CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Caractere şi caractere...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne naştem pui de om. Goi la trup şi puri la suflet. Fără să vedem, deşi avem ochi, fără să vorbim, deşi avem gură. Doar simţim…În fiecare zi evoluăm ca fiinţă omenească: vedem, scoatem sunete, zâmbim, cunoaştem pe cei apropiaţi. Ne place să fim alintaţi şi iubiţi. De la câteva zile începe să se dezvolte şi creierul. Astfel că, odată cu mintea se formează caracterul, personalitatea. Dacă este să mă exprim plastic, mintea reprezintă grădina iar caracterul, roadele pe care le culegi. Un caracter frumos se formează printr-un efort personal, prin credintă şi iubire de aproapele tău, OMUL. Harul lui Dumnezeu lucrează şi el: oferă talente, capacitate intelectuală, dar numai noi suntem aceia care punem prima cărămidă la zidirea caracterului iar aceasta este seriozitatea, apoi conştiinciozitatea şi perseverenţa pentru a-ţi atinge un ţel în mod cinstit. Să comparăm caracterul omului cu o clădire. Infrastructura trebuie să fie solidă ca să reziste suprastructura. Omul, în general, trebuie să ştie acest lucru şi să-şi îndrume copiii pe căi adevărate iar aceştia să ajungă încă de la vârsta preşcolară să ştie să discearnă. Dacă lucrarea este superficială, din neglijenţă, atunci ruinarea clădirii este inevitabilă. Aşa şi caracterul. Elementele esenţiale sunt: o voinţă bine determinantă, o gândire profundă şi o integritate statornică. Dacă există un astfel de caracter este o plăcere să ai de-a face cu oameni de acest gen.  
Caracterele formate la voia întâmplării sunt caractere schimbătoare şi contradictorii. Nimeni nu ne poate schimba caracterul dacă ştim să discernem. Influenţele exterioare, dar mai ales cele negative sunt propice pentru caracterele contradictorii.  
Uneori, aceste caractere ar trebui să fie sprijinite precum casele şubrede. Dar asta, numai dacă se lasă ajutaţi şi nu există orgolii.  
Sunt oameni care răspândesc rapoarte false despre persoana noastră. Aceşti clevetitori pot fi aduşi la tăcere prin însuşi comportamentul nostru exemplar şi, bineînţeles, prin indiferenţă.  
Oamenii aceştia, fără caracter solid, pozitiv, îţi pot face rău la orice pas. Îi găseşti în societatea noastră atât la nivel înalt cât şi la cel de jos.  
Sunt oameni care trăiesc cu sentimentul că trebuie să-l înşele pe celălalt, să-l fure, să-şi bată joc de el. Aceste caractere se cunosc prin felul de a vorbi, de a pune în discuţie o problemă, de a o rezolva. Neseriozitatea este pe primul loc. Dacă trebuie, musai, să ai tangenţă cu un caracter neserios, prin natura lucrurilor, trebuie să fii foarte atent să nu fii păcălit.  
Sunt oameni care au trăit cinstit toată viaţa, au o conduită exemplară, dar pentru că trăiesc într-o societate pestriţă, nu pot avea parte numai de oameni de calitate şi atunci se lovesc şi de astfel de caractere în anumite probleme pe care trebuie să le rezolve cu aceştia. Şi, când porneşti o afacere cu un ins de acest gen, necunoscându-i de la început caracterul, fiind un caracter versat în şmecherii, un escroc, la început îi iei de bună credinţă intenţiile.  
Mergi înainte, observi că scârţie ceva, îi atragi atenţia că lucrul acela nu merge, îşi dă seama că este descoperit şi, cu mintea lui diabolică face alte scenarii. Tu te prinzi pentru că mintea, caracterul tău nu este superficial, este puternic şi acţionezi ca atare. Vrei să ai o discuţie deschisă, faţă în faţă. Când se simte că este încolţit, nu mai are argumente, ridică tonul, te ameninţă ca tu să cedezi. Nu poţi continua dialogul. Uneori cedezi în faţa acestuia pentru că nu ai ce face, nu poţi coborî la acelaşi nivel şi nici nu te poţi lua la trântă, fizic vorbind. Vrei să-ţi aperi drepturile, să-ţi redobândeşti un bun fără să-i faci rău direct şi acţionezi ca atare, pe alte căi.  
Vă spun cu mâna pe inimă că, în întreprinderile personale, chiar dacă m-am lovit de oameni care au avut caractere îndoielnice, m-am îndepărtat uşor de ei, fără prea multe războaie. Câteodată, îmi pun în van aceleaşi întrebări, de genul: unde sunt oamenii aceia în care vorba era vorbă, lucrul bun era făcut de la început, cînd casa era casă, familia era familie, promisiunea era dusă la bun sfârşit? Unde sunt oamenii aceea care “sfinţeau” locul pe unde treceau? Unde sunt oamenii aceia care, după ce încheiau o afacere, lăsau loc de “bună ziua”?  
Ne naştem goi la trup, nişte pui de oameni, însufleţiţi de Dumnezeu. Puri. Apoi, ne batem joc de viaţă, otrăvindu-ne sufletul: înşelăm, căpătăm vicii, avem resentimente. Ne trezim că a trecut viaţa şi pentru sufletul nostru nu am realizat nimic, oricât de mulţi bani am avea. Nu am ştiut să ne respectăm pe noi în primul rând, să nu ne fie ruşine cu noi când ieşim în lume. Abia la sfârşitul vieţii, unii dintre noi au regrete. În fond, toţi suntem egali în faţa lui Dumnezeu; la naştere şi atunci când murim, pentru că El ne dăruieşte VIAŢA şi tot El ne-o ia. Trupul merge tot în pământ, de acolo de unde ne-a creat, după chipul şi asemănarea Lui iar sufletul se prezintă la judecată în faţa Creatorului, după faptele pe care le săvârşim pe pământ. Doar când ne formăm caracterul în viaţă, nu suntem egali, depinde de noi cum luptăm să ni-l formăm şi cum vrem să ne trăim viaţa. Alegerea este a noastră!  
 
Referinţă Bibliografică:
Caractere şi caractere... / Vasilica Ilie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1729, Anul V, 25 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Vasilica Ilie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasilica Ilie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!