CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

DOMNILOR CREDINCIOȘI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Concret ce urmărește Biserica Ortodoxă legat de racla Cuvioasei Parascheva că o tot mută dintr-un loc în altul ?O anume colectă de bani?Să-mi spună un cont în care să pot pune o anumită sumă de bani după posibilitatea mea dar nu sunt atât de naiv ca pentru un ”pupat” pe racla respectivă să cheltuiesc eu cu drumul din Baia Mare până în Moldova,sute de lei și să pun apoi bani într-o cutie a milelor amplasată undeva în apropierea raclei Am toată considerația față de cuvioasa Parascheva.Să nu mă înțelegeți greșit!Chiar să treacă grupuri de enoriași cu racla Preacuvioasei,pe lângă trotuarul casei mele,ar fi pentru mine un moment de împlinire spirituală dintre cele mai ample și aș simți în suflet un moment de pioșenie dintre cele mai deosebite ,însă prin asta nu trebuie să mă reped,sau să mă îmbulzesc să pup racla respectivă doar că așa este tradiția inoculată cine știe din ce interese plasate de la bătrâni spre tineri ,nici de cum pe linie de credință.Aceste elemente fără nici o relevanță cu elementele religioase legate de o anumită poruncă bisericească sunt precum o oarecare procedură de a merge la mănăstiri pe vremuri.Clericii sau cei care organizau pelerinaje la sfintele mănăstiri spuneau că e bine să mergi pe jos spre lacasale de cult.Acest procedeu este benefic fie pentru sănătatea ta în cazul în care aceasta necesită mișcare însă legat de credință nu se poate percepe că doar așa este indicat .S-a spus acest lucru deoarece unii cetățeni mai săraci fiind,nu aveau nici cele mai simple mijloace de transport:căruțe,calești,care.,etc,cu care să se deplaseze până la o anumită mănăstire iar cei din rândul clericilor i-au ”încurajat” că Dumnezeu ne vrea alături de el fie că o facem într-un fel sau altul.Fie și pe jos.Și de atunci a rămas ”tradiția” că mulțimi de oameni chiar în ziua de azi se avântă la pas spre lacasele sfinte.Însă acest lucru nu se poate percepe într-o anumită lege sau poruncă bisericească să spui că doar asa îți primește Dumnezeu ”lucrarea” ta doar dacă te deplasezi pe jos spre locurile de rugăciune și nu prin alt mijloc de deplasare.Nimic mai fals !Nimic mai nostim.E ceva de înțeles că cei bogați ori din rândul celor cu funcții pe la diverse obiective de rang înalt nu au mers pe jos,nici vorbă ci au folosit trăsurile și caleștile proprii sau din dotarea obiectivelor iar cei mai puțin înstăriți s-au înghesuit câți au încăput în puținele căruțe existente prin satele sărace iar cei care nu aveau loc au luat-o la pas în urma celorlalți. 
Referinţă Bibliografică:
DOMNILOR CREDINCIOȘI / Vasile Dan Marchiș : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3569, Anul X, 08 octombrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Vasile Dan Marchiș : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasile Dan Marchiș
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!