CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Americanii, scutul şi Deveselu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personajele:  
 
1. Naratorul  
2. Primarul comunei Deveselu- Mărin a lu’ Spânzuratu’;  
3. Primarul Dumitrică a lu’ Îmblânzitu;  
4. Primarul Stănică a lu’ Zăpăcitu’  
5. Soţia primarului Mărin a lu’ Spânzuratu’;  
6. Soţia primarului Dumitrică a lu’ Îmblânzitu;  
7. Soţia primarului Stănică a lu’ Zăpăcitu’;  
8. Însoţitorul;  
9. Secretara;  
10. Preşedinte;  
11. Ziaristul de la „Adevărul”;  
12. Ziaristul de la „România liberă”;  
13. Ziaristul de la „Cancan”;  
14. Ziaristul de la Click;  
15. Mulţimea de oameni din stânga;  
16. Mulţimea de oameni din dreapta.  
 
Actul I, scena I.  
 
Naratorul: Uite domnule, unii vorbesc despre sfârşitul lumii, alţii despre faptul că se moare de foame în România şi alţii sunt preocupaţi de venirea americanilor! Uraaa! Au venit în sfârşit, americanii, de când îi aşteptam! Şi nu în capitală sau în vreun oraş important din ţară, ci într-o localitate din judeţul Olt, numită Deveselu. Aici va fi baza aeriană unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă, pe locul fostului aeroport militar aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare. Mare noroc pe oltenii ăştia! Doi primari din localităţile de pe lângă Deveselu, Comanca şi Redişoara, împreună cu însuşi primarul localităţii, au fost convocaţi la preşedinte să le ceară consimţământul.  
 
Actul I, scena II  
 
Biroul primarului din Deveselu. Un birou, trei scaune, un steag într-un colţ al camerei. Portretul preşedintelui Traian Băsescu pe peretele din faţă, cum intri în birou.  
Este ziua premergătoare a vizitei celor trei primari la Cotroceni. Nelinişte mare în sufletul primarului din Deveselu fiindcă a fost înştiinţat doar cu o zi înainte despre vizita la Bucureşti, în secret, la preşedintele ţării, să semneze consimţământul ca pe teritoriul comunei să se amplaseze scutul antirachetă american. Mărin a lu’ Spânzuratu’ i-a convocat, la rândul lui, în mare grabă, în aceeaşi zi, pe cei doi primari din localităţile învecinate: Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’ şi Stănică a lu’ Zăpăcitu’ la o consfătuire în trei. Primarul de la Deveselu este în picioare şi se agită prin cameră cu mâinile la spate. Ceilalţi doi stau pe scaune. Într-un final, după câteva runde în stânga şi dreapta se aşează şi el pe scaun. Bău dintr-un pahar cu apă şi apoi spuse:  
 
