CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  

Începuturile satuui modern Prunișor. Considerații monografice. (fragment)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Varvara Magdalena Măneanu  
  
 
  
ÎNCEPUTURILE SATULUI MODERN PRUNIȘORI DIN MEHEDINȚI  
  
Considerații monografice  
  
(fragment)  
  
Aşa cum vedem azi satul Prunişor* acesta este rezultatul unei prime sistematizări rurale(tragerea satelor la linie) începută a fi pusă în aplicare în Țara Românească și Moldova încă din 1832 și reluată în timpul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (reforme prevăzute de Regulamentele Organice). Procesul a fost de durată și s-a desfășurat până către sfârșitul secolului al XIX-lea, căci o parte a lcuitorilor așezărilor care trebuiau trase la linie refuzau s-au amânau strămutarea gospodăriilor în noile vetre, indicate de autorități, nemulțumiți de caliatea pământului de măsurătorile și trăsurile făcute.1  
  
Și în cazul satului actualului sat Prunișori2 deși s-au prestabilit și trasat din timp cele trei uliţe principale care formează azi cartierele( mahalale), suprafațele de teren care puteau fi ocupate de case acareturi, grădini, teren arabil, au fost stabilite normele de construire a noilor case(orientarea caselor trebuia să fie cu faţada la uliţă şi cel puţin o fereastră trebuia să fie tot spre uliţă, materialul de construcţie se cerea a fi lemnul, acoperişul era din şindrilă sau paie), sătenii din Prunișori(Teiș) și cătunul Gârnița Glogoveanului nu se încumetau să-și strămute gospodăriile3. Încă din 1610 moșia Prunișori (de peste 5000ha) era stăpânită de marea familie boierească Glogoveanu, iar din 1864 până în 1902 de descendentul acestora, Nicolae Glogoveanu, care a și vândut-o lui Grigore Constantinescu. Mai întâi, în perioada 1832-1835 marele agă Costache Glogoveanu a trasat perimetrul și liniile noi alesatului Prunișori, pe dealul Ploștina(actualul cartier de Nord-Ploștina) lângă mlaștina cu același nume de pe malul drept al Hușniței, însă locuitorii de la Teiș nu s-au mutat. Ei au profitat de poziția de mare dfregător a lui Costache Glogoveanu precum și de inerția acestuia, care a preferat să scutească cheltuielile necesare mutării. Astfel deși în restul județului Mehedinți în perioada 1832-1864 peste două treimi din satele de clăcași fuseseră mutate la linie, Prunișorii nu s-au mutat. Cum Legea Rurală din 1864 condiționa împroprietărirea foștilor clăcași în raport cu starea lor precum și cu situația locuirii în sate modernizate, așezate la linie și cu acces la șosele și trumuri naționale, nu se mai putea evita mutarea. Aceasta cu atât mai mult cu cât încă din 1852 se construise la ordinul expres al Domnitorului Barbu Știrbei, șoseaua națională Craiova, Strehaia-Prunșori-Balota-Șimian-Severin, pe traseul actual, iar din 1873, calea ferată Severin Craiova. Aceste lucrări majore de infrastructură traversau mlaștina ce se întindea de-a lungul râului Hușnița în zona afluenților Aiul, Florești, Ciumaina și Gârnița, drenând-o și asanând o parte din ea astfel încât se putea locui în ambele mahalale- cartiere de Nord ( Ploștina) și de Sud ( Gârnița).  
  
Printre primi care și-au organizat un trai nou la Prunișor a fost preotul Gheorghe Măneanu (n.1856 în satul Arvătești, preot la prunișor în perioada 1876-1921).  
  
Acesta, pentru a da un exemplu și a grăbi tragerea la linie și-a constituit gospodărie și a avut un rol imprtant la ridicarea bisericii noului sat care se intemeia. El se numără fi printre ctitori fiind zugrăvit în biserică în această calitate alături de marele boier Nicolae Glogoveanu moștenitorul stăpânilor moșiei Prunișori.  
  
*În trecut satul s-a numit Prunișori. Azi oficial se numește Prunișor.  
  
 
  
Materialul cu ilustrații și o anexă a fost publicat în Revista ”Porțile de Fier”,. An XVInr. 23, 2016, p.24-31  
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
Începuturile satuui modern Prunișor. Considerații monografice. (fragment) / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2693, Anul VIII, 16 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!