CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul cu un titlu simplu şi direct, “Insomnii”, al scriitorului Nică D. Lupu, este un volum de povestiri. Cartea domniei sale m-a frapat prin faptul că în toate prozele sunt redate evenimente reale pe care le-a trăit de-a lungul timpului, acestea fiind chiar bucăţi de suflet pe care le dăruişte cititorilor.  
În prima lectură, “Insomnii de Club” autorul ne introduce prin descrieri reale, inedite şi regizorale, în atmosfera acestei săli unde ne aflăm acum, numită Ion Lucian (numele actorului care nu mai este printre noi), unde au loc lansările de carte ale editurii Betta, drept care îi dă şi un subtitlu:”bettaisme”. Clubul Calderon care face parte dintr-o serie de lăcaşe de cultură aparţinând Primăriei Sectorului 2, este denumit de scriitor ca fiind “un castel fermecat, cu porţi larg deschise spre orizonturi luminoase, care împrăştie limpeziri sentimentale şi miresme captivante”. Acelaşi scenariu ca dintotdeauna: doamna directoare Elena Scurtu prezintă evenimentul despre autor şi cartea pe care o lansează. Cuvintele pe care le rosteşte sunt “scurtuiste”, de la numele pe care îl poartă, aşa cum îi “botează” şi pe ceilalţi scriitori care au publicat la Editura Betta cu diverse derivate din numele de familie (gociste, lungeanuiste, gruianisme, pantazisme, călugăruiste, kapitzaiană etc) incluzându-l, bineînţeles, şi pe directorul editurii, domnul Nicolae Roşu, cu “roşiismele” domniei sale şi, nu în ultimul rand, pe actriţa Doina Ghiţescu, cu vitalitatea sa “ghiţescuiană”. Pe lângă cărţile scrise de aceştia (şi are cunoştinţă de ele), domnul Nică D. Lupu descrie autorii respectivi atât fizic cât şi spiritual. Exemplu, pe doamna Eliza Roha, cu “bogata sa mapă de rohaisme”, o descrie, printre altele:”după ce îşi dezmiardă colegii de serată literară, cu priviri serafice, lasă să erupă, din adâncul simţămintelor sale o evidentă tihnă ce răzbate dintr-un lăuntru mărinimos şi cu un remarcabil rafinament amical, cu o ţinută luminoasă, ce vine dintr-un suflet echilibrat şi dintr-un respectabil farmec specific”.  
Spre bucuria mea, sunt şi eu o privilegiată a acestui club “bettaist”, regăsindu-mă în vârful pixului autorului cu scrieri “ilisciene”, cu “suflet curat şi cu simţiri senine, prietenoase”. “Paşii dânsei înaintează agale, în mlădiere de Fata Morgana autohtonă, evidenţiind în scrieri memorabile simţiri vii, autoarea vine cu “un alai măreţ de personaje rurale de pe întinse bărăgane. Mereu binevoitoare şi optimistă, zâmbitoare larg, ca la un spectacol de comedianţi, cu un stil literar limpezit în roua dimineţilor de mai pe un plai mioritic, simplu ca un salut amical pe înţelesul fiecăruia, îngrijit ca un prunc mult îndrăgit, sincer şi concis cu o curăţenie admirabilă asemenea sufletului ţăranului roman neatins încă de metamorfozările urbane, culege aprecieri admirative de la toţi cunoscuţii.”  
“Insomnii Didactice” sunt câteva tablete impresionante, sufleteşti, momente de viaţă, de când “ a bătut cu emoţie, dar şi cu deosebită încredere la porţile catedralei didactice, pentru a-şi urma destinul hărăzit, în special pentru a păstori cu băgare de seamă sufletele inocente şi pline de speranţe ale fiinţelor delicate din băncile şcolare.” Sigur că în timpul vieţii a întâlnit fel de fel de caractere care i-au întunecat sau i-au luminat viaţa, dar, niciodată nu s-a lepădat de principiile vieţii care l-au format încă din fragedă tinereţe, datorită educaţiei şi a echilibrului sufletesc.  
