. Hai, dormi, că mai este până mâine dimineaţă!”  
Stănică nu mai închise un ochi până dimineaţă. Îl obseda visul cu americanii.  
Mărin visă sporadic. Se făcea că se îmbogăţise subit. Terenurile agricole pe care le avea în preajma aeroportului militar fuseseră cumpărate de americani pentru extinderea acestuia cu încă 100 de hectare, aşa că, luase un preţ foarte bun pe ele şi îşi număra dolarii în vis: era fericit. După acest vis care nu-i tulburase deloc somnul, se întoarse pe partea cealaltă şi sforăia ca un nesimţit deşi Veta se trezi şi îl înghionti de câteva ori. El râdea în somn la orice înghiontire şi iar se punea pe sforăit, aşa că, biata nevastă plecă în altă cameră şi nu mai putu dormi până dimineaţă.  
 
Actul III, scena II.  
 
Primarii s-au întâlnit la gară să ia acceleratul de Bucureşti, la clasa întâi, puşi la costum şi cravată. Dumitrică şi Stănică aveau nişte mutre murate de se speriau şi câinii când îi vedeau. Numai Mărin radia de bucurie.  
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Da’ ce-aveţi mă’, de aveţi mutrele astea de curci plouate?  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
- Nu prea am avut somn!  
Stănică a lu’ Zăpăcitu’:  
- Mărine, mie îmi vine să nu mai fiu de acord să vină americanii!  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
cu o jumătate de gură:  
- Şi mie la fel!  
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Mă’, pă mine să nu mă întoarceţi de la hotărârea luată, că nu ştiu ce vă fac! Voi nu vă daţi seama ce avantaje putem avea de pe urma americanilor!? Haideţi, urcaţi în tren, că trebuie să plece şi nu vă mai miorlăiţi ca nişte pisici răsfăţate!  
 
( Va urma)  
Referinţă Bibliografică:
Americanii, scutul şi Deveselu (III) / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2786, Anul VIII, 17 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!