CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  

Gheorghe GROZAVU meșter lemnar din Țara Loviștei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Varvara Magdalena Măneanu  
  
GHEORGHE GROZAVU MEȘTER LEMNAR DIN ȚARA LOVIȘTEI  
  
 
  
Muzee din Oltenia precum Muzeul Olteniei[1], Muzeul Regiunii Porților de Fier[2], ș.a dețin piese de mobilier ( lăzi de zestre, mese dulap), atribuite unor centre din Vâlcea[3]. Cercetând colecțiile de mobilier aflate în unele muze din autoarea lucrării Mobilierul țărănesc din Oltenia, identifică unele artefacte ca fiind din centre vâlcene(Romanii de Sus, Vaideeni, din Poaiana-Perișani), rezervând un capitol aparte descrierii activității și caracteristicilor centrelor de confecționat mobilier din Vâlcea. Având la dispoziție lucrările citate și materialul ilustrativ aferent am putut identifica prin compararea asemănărilor și caracteristicilor[4] pieselor de mobilier din centrele vâlcene cu exemplare de mobiler țărănesc cumpărate din satele mehedințene aflate azi în colecțiile Muzeul Regiunii Porților de Fier, 12 piese de mobilier țărănesc, provenite din centre vâlcene. Acestea erau aduse de meșterii din Vâlcea mai ales în satele din zona de mijoc a Mehedințiului unde cererea era mai mare întrucât în partea de nord- Plaiul Cloșani își valorificau producția mai ales centrele locale, traseele acestora fiind denumite și drumul lădarilor.[5](vezi anexa 1 și planșele I-VI) Un excelent studiu de Sabin Lungoci, Centre de confecționarea lăzilor de zestre din Vâlcea, mai recent, aduce noi precizări în ceea ce privește activitaea centrelor de lădari din Vălcea[6]. Toate artefecatele păstrate însă în muzee reprezintă profilul centrelor din prima jumătate a sec. XX.(vezi planșele I-VI) Cercetări întreprinse la începutul lunii august 2010, descoperă în satul Poiana, com. Perișani pe Gheorghe Grozavu de 85 de ani, meșter lemnar, care la începutul mileniului reușea să-și adapteze meșteșugul noilor cerințe economice determinate de schimbările politico econonice din 1989[7].  
  
Meșterul Grozavu a fost printre ultimii inițiați în prelucrărea lemnului din această zonă. El a continuat tradiția mai multor generații și ramuri a acestui neam care s-a ocupat cu prelucrarea lemnului. Încă înainte de 1900 uniii din strămoșii săi, sunt atestați la Arefu, Argeș, nu departe de Poiana Perișanilor unde existau familii Grozavu. Spre exemplu, la Expoziția Generală Română, București 1906, găsim ca expozanți la Secția II, Silvicultura- vânatul, grupele 5,6,7 și 8, printre cei care au primit medalii de bronz cu diplomă specială , pentru produse din lemn pe Grozavu Tudor de la Aref, Argeș și pe Grozavu Ilie cu fuse de tors.[8]  
  
La o privire asupra gospodăriei lui Gh. Grozavu și a atelierului său semideschis, și din discuțiile cu meșterul rezultă că totul ce se afla din lemn în gospodăria sa, a fost lucrat de mâna sa-lăzile de provizii, blidarul, scara. În ceea ce privește realizarea lăzilor de uz propriu se observă că acestea erau fără decor iar suprafața era doar atent ștefuită. De asemenea, el mai lucrează , fruntare de casă, maie de spălat rufe, iar pentru noii crescători de animale greble pentru fân, furcele, furci de adunat fânul, cozi de coasă, mese rotunde joase, mese înalte sau orice obiect de mobilier, unealte sau ustensile de uz gospodăresc pe comandă. Printre uneltele folosite se găseau în atelierul meșterului tesle, scanul menghină pentru prinsul lemnului în vederea prelucrării, securea, mailul pentru bătut penele la despicarea butucilor, cuțitoaia dreptă și curbă, ș.a.  
  
Meșterul, ajuns la vârstă înaintată, singur în gospodărie, fără copii sau ajutoare, în general, lucra la comandă și mai puțin pentru a valorifica producția la târgurile zonale.  
  
 
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe GROZAVU meșter lemnar din Țara Loviștei / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2718, Anul VIII, 10 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!