CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

Valentine’s Day - ceva mai `tare` şi decât ziua păcălelilor...!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Wow, o zi închinată dragostei? Mama-mia, dar de ce nu? Sau de ce nu o lună? Sau de ce nu tot anul? De ce nu am fi tot timpul îndrăgostiţi, ci numai o zi? Iată contradicţia.  
  
Referitor la sărbătoare/i, renunţăm în mod ciudat la ale noastre celebrări ca şi când prin fondul nostru mental şi constitutiv am fi la fel ca americanii sau faţă de oricine ar mai fi inventat "Valentine's day". Referirea la sfântul cu acest nume dacă nu ar părea săraca, este din ce în ce mai ilară sau mai rău - fără de sens.  
  
Făcând excepţie de împrumuturile făcute nu tocmai într-un mod strălucit, pentru că lipseşte acel fundament psihologic ce a determinat sărbătoarea... şi, mai ales că lipseşte psihologia, modul de gândire al sfântului cu acest nume care nu a cautat ’beneficiul’ din vreo îndrăgostire proprie, ci a ajutat pe alţii:  
  
i: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Valentin  
Deci, sa descindem si sa distingem daca exista vreo asemanare.  
Am putea totuşi învăţa ceva de aici!?  
  
Întâmplător sau nu priveam de curând acest film, cel cu acelaşi nume. Acolo, ca şi pe la ştirile noastre.ro, reportajele despre această zi începeau de la câte un interviu luat vreunui bărbat, despre faptul întâmplării vreunui cadou... Privind apoi cu un prieten ştirile noastre ce prevesteau această zi 'mare', el a cuvântat prin simplitatea ce-l caracterizează (căci nu de alta, chiar îşi iubeşte soţia şi familia): "tot numai bărbaţii trebuie să facă cadouri şi de această zi?" am răspuns "da, ca şi când numai partea bărbătească trebuie să fie îndrăgostită mereu...". Nu ştiu dacă m-ar fi lovit vreun misoginism târziu sau prematur (ar fi şi culmea la o aşa vârsta să mă schimb), însă la aceasta se rezumă tot? Şi, ca să vezi (şi de poţi să crezi) că însăşi aceia care au inventat sărbătoarea o destabilizează din mitul în care au fixat-o tot ei această zi.  
  
După cum văd atât la americani, cât şi la noi romanii, pentru că am importat sărbătoarea, totul se rezumă la un cadou din păcate, apoi, odată actul ‘reuşit’, poţi (?) lejer să te duci la soţie sau la amant, după caz, depinzând de priorităţi... pentru că, am văzut şi femei care fac într-adevăr ‘cadou’ iubitului/soţului în această sărbătoare. Însă, per-general există îndemnarea ca numai bărbaţii să facă cât mai multe ofertări în această zi, de Ziua Femeii, de Mărţişor... şi, mă gândesc că aici există un subterfugiu al înşelăciunilor, căci femeia ce a primit un "nimic" de acum stă liniştită, nu!? Nu mai este iscoditoare, nu mai este susceptibilă, nu mai aruncă infective sau injective, şi aşa mai departe. Motivaţia împrumutului tind să cred că a fost doar de ordin mercantilist: sclipiciul nimicurilor oferite fiind parcă tot ceea ce ne lipsea nouă, romanilor, care avem atâtea tradiţii frumoase şi poveşti superbe despre "Dragobete", iubiri originale autohtone, sărbătoari ce poate influenţa la o iubire autentică, ‘potrivită’, dar nu 'năvalnică' şi nu pe toate femeile la un loc după cum îşi doresc unii mari 'cuceritori' (a se vedea aceste note ale doamnei Cărbune: http://confluente.ro/Legenda_lui_dragobete_floarea_carbune_1361611226.html ; dânsa a studiat în amănunţime problematici de legende din folclorul românesc, şi chiar a dat naştere prin noi creaţii, îmbogăţind folclorul autohton. Datorită talentului analitic şi literar al dânsei a influenţat şi alte opere, căci nu degeaba este dânsa e premiată cu ‘’Virtutea Literară’’!)
În acest film sunt oameni cu adevărat îndrăgostiţi, însă pe parcurs li se schimbă entuziasmul datorită realităţilor ce cuprind vieţile partenerilor. Bine, unul pleacă de la ‘iubită’ într-o delegaţie, dar întâmplător de la aeroport (aşa zicând la telefon că de asta nici nu va mai avea cum să vorbească în viitorul apropiat) ajunge la nevastă... )) În acest sens, aş aminti că această sărbătoare nu este una a ‘visătorilor’, ci strict a acelora care îşi împlinesc visele, pentru că realitatea este bazată pe realizarea viselor!! Iar asta nu se împlineşte numai într-o zi. Desigur o celebrăm, însă nu există posibilitatea numai pentru o zi. Dacă eşti îndrăgostit eşti tot timpul, nu neapărat numai de cineva ‘frumos’ de ‘’formă fără fond’’, care tot dă şi dă cadouri cu nemiluita şi mai ştiu eu ce. Ştiu pe cineva ce este ‘îndrăgostită’ de un cuplu aflat într-o perioadă de criză/etate avansată, cauză din care, asemeni acestui sfânt Valentin, îi ajută.  
  