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Mă’ fraţilor, mare noroc se abătu pe capul nostru! Auziţi voi, minune, însuşi preşedintele ţării ne-a invitat la Cotroceni, să ne ceară consimţământul parafat pentru venirea americanilor acilea, la noi, în comună! Acuma, musai, trebuie să fim uniţi, să fim de acord, în faţa preşedintelui!  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
- Mă’, Mărine, tu glumeşti cu noi! Cum să ne cheme domnul preşedinte, să ne ceară voie, da’ cine suntem noi, mă’, persoane importante? spuse Dumitrică, cu glasul sugrumat de emoţie.  
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Mă’, tu parcă ai fi Toma Necredinciosu’! Când îţi spun, îţi spun, ce dracu’, nu glumesc deloc! Trebuie să ne pregătim sufleteşte de drum! Aveţi grijă, să nu vă pună necuratu’ să suflaţi un cuvânt Vetelor voastre... ă, ă, ă, pardon, nevestelor voastre, nu de alta dar sunt în stare să spună la tot judeţul. Le facem surpriză. Să vezi ce bucuroase şi mândre or să fie când ne vom întoarce triumfători, acasă, ca nişte eroi!  
Stănică a lu’ Zăpăcitu’:  
- Da’ acuma, unde le spunem că plecăm? prea o să bată la ochi, că plecăm toţi, deodată! A mea, este cam geloasă, cine ştie ce o să-şi închipuie?  
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Bă’, da nărod mai eşti! Tu n-ai minţit-o niciodată pe-a ta, când ai plecat şi tu, aşa, în vizită pe la vreo muieruşcă, vreo două –trei zile?  
Stănică a lu’ Zăpăcitu’:  
- Unde să plec? Glumeşti! Aoleo, numai să-i spun că lipsesc de-acasă şi se enervează! Are un retevei pe care îl ţine după uşă şi a promis că dacă fac vreo mişcare greşită, mă altoieşte!  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
- Spre norocul meu că nu am nevastă olteancă! zise zâmbind, Dumitrică. A mea este blajină. Nu-mi zice nimic când mai întârzii pe la cârciumă, când merg la pescuit sau la vânătoare! Da’, sincer să fiu, nici eu n-am înşelat-o vreodată, că nu am avut cu cine: toate sunt nişte babe cloanţe iar nevastă-mea este cea mai frumoasă, este profesoară de engleză, în sat.  
Mărin a lu’ Spânzuratu  
- A mea este învăţată deja: la vreo săptămână, două, îi spun că sunt chemat la judeţ şi lipsesc vreo două zile de acasă.  
Se ridică de pe scaun, se sprijini cu mâinile amândouă de birou şi continuă:  
- Bă, da’ nătlăfeţi mai sunteţi, lasă că vă învăţ eu să minţiţi. Am un plan: vă duceţi frumuşel acasă, aşa, cu mutre serioase, preocupate, şi spuneţi că mergeţi cu mine la judeţ la un congres cu partidul din care facem parte, care o să ţină vreo două zile, unde se discută despre politică si ele nu o să vă mai întrebe nimic fiindcă nu se pricep la politică.  
Stănică a lu’ Zăpăcitu’:  
- Da’ bine grăişi nea Mărine! Zgripţuroaica mea nu se pricepe la politică; citeşte Cancan şi Click, ziare de scandal de-aia este geloasă; tot timpul i se năzare că fac şi eu ce fac politicienii, fotbaliştii, patronii.  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
- Zâna mea o să mă creadă, ştie că n-o înşel.  
Mărin a lu’ Spânzuratu:  
- Veta este învăţată cu “politica” mea, aşa că nu am probleme!  
Cu mâinile amândouă îi „uşuieşte”:  
- Gata, haide, duceţi-vă acasă şi pregătiţi-vă bagajele de drum, mâine dimineaţă plecăm la Bucureşti, spre seară ne primeşte preşedintele la Cotroceni. Mergem cu trenul, că este mai sigur, cu maşina, de emoţii, mi-e, să nu ajungem la morgă.  
Stănică a lu’ Zăpăcitu’:  
- Mărine, tu ce zici, luăm cu noi şi o damigeană cu zaibăr să o ducem domnului preşedinte, aşa, cadou, că ne bagă în seamă?  
Dumitrică a lu’ Îmblânzitu’:  
- ...şi o curcă grasă, să fie cadoul mai consistent?  
Mărin a lu’ Spânzuratu  
(îşi pune mâinile în şolduri):  
- Mă’, ia ascultaţi acilea! Să nu vă pună necuratu' să faceţi aşa ceva, că la intrare în Palat poate avem surpriza să ne caute ăia până la piele, să nu avem arme la noi! Băgaţi-vă minţile în cap, să nu mă faceţi de râs că nu ştiu ce vă fac! Preşedintele mi-a scris o notă la sfârşitul invitaţiei că suntem în criză.  
 
(Va urma)  
 
Referinţă Bibliografică:
Americanii, scutul şi Deveselu / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2767, Anul VIII, 29 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!