CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

A fi, sau a nu fi singur...?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A fi sau a nu fi singur...  
 
Aceasta'i întrebarea..  
 
(cea mai..)  
 
Poţi fi singur (fizic), dar împreună cu atâţia...  
 
Sau lângă mulţi, însă prea singur-singurel, singurel'singuratec, gol', inexistent.. Toată existenţa omului fiind legată cu şi prin alţii, prin Sine ("bătrânul milenar", C.G. Jung) şi cum îşi împlineşte personal arhetipurile specifice încorsetate de Domnul în noi în legătură cu ceilalţi cu care se întâmplă, nu întâmplător, să venim faţă-n fata pentru a le împlini: talentul/talanţii, anima/animus, Destinul Bun/Fericit, etc., şi, de a alunga umbrele, inconştientul, singurătatea...  
 
Astfel, abilitatea de a nu fi şi a nu te simţi singur merge în progresie aritmetică cu aceia de a fi conştient de tine însuţi cât şi de alţii.  
 
"Exista mulţi oameni cărora le e frică de propriul inconştient mai mult decât ne'am aştepta (de fapt, ei proiectează fricile pe ceva pe care pot şti mai uşor, respectiv pe frica de a nu fi singur). Lor le e frică chiar de propria umbra. Iar, când ajungem la anima şi animus, frica le sporeşte până la panică. Reprezintă tocmai acele conţinuturi psihice care irup în conştient în cazul unor psihoze. Învingerea acestor frici, însă, înseamnă deja în sine o realizare morală e o amploare neobişnuită, pe calea spre trăirea reală a Sinelui." (Jung)  
 
Pentru că paradoxul unora este faptul că se simt atât de singuri, singurateci în propriul gol sufletesc, în ciuda faptului că ei caută pe atâţia de “sociabili ce sunt... însă, să-şi împlinească subconştient chiar cea mai mare frică... Tocmai de aceia întâmplându-se căutarea acerbă.  
 
Dar, nu.. Sociabilitatea este o capacitate umană prin care cel cu adevărat sociabil se empatizeaza în alţii. E capacitatea prin care cineva se poate întrupa realmente în altcineva (în mod virtual). Aşa după cum şi dex’ul ne oferă explicaţia precum că ar fi: Capacitate a ființelor de a trăi în societate cu semenii. 2 Comunicativitate...  
 
Cel care în disperare caută anumite “asocieri, de fapt poate trăi cea mai mare drama umană, deoarece nu poate trăi nici cu propriul eu/sine.. Trist fiind faptul că pot suci minţile unora.. prin propria minciuna şi conflict intern prin care, tocmai prin el, intorcandu'l la 180 si facandu’l sa luceasca in exterior,se poate înfoia în pene şi să se dea mare, sau tare într-un anumit dom., fel/gen... cea mai mare excrocherie umană din câte pot exista. Trist ca cei mai puţin umani, cei mai slabi.. pot face astfel cel mai mare rău în societate!  
 
Deoarece,  
 
Cele mai de căpătâi acţiuni ale omului se fac singur. Meditaţia, cea mai intensă activitate (mentală) se desfăşoară în singurătatea internă a persoanei umane. Planurile, descoperirile, invenţiile de tot felul, se regăsesc în singularitatea unor minţi umane în primul rând, acestea fiind luminate de înţelepciune, Duh sfânt..  
 
Poţi fi împreună cu atâţia (fizic), dar atât de singur.. căci, nici el singurul  
 
‘singurel nu-şi da seama cum vine asta de fel...  
 
Cel mai “haios, ori cam.. este cel care se laudă că atât de mulţi/e “are, deşi nu se are nici macar pe sine, tot pierzându-se în aşa-zise relaţii care tot mai mult îl însingurează... Pentru aceştia singurătatea este mai mult decât o ‘profesie pentru toată viaţa... este egoism! Iar, daca iti pui mintea cu ei te arzi, te pierzi si pe tine insuti..  
 
Cei care se sperie de ei înşişi, atunci când rămân singuri, sunt cei mai egoişti... iata o masuratoare a altruismului. Mai mereu avand nevoie e alţii pentru satisfacerea propriilor nevoi, pentru ‘stima proprie =laude... e cele mai multe ori aceştia apelează la cât mai mulţi, sunt cei mai "mari experţi “sociabili la a-şi diversifica “relaţiile, dar mai ales proptelele, în fapt conectivităţile superficiale (nu e de zis expre)cu cei care le pot satisface nevoile... Cu cât sunt mai multe acestea, cu atât mai multe le sunt proptelele/” relaţiile.. mai bine zis uzanţele umane...  
 
În acest caz, poate mai mult greşeşte cel care se lasă folosit.. uneori, poate chiar din milă faţă de egoist, deoarece resimte handicapul acestuia.  
 
Egoistul nu se mai regăseşte, pentru a mai sta măcar un pic de vorbă cu sine, ca să-şi mai spulbere singurătatea ce stă de obicei într-un om, nollens'vollens (omul se naste singur si singur moare, dar..) Numai că cel înţelept face rabat de la acesta, pentru că el chiar se bucura de singurătate, de gândurile lui, inspiraţii, meditaţii, etc...  
 
Aşadar, cea mai mare preocupare a omului în viaţă este depăşirea propriei încorsetări a singurătăţii. “Fuziunea cu un altul” prin iubire.  
 
Cei care s-au tot depăşit, au tot oferit în aceste autodepăşiri, chiar dacă în exces au oferit, Iubirea ei mai mult au simţit! Astfel, cei cu acest exerciţiu uman sunt demni de iubire, mai sociabili categoric, uniţi cu semenii si spiritele, cu Dumnezeu, din ce în ce mai mult cu celalalt, chiar dacă de cele mai uneori doar în mod sufletesc/spiritual.. Însă, sunt nu numai demni, ei merită, Merită intr’u totul să fie iubiţi!  
 
Referinţă Bibliografică:
A fi, sau a nu fi singur...? / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3739, Anul XI, 27 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!