CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  

BANIȚA DE LA GOVODARVA JUDEȚUL MEHEDINȚI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Varvara Magdalena Măneanu 
  
Un vechi recipient de măsurat de la Govodarva-Mehedinți 
  
BANIȚĂ sau FERDELĂ 
  
Mai rar în unele gospodării din satele sau așezările urbane de la noi, se mai găsesc artefacte ce reprezintă mărturii de civilizație tradițională sau orășenească. Acestea sunt susceptibile de a face parte din colecțiile muzeale, particulare sau sunt demne să rămână la urmași, să fie transmise din generație în generație ca o ștafetă a continuității de neam. 
  
Câștigul comun al acestei situații ar fi ca existența unor asemenea relicve să fie semnalate unui cerc cât mai larg, ca ele astfel să înlesnească punerea în circuitul științific a unor informații pe cale să se piardă și care ar putea clarifica aspecte mai puțin cunoscute ale modului de viață din trecutului nostru. 
  
Un astfel de artefact un recipient de măsurat(cunoscut în familia de unde provine ca baniță) ne-a fost prezentat în aprilie prin bunăvoința domniei sale de Dl. Vasile Istrățescu. Obiectul a fost primit de acesta de la Grigore Zăvoianu(n.1933) din Govodarva, fiul preotului Grigore Zăvoianu din Govodarva și strănepot al lui Ion Bădescu din Govodarva. Banița s-a transmis din tată în fiu și a ajuns la familia Bădescu și de aici la strănepotul Gr. Zăvoianu. Tradiția din familie susține că ar fi din vremea lui Cuza .1 
  
Descrierea piesei 
  
Vasul recipientului(fig. 1)este confecționat din 15 dăoage din lemn de stejar, având forma ușor tronconică, este înfierat în exterior cu trei cercuri de metal(platbandă), prinse cu nituri, pe interior cu un cerc, aproximativ la jumătatea înălțimii vasului, pe fund are un grătar în cruce pentru a preveni deformarea în timp, pe interior la gura vasului are de asemenea un grătar în cruce susținut de o tijă care este fixată pe centrul fundului recipientului. Pe grătarul din interior într-un dreptunghi sunt gravate combinații de cifre și litere(3W C3)(fig. 2) probabil marca de atelier. 
  
Ca aspect obiecul seamănă cu primele recipiente etalon: ” Banițele utilizate la măsurat erau din lemn legate cu cercuri de hier, la mijloc cu punte și picior de hier și doagele înhierate cu pecetea vistieriei ”2 
  
Dimensiuni 
  
-Grătarul de metal, platbandă lățimea-2cm 
  
-Diametrul gurii-42cm 
  
-Înălțimea pe interior-34cm 
  
-Înălțimea pe exterior-38cm 
  
-Diametrul bazei-36cm 
  
-lungimea spațiului de la fund pănă la capătul dăoagei-2,5cm 
  
-Grosimea fundului-1,5cm 
  
-Lățimea platbandei care strânge dăoagele-6,5cm 
  
-Capacitatea aproximativă 35l 
  
Utilizare 
  
Recipientul era folosit la măsurarea produselor(cereale, grăunțe, făină). 
  
Vechime 
  
Ca vechime plasăm obiectul către sfârșitul secolului al XIX-lea. Vădite intenții de standardizare sunt o consecință a măsurilor prevăzute de reglementările din timpul Domnitorului Al.Ioan Cuza(1859-1866). Ele nu sunt un indiciu pentru a considera obiectul datând din timpul Domnitorului Al. Cuza. 
  
Denumire 
  
Denumirea sub care s-a utilizat acest recipient de măsurat la Govodarva- banița este termenul îndeobște utilizat în Oltenia pentru recipientul de măsurat capacitatea, atît cel nestandardizat, confecționat de meșteri locali-băniceri,3 cât și pentru recipientul etalon4. În ”Dicționar de grai oltenesc” găsim o explicațiae a temenului de baniță după cum urmează: ”Vas de lemn, rotund, mai lat decât băniciorul, cu pereții cam de o palmă, folosit de țărănci să ducă mâncarea la cei ce muncesc la câmp, vasul fiind purtat pe cap”5. O explicație asemănătoare o găsim și în Dicționarul de artă populară6. Recipientul pentru măsurat capacitatea etalon s-a numit baniță7. De asemenea local în Oltenia banița era termen sinonin cu băniciorul și cu merticul8 și merța9și ferdela10. 
  
