CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Varvara Magdalena Măneanu/BLAGOVEȘTENIA.2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BLAGOVEȘTENIA.2015 
  
Pe 25 martie, românii prăznuiesc Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum este cunoscută această sărbătoare în folclor, şi se reaminteşte astfel creştinătăţii că în această zi s-a adus vestea Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil, că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. În popor, sărbătoarea este dedicată fertilităţii şi multe tradiţii sunt legate de renaștere, când se spune că învie gâzele şi începe a creşte iarba, și tot pământul e blagoslovit. Situată în apropierea echinocţiului de primăvară, sărbătoarea Bunei Vestiri coincide cu sosirea rândunelelor, dar şi cu primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului. 
  
Buna Vestire se tine cu cea mai mare sfintenie mai ales de către femei, pentru ca vestea cea imbucuratoare, Fecioarei Maria. 
  
Cu această ocazie importantă zi Vă propunem, să Vă opriți atenția o clipă asupra piesei dedicată de noi acestui eveniment aflată în colecțiile Muzeului Regiunii Porților de Fier- furca de tors cu aripi. 
  
Furca de tors încă din antichitate a fost considerată un atribut al zeiței Athena, simbol al artei domestice feminine. O emblemă a femeii.( Ivan Evseev, Dicționar de magie, demonologie și mitologie românească, Timișoara, 1998, p. 151). Ea a avut mai multe variante în funcție de mărime: de brâu, cu talpă sau scăunaș, foarte lungă ce se fixa în tavan, iar în funcție de formă: cu aripi fiind cele mai împodobite cu crestături, strunjite sau care foloseau formele naturale ale lemnului. 
  
Furca de tors nu era înstrăinată, ea se transmitea fetelor sau în cazul când acestea lipseau descendentelor, nepoatelor. 
  
Furca de tors cu aripi prezentată de noi se deosebește de alte piese de același gen prin minuțioziutatea decorului dantelat și a elementelor decorative simbolice cu semnificație apotropaică soarele și crucea. 
  
Referinţă Bibliografică:
Varvara Magdalena Măneanu/BLAGOVEȘTENIA.2015 / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1545, Anul V, 25 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!