În “Insomnii cu lumini în întuneric”, autorul şi-a propus să descrie trăirile pe care le-a avut şi le-a perceput cu ocazia evenimentelor din decembrie 1989, referindu-se la evenimentele ce s-au desfăşurat doar pe plan local, şi anume, la primăria localităţii Brăneşti, localitate unde îşi desfăşura pe atunci activitatea de director la liceul silvic. Scriitorul Nică D. Lupu se referă la acele zile fierbinţi, când în capitală, după mitingul care a avut loc în ziua de 21 decembrie, pe care îl pregătise propaganda ceauşistă, lucrurile au luat o altă turnură, de revoltă populară împotriva lui Ceauşescu şi acoliţii săi. Evenimentele ce se succedau în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, împreună cu ceea ce se auzea din diverse surse, sau de la televizor, în legătură cu teroriştii care trăgeau în revoluţionari, toate acestea făceau ca cei de la primărie să fie în priză tot timpul. Profesorul Nică D Lupu a petrecut toate acele zile şi nopţi la primărie şi chiar a avut ocazia să prindă un soldat care evadase dintr-o unitate militară, pe care l-a predat la o altă unitate militară apropiată.  
“Insomnii în umbra morţii” este o proză în care autorul descrie impresionant de real, tragedia de la Colectiv. Personajul principal, Dorian, care fusese plecat din Bucureşti la o înmormântare a sosit mai târziu la spectacolul care avea loc în incinta unei săli de la Colectiv, în care, cei de la Goodbye to Gravity îşi lansau un album. Intrarea era liberă şi toţi tinerii s-au grăbit să ajungă mai devreme la spectacol, inclusiv iubita lui Dorian- Odorela- împreună cu prietena sa, Carmen, cea care îi invitase la acest spectacol. Autorul descrie cu lux de amănunte scenariul din capul personajului la auzul chiotelor asurzitoare care veneau dinăuntru, apoi calvarul pe care îl vede când ajunge la uşa pe unde voia să intre în clădire. Dându-şi seama ce se întâmplă de fapt, înfruntând câteva obstacole în lupta cu cei care ieşeau din clădire, unii în flăcări, alţii îngroziţi de situaţie, o caută pe Odorela şi n-o găseşte. Salvează în schimb viaţa unei necunoscute. Într-un târziu, după lungi căutări printre cei morţi şi răniţi, îşi găseşte iubita internată într-un spital. Odorela se face bine şi datorită prezenţei zilnice a lui Dorian care i-a devenit un “adevărat stimulent pentru înaintarea ei pe drumurile vieţii”.  
“Nesomnuri centenare” este un eseu pe care autorul l-a scris în onoarea doamnei Alexandrina Belitoreanu, o bătrână din satul Brăneşti, căreia, rudele îi fac o surpriză, aniversându-i ziua de naştere, cu ocazia împlinirii a o sută de ani la un restaurant unde o răsfaţă cu fel de fel de bucate, tort, muzică, şi bineînţeles, cu fotografii.  
“Insomnii pe o baricadă alunecoasă”este o proză care m-a impresionat prin felul cum a putut autorul să redea starea psihică a celor două personaje feminine puse faţă în faţă cu bărbatul adulter, reacţiile fiecăreia în parte. Cât depre bărbat, el a fost doar spectatorul care are reacţie abia la sfârşit şi face alegerea dintre cele două femei.  
Mi-a plăcut volumul, scriitorul Nică D. Lupu are un stil clar, narativ, care captivează cititorul încă de la început. Îl felicit sincer şi îi urez multă inspiraţie în viitor şi, de asemenea, mult succes! Aştept şi alte volume!  
 
Vasilica Ilie  
iulie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Insomniile scriitorului Nică D. Lupu / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2041, Anul VI, 02 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!