Pentru “Legenda lui Dragobete” de Floarea Cărbune, mai bine zis.
Motto:
“Absenţa fricii e prima cerinţă a moralităţii; laşii nu pot fi niciodată morali.” - Mahatma Gandhi
“De 2000 de ani omul nu a evoluat moral prea mult, motiv pentru care deseori se dovedeşte inutilă jertfa lui Isus” –Arthur Shopenhauer (cum un negativism dramatic poate totuşi stabiliza lipsa amintită, în primul rând prin recunoaşterea faptului)
Frumos am spune, dacă suntem la o “Oră a poveştilor”.. mai ales când e vorba de o intenţie pentru copii, tot timpul salutară şi binefăcătoare pentru cei mici. Numai că, acest “cutărescu fărâmă Ora poveştilor – şi, ce mai “sfarmă el inimi prin frumosul creaţiei” care nu este el, de fapt, ci creatorul fiind doar şi numai doamna Floarea Cărbune.
Doamna Floarea (precum şi această poveste de, altfel) e mult prea încercată în acest sens, primul ce a furat idea fiind unul cu nume de iarbă tarhon (năstruşnicule, care numai aşa face, în ideea lui “strălucită’ că aduce la perfecţiune o legendă; dar, nu ştiu de ce nu şi-ar perfecta-o pe a lui..?), apoi urmând mulţi alţii, care mai de care.. până la acest ‘autor’ fărâmat, care face doar copy-paste cu cea mai mare nesimţire.
https://orapovesteicaie.blogspot.com/2014/02/legenda-dragobetelui.html?fbclid=IwAR2ee_QMsT4Q4I11Kxr9V1hA-Hpup4brrTFLZfyxTGOIZ_s-OAL5uS-CG9s
– Fără dorinţa de ai face vreo reclamă acestui “fărâmat ce face doar copy-paste, să privim cum de este posibil aşa ceva?
Desigur că, e o dovadă incontestabilă a valorii Legendei doamnei Floarea, dar...
Poate că mulţi ameţiţi -- în mod concret, numai când aud numele de “legendă”, cred cu insistenţa deşteptăciunii lor că este ceva cules din popor.. Serios? Dar, dacă era aşa, oare la “de ce-ul?” multiplu al situaţiilor reale nu se poate răspunde:
- Cum de Nu s-a ştiut de această poveste până acum, exact aşa??
- Trebuia să apară doamna Cărbune ca să ‘ştie’ toţi de această Legendă în stilul propriu dânsei? Atunci de ce alta variantă ca poveste intreaga (cuprins,deznodamant..) nu se cunoaşte, fara presupuneri si "credinte ?;
- de ce, dacă, vreun cap ‘luminat’ tinde să creadă altceva decât spune dânsa, de ce nu aduce dovezi despre antecedentul sau istoricul detaliat al legendei dumneaei?
- Şi, atunci, dacă e atât de încercată – fiind, în ciuda acestui fapt, foarte apreciată (motiv pentru care e şi prea furată) această legendă, oare de ce atâtea foruri, instituţii, care ar avea un rol foarte mare în elucidarea acestor probleme, cam doarme pe banii contribuabililor, neapărându-le creaţiile autorilor şi niciun drept al lor..? Ba chiar închid ochii repetitiv şi se complac... (Iată, “de ce” şi interesul personal în ele mi-a ajuns egal cu zero, în ciuda faptului că odată doream să acced.) Atitudinea aceasta nu cumva le fura si lor propria..?
Nici acestor instituţii nu vreau să le fac vreo reclamă, întocmai acestui fapt, deşi se cunosc foarte bine (mai ales acelea care ar avea autoritatea de cel puţin - a clarifica).. caci, nume pompoase sunt pe pământ, însa nu fac ceea ce trebuie, nu i-au nicio măsură, başca că excrocii, chiar ‘literaţi’, îşi fac ‘treaba’ lor liniştiţi.
În acest link, Fărâmă-fărâmatul, a tot şters comentariile mele şi pe ale doamnei Floarea.. până, se pare, c-a oboist şi el... Dar, până când, cât se va mai merge cu măgăreaţa, falsul, minciuna, iar hoţii sunt bine-veniţi oriunde si bine-vazuti, pe când cei cu munca lor, dimpotrivă?
Aşadar, Legendă este denumită, pentru că:
- Urmează întocmai gândirea creării celor din popor;
- Conţine elemente din folclorul nostru românesc;
-ba chiar intregeste o lipsa a folclorului prin aceasta legenda/poveste;
- Fapt pentru care, nu numai că place tuturor cu mic cu mare, dar deschide acea dimensiune în care “inconştientul colectiv” (C.G.Jung) se împreunează cu conştientul şi face lumină în ambele!
Doamna Floarea Cărbune, prin activităţile dumneaei de bibliotecar şi de învăţător, a lecturat, s-a documentat şi s-a pus la punct cu folclorul nostru autohton, ca să-I iasă, iată, o mică poveste. Drăguţă, frumoasă, captivantă poveste, care şi mai mult suscita imaginaţia şi fiecare ar putea s-o continue cumva. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă.. decât, ca să fie transferată prin copy-paste, hoţie...
Nu în ultimul rând, doresc să atrag atenţia asupra altor legende şi scrieri frumoase ale doamnei Floare Cărbune, la fel de valoroase:
http://www.literaturacopii.ro/stire-proza/legenda-lui-dragobete-de-floarea-carbune/1756