Local, pe la 1832 se mai utilizau termenii de baniță mică de aproximativ 33 l și baniță mare aproximativ 67 l.11 
  
Literatura de specialitate arată că recipientul de măsurat capacitatea de aproximativ 37 l în vechime, era denumit ferdelă,12 temen întâlnit atât în Transilvania cât și în Țara Românească-și evident și în Oltenia Mehedinți.13. 
  
Recipientul pe care îl prezentăm are o capacitate de 35l, apropiată de capacitatea ferdelei . Având în vedere litera W14 care apare gravată pe grătarul metal ce ne duce cu gândul că a fost confecționată într-un centru transilvan, iar măsura ca atare a fost împrumutată din provincia de peste munți15, putem denumi acest vechi recipient ferdelă, dar tot așa de bine el poate fi denumit și baniță, termenul cel mai comun în Oltenia, luând în considerare că el ține o capacitate apropiată de banița mică (33 l). 
  
Astfel, ferdela sau banița de la Govodarva prezintă interes prin vechimea, raritatea acestui tip de artefact, care decurge din faptul că autoritățile modificând capacitatea recipientelor, cele vechi care nu mai corespundeau erau confiscate și distruse.16 
  
NOTE 
  
1. Aceste amănunte ne-au fost date de Dl. economist Vasile Istrățescu, originar din Govodarva. 
  
2. Nicolae Stoicescu, Cum măsurau strămoșii, Editura Științifică, București, 1971, p 230 
  
3.Gh Iordache, Ocupații tradiționale pe teritoriul României, vol 4, Scrisul Românesc, Craiova, 1996, p. 234; Aceste banițe aveau un diametru de aproximativ 60-70 de cm, o înălțime de 18-20 cm. și țineau între 20-22 ocale.[oca-recipient din lemn cu care se măsura făina la moară(căpete)]. Acestea erau folosite pentru măsuratul unor produse, pentru căratul la câmp al merindelor, pentru păstratul temporar al unor produse. 
  
4. ”Primele dovezi cunoscute despre existența banițelor etalon sunt de la începutul sec al XIX-lea”-(Nicolae Stoicescu, op. cit. p. 228) 
  
5. Dorina Bărbuț, Dicționar de grai oltenesc, Asociația independentă literară, artistică culturală și editorială mileniul III, Craiova, 1990, p. 17 
  
6. Dicționar de Artă populară, Editura Enciclopedică, București, 1997, p. 65. articol de dicționar întocmit de Georgeta Stoica: ” Unitate de măsură de capacitate pentru cereale, denumită și bănicior, lucrată din scoarță de copac, cusută artistic pe margini. În Oltenia de nord femeile poartă banița pe cap când transportă diferite produse dintr-un loc în altul ”. 
  
7. Dubludecalitru-banița, care măsura 20litri(fig3) sau băniciorul 15litri.(Dorina Bărbuț, op. cit., p.20 (recipientele standardizate spre deosebire de cele nestandardizate erau utilizate numai pentru măsurat) 
  
8. Dorina Bărbuț, op. cit., p.128 
  
9. Ibidem, p.128 
  
10. Ibidem, p.79 
  
11. N. Stoicescu, op. cit., p.228 
  
12. Ibidem, p.239 
  
13. Ibidem, p.238, 239 
  
14. Litera W este legată de spațiul german 
  
15. N. Stoicescu, op. cit., p.239 
  
16. Ibidem, p. 236, 233, 229, 226 
  
Referinţă Bibliografică:
BANIȚA DE LA GOVODARVA JUDEȚUL MEHEDINȚI / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2705, Anul VIII, 28 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!