CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

Rodica (fragment)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Uneori, soarta te poartă pe unde nu te aştepţi. Când te naşti atunci ţi se pune pecetea pe destin, exact ca o ştampilă pe actul de naştere. Nu te poţi feri de necazurile care te pasc pe tot parcursul vieţii, ele vin tocmai atunci când te aştepţi mai puţin. La fel şi fericirea sau lucrurile faste din viaţa ta. 
  
Stau la orizontală pe un pat din lemn, lipit de perete, dotat cu o saltea din paie: privesc în gol ca şi gândurile golite de substanţă.La ce să mă gândesc, când viaţa mea a luat o întorsătură neaşteptată? Să-mi fac planuri? Ce fel de planuri mai poate avea o femeie trecută de 50 de ani, paralizată de câteva luni de zile din cauza unui accident banal? Ce înseamnă o clipă nefastă din viaţa unui om? Să treci pe sub o streaşină iarna şi să-ţi cadă un ţurţure mare în cap, să cazi şi să rămâi inconştient? Sau, să-ţi cadă o cărămidă în cap, din senin, plimbându-te pe stradă? Să mergi la mare, să înoţi şi la un moment dat să ţi se pună un cârcel, să te ia curenţii în larg şi să te îneci? Să mergi într-un club şi să mori ars de focul unor artificii aprinse pe scenă? Sau, Doamne fereşte, să te aşezi noaptea în pat, să adormi şi să nu te mai trezeşti? În cazul meu, ce să mai spun? Am alunecat întâmplător pe scări, un etaj întreg, încălţată în papuci, grăbită fiind să duc gunoiul! În timpul căderii m-am lovit cumplit la coloană, şi, în zona lombară mi s-a deplasat un disc al coloanei vertebrale. Fiica mea Anna, m-a găsit nemişcată, în locul unde căzusem, m-a dus la spital şi am fost operată de urgenţă. Din păcate, operaţia nu a reuşit şi am rămas paralizată. Nu-i aşa că am avut ghinion? Câte ghinioane voi mai avea de acum încolo? Să mă bucur că trăiesc şi aşa? Puteam evita căderea pe scări dacă nu mergeam în clipa aceea să duc gunoiul sau dacă nu mă încălţam cu acei papuci cu talpă alunecoasă! De unde să ştiu că mi se pot întâmpla toate acestea? Nu ţine tot de soartă, oare? Nu vreau să-mi plâng de milă! Vreau să trăiesc, să-mi duc această cruce în spate aşa cum şi Iisus Hristos a făcut-o atunci când a fost condamnat la moarte şi batjocorit. 
  
Am rugat-o pe fiica mea Anna să mă instaleze la ţară. Probabil şi boala mă schimbase: devenisem puţin agitată, voiam linişte, nu mai suportam trepidaţia de la oraş. Apoi, nu doream să fiu dusă la un azil, pensia de boală pe care o am este mai mică în raport cu cheltuielile care necesită întreţinerea într-o astfel de locaţie socială. Şi, în situaţia în care mă aflam nu voiam să trăiesc într-o comunitate, mă deranja şi lucrul acesta. Nu voiam să-i fiu povară nici Annei, şi ea divorţată, cu un copil. În loc să o ajut eu pe ea, iată în ce situaţie am ajuns! Acolo, la ţară, cel puţin am linişte, pot privi o floare cum creşte, cum înfloreşte, pot privi cerul înstelat, pot visa. Este adevărat că din gospodăria pe care au avut-o rudele de la ţară, din partea mea, trecute la cele veşnice, a rămas doar grajdul care stă să cadă pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de el, iar casa, care fusese construită din chirpici s-a ruinat şi aceea. Îmi amintesc foarte bine cum arătau amândouă corpurile de clădiri când eram copil: acest grajd era un fel de bucătărie a bunicilor. Aici se gătea şi vara şi iarna, se obişnuiseră atât de mult cu această cameră, rar mergeau în corpul de casă, doar atunci când luau haine curate să se primenească după baie sau când aeriseau şi mai făceau curat din când în când. 
  
Referinţă Bibliografică:
Rodica (fragment) / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2726, Anul VIII, 18 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!