CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

MIHAELA STĂNCIULESCU/INCEPUTURILE ORAȘULUI MODERN SEVERIN. III(prima jumătate a sec XX)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INCEPUTURILE ORAȘULUI MODERN SEVERIN. III  
 
(prima jumătate a sec XX)  
Mihaela Stănciulescu  
Peroada interbelică în județul Mehedinți, Tr Severin, ca și în restul țării, stă sub semnul refacerii sau înnoirii edilitare.  
 
Pentru Severin în această perioadă cea mai frumoasă și îndrtăzneață realizare a fost construirea Palatului Cultural( azi Theodor Costescu).  
Edificiu a fost proiectat de renumitul arhitect Grigore Cerchez și continuă să fie o capodoperă a arhitecturii românești, azi recent reabilitat și a cărui înfățișare este emblematică pentru perioada interbelică din Europa.  
 
Palatul începe să fie construit în 1912, iar evenimentele anului 1916 găsesc clădirea la roșu și acoperită. Primul comitet pentru construcția Palatului Cultural a fost format din Theodor Costescu, dr. C. Gruescu și Tache Băbeanu. Terenul pe care s-a ridicat Palatul Cultural aparținea Ministerului de Război și a fost cedat gratuit la stăruințele doctorului C. Gruescu – primarul orașului Tr Severin care a întreprins toate demersurile pe lângă Nicu Filipescu, Ministrul de Război la vremea respectivă.  
 
După încheierea primului Război Mondial, dificultățile întâmpinate în terminarea construcției palatuluiau fost în primul rând de natură economică, banii erau insuficienți, iar comitetul de conducere în frunte cu Th. Costescu nu primea sprijin din partea autorităților.  
Palatul avea următoarele spații cu diferite destinații: sală de cinematograf, sală de dans, muzeu(1) , sală de lectură și o bibliotecă valoroasă donația I. G. Bibicescu(2) , două restaurante cu două terase, cinematograf în grădină de vară, uzină electrică proprie.  
Construcția Palatului Cultural se datorează în primul rând inițiativei lui Th Costescu(3).  
Lucrările la palat s-au încheiat în 1928, iar pentru a avea bani pentru terminarea lucrărilor Th. Costescu și-a vândut din averea pesonală. Rămâne un exemplu de muncă în folosul comunității, opera sa culturală a rezistat peste ani. Palatul a fost lăsat moștenire de Th. Costescu orașului Tr Severin devenind un așezământ cultural de prestigiu.  
 
NOTE  
 
În aripa de nord–vest a Palatului în periaoda interbelică a funcționat muzeul cu caracter național Muzeu Dr. C.I.Istrati, vezi mai pe larg Măneanu Varvara Magdalena, cap. II. Muzee și Colecții, 1.Muzeul Național Dr.C.I.Istrati din Tr Severin(1924-1949) p. 33-47 și notele 3, 7, 10, 12 de la acest meteria, în Varvara Măneanu, Vestigii arheologice și tradiții culturale, Editura Autograf, MJM, Craiova 2009.  
 
Fondul bibliotecii provine din donația I.G.Bibicescu și conține cărți vechi de cult românesc, cărți rare străine, bibliofile, cărți străine cu mențiuni despre români, mai pe larg despre aceasta vezi Dan Buciumeanu, Comori de carte veche românească și străină în Biblioteca I.G.Bibicescu, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1996; Varvara Magdalena Măneanu, Carte veche românească din epoca lui Con stantin Brâncoveanu, în vol. Contribuții Idtorice și Culturale privnd Oltenia Modernă, dedicațio Constantin Brâncoveanu -300 de ani de la martirizare,m Editura Damira, Drobeta Tr Severin , 2014, p.59-73.  
 
Th. Costescu s-a născut la Rovinari în anul 1864. În 1934 devine membru al Academiei Române. Pedagog-reformator , edil și ctitor de instituții, opera acestui gigant de energie pare a fi și azi un fenomen. După ce a terminat facultatea ( Srcția chimie-fizică, a Facultății de Științe din București , a preferat să se întoarcă în provincie. A petrecut un an la gimnaziul din Craiova , ăn 1882 se stabilește la Tr Severin ca profesor la gimnaziu , în 1892 a devenit director la nou înființatul liceu Traian.  
 
Referinţă Bibliografică:
MIHAELA STĂNCIULESCU/INCEPUTURILE ORAȘULUI MODERN SEVERIN. III(prima jumătate a sec XX) / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1434, Anul IV, 04 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!