CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

Reumatismul Măriei şi nămolul de la Techirghiol
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este o duminică de iarnă. Ninsese abundent vreo două zile la rând şi stratul de zăpadă se aşternuse cam de un metru şi jumatate. Satul dintre dealuri nu se mai vedea, doar o întindere albă cât vezi cu ochii.Gospodarii din sat reuşiseră să facă pârtii în curţile proprii şi în faţa porţilor.  
Măria se sculă de dimineaţă, se spălă, îşi îmbrăcă straiele populare şi se pregăti să meargă la biserică, la Sf. Liturghie: nu lipsea duminicile şi nici în zilele de sărbătoare.  
- Ioane-îi zise bărbatului său- înhamă caii la sanie să mă duci la biserică, ştii că sunt plină de reumatism, mă dor toate încheieturile şi nu pot merge prea mult pe jos.  
- Mărie, în vară te trimit la băi, văd că toate unguentele şi pastilele pe care ţi le-a recomandat doctorul nu sunt bune de nimic!  
- Se vede că am îmbătrânit şi boala de oase s-a agravat! Tu o să te descurci singur cu animalele, cu gospodăria cât o să fiu plecată?  
- O să mă descurc! Tu să te faci bine!  
- Atunci o să merg la doctor şi o să-l rog să-mi dea trimitere la Techirghiol. Am văzut un reportaj când eram mai tânără, în epoca de aur, că nămolul de acolo face minuni. Reporterul a relatat despre povestea unui turc orb şi olog ce se numea Techir, care a descoperit nămolul tămăduitor. Într-o zi, călătorind pe măgarul său s-a împotmolit în nămolul lacului. După ce a ieşit din lac a început să vadă o geană de lumină şi să se simtă bine cu picioarele. De la numele lui Techir se trage şi numele lacului.  
Ion rămase încântat de povestea pe care o ştia nevasta lui de la televizor şi zise mândru:  
- Mărie, ţarişoara noastră este binecuvântată de Dumnezeu cu atâtea bogăţii şi miracole, nu mai există alta în lume! Eu zic să mergi la doctor şi să ceri bilet de tratament acolo!  
În săptămâna ce a urmat, Măria luă de la doctor trimitere la băi, la Techirghiol, la sfârşitul lunii august. „ Asta este - îşi zise - o să am răbdare, până atunci mă tratez cu medicamentele pe care mi le-a prescris doctorul plus frunzele de brusture care îmi alină durerile noaptea. Dar şi când voi veni de acolo fără dureri, voi fi zglobie ca o căprioară! Biletul pentru tratament era de18 zile. Noaptea visa că este la Techirghiol, că îşi face împachetări cu nămol zilnic. Se simţea din ce în ce mai bine, i se părea că întinereşte. Începuse să vorbească în somn de binefacerile nămolului încât Ion devenise invidios şi îi zise într-o zi:  
- Mărie, să iei şi câteva borcane la tine, de 800gr. să-mi aduci şi mie nămol, mă cam doare umărul drept de la un timp, nu ţi-am mai spus să nu te împovărez şi cu durerile mele!  
- Crezi că îmi vor da voie cei de acolo? Să nu mă vadă cineva şi să mă pârască, nu vreau să mă fac de ruşine!  
- De ce să nu îţi dea voie? Nămolul nu se cumpără, este al statului şi tot ce este al statului este şi al nostru!  
Cu vreo două săptămâni înainte de plecare, Măria a fost chemată la dispensar de doctorul care îi dăduse biletul pentru băi.  
- Doamna Mărie, vă aduc o veste proastă pe care am primit-o şi noi de curând: nu mai puteţi pleca la Techirghiol, s-a închis staţiunea.  
- Cum aşa, domnule doctor? întrebă ea mirată.  
- O Agenţie de Resurse Minerale vrea să acorde autorizaţie de exploatare a nămolului unei societăţi din Germania şi tot nămolul din lac va fi exportat. Deocamdată s-a sistat tot ce ţine de bazele de tratament, oamenii au fost anunţaţi să nu mai meargă la Techirghiol.  
Măria a înmărmurit. Au luat-o toate apele. Nu mai avea cuvinte.Visele ei s-au năruit odată cu miracolele din nămolul de la Techirghiol. După ce şi-a mai revenit a plecat acasă abătută, tot nu-i venea să creadă că nămolul se poate exporta, parcă ar fi grâu sau porumb. Ajunsă acasă, Ion, care o aştepta nerăbdător observă tristeţea din ochii nevestei lui şi o întrebă ce s-a întâmplat. Măria se aşeză pe un scaun şi abia silabisi cu năduf:  
- Ioane, după ce străinii ne-au luat pe nimic:pădurile, flota maritimă, bogăţiile subsolului, băncile, pământul, fabricile şi uzinele, acum, nemţii ne iau şi nămolul miraculos din lac. S-au închis bazele de tratament din Techirghiol, nu mai merg la băi.  
Ion, care era atât de mândru că s-a născut în Ţara Miracolelor şi acum se dovedeşte a nu ştiu câta oară prostia celor care răspund de resursele ţării, se întoarse supărat spre o icoană din casă, se închină şi spuse apăsat:  
- Doamne, iartă-mă, dar niciodată nu Ţi-am cerut ceva! Te rog, ca atunci când nămolul din lacul Techirghiol va fi transportat spre Germania, să faci o minune: să-şi piardă toate calităţile tămăduitoare şi toţi cei implicaţi în afacere să se înece în el!  
 
 
Vasilica Ilie  
 
Referinţă Bibliografică:
Reumatismul Măriei şi nămolul de la Techirghiol / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2440, Anul VII, 05 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!