Ca într-o paranteză, unul foarte ‘îndrăgostit’ se duce la un magazin şi întreabă: ‘’aveţi inimioare din acelea pe care este scris:-pentru unica mea iubire?‘’; ’’Da, avem’’, spune vânzătorul; ‘’Foarte bine, atunci daţi-mi 15 bucăţi!’’ )))) Tot la fel unii băieţi deşteptovicioi spun că prin ‘’arta seducţiei’’ ei învaţă ‘iubirea’, adică un arsenal întreg de metode pentru a o duce pe cea ‘iubită’ în pat: -‘’Vrei sex? – Ciocolată(dăi)!’’. Cu alte cuvinte –e atât de simplu. Chiar? Oare nu orice fantasmagorie de sentiment artificial se duce cum a apărut? Ori, pentru acestă zi ‘minunată’ băieţii au alte încurajări, chiar făcând abuz de gesturi ‘frumoase’ menite să impresioneze, pentru că: ‘’ Valentine’s Day este una dintre zilele care le pune pe jar pe domnişoare şi le încinge hormonii.De ce? Simplu toată activitatea romantică din jurul lor le face să retrăiască povestea magică de dragoste la care visau încă de când erau puştoaice şi să jucau de-a prinţul şi prinţesa cu păpuşi Barbie.- See more at: http://artaseductiei.ro/ce-sa-faci-de-valentines-day-ziua-indragostitilor-video/#sthash.Rbdqedx7.dpuf  
  
Întrebări, întrebări : totuşi, doar pentru o zi? Dacă mă mai întreb, mă sec singur.. )) Îndrăgosteală e începând dis-de dimineaţa, în fiecare dimineaţă continuând, ce face să fie atât de complicat pe când este atât de simplu? Iată: iubeşti, eşti îndrăgostit, munceşti toată viaţa pentru a ta dragusteţe şi mori cu a ta iubire în cap şi în braţe! Întocmai, la moartea unui om nu se poate sărbători dragostea? Desigur nu, dacă tot ce a făcut un om a fost să ‘iubească’ sticlele nu ai cum... nimic nu-ţi sugerează să te gândeşti la iubire, mai ales dacă în acele momente a şi fost cel mai ‘curajos’ om de pe terra, învingând cel mai mare ’duşman’ din cel mai mare război al omenirii - femeia! Tot maltratând-o... Apoi, normal că dacă nu ai amintiri prea plăcute, plăteşti o bocitoare să facă circul şi mai mare...  
  
Am fost impresionat mereu de mentalitatea irlandeză, conform căreia, la moartea unui om se cântă şi dansează pe ‘marginea’ iubirii acelui decedat şi nu se boceşte, păstrându-se amintirea şi fiinţa acestuia încă vie! Sunt fiinţe care ne iubesc chiar şi de după moartea lor sau, chiar şi de la distanţa milometrică înmiită!! Această fiinţă poate fi o pisică sau un câine ce stă la poarta aşteptând stăpânul chiar şi atunci când casa este goală de prea multă vreme... totuşi, stă acolo îndurând foamea, frigul... Impresionantă este mentalitatea şi asta câinească (am un exemplu, Faster, câinele meu rottweiler, ce l-am lăsat la casa fratelui să păzească nelocuind cineva în mare măsură, şi chiar dacă ştie drumul până la mine, fiind nu mai mult de vreun kilometru distanţă, el stă acolo şi aşteaptă..!!!) dacă ar fi s-o numim aşa. Şi chiar are legătură cu iubirea, pentru că noi numim aşa toate lucrurile ce sunt prea uşoare şi facile, doar pentru că au o undă de strălucire pe dinafară... În ciuda acestui fapt, în ziua de azi o mentalitate analitică şi lipsită de orice simţ mercantil, dar nu neapărat rece întocmai de aceea este privită cu reţinere şi ajunge astfel să fie cât mai stranie datorită imposibilităţii de a fi înţeleasă.  
  
Ce aspecte ale vieţii ar cuprinde îndrăgostirea?  
  
Toate! Legătura acestui subiect gri cu iubirea este şi ea foarte simplă. O maximă celebra permanentizată de la filozofi spunea că: omul încă de la naştere simte durerea şi începe viaţa ţipând "Aaa...', apoi la tinereţe simte mai multe şi se îndrăgosteşte, cumva vibrând apoi în unda suferinţei spune "AAa-mooorr!!". Amorul fiind dureros mai ales dacă nu-i poate fi împărtăşită dragostea de către cel iubit, dragostea persoanei îndrăgostite echivalând cu un tânguit prelung "mooorr!". Printr-o dragoste adevărată le simţim pe toate. Uneori, poate că este suficient numai să treci pe lângă o persoană necunoscută, ca prin ‘vitraliile’ iubirii tale să-i vezi toată viaţa ca pe un film ultramodern.  
  
 
 
Dar, aceasta se întâmplă în persoanele ce iubesc şi sunt îndrăgostite de tot şi de toate, nu numai de un om. Astfel de persoane nici nu sunt înţelese total, mai ales în aceste zile în care dacă eşti generos şi altruist pari un mare fraier. Cu toate astea, oamenii îndrăgostiţi veşnic sunt şi cei mai mari artişti, cei mai mari poeţi, pictori, etc. . Autorii autohtoni, înţelegând foarte bine mentalitatea autohtonă, dar văzând şi frumuseţea acesteia mai mereu au asociat iubirea cu viaţa în toate ciclurile ei: naşterea, cursul vieţii şi moartea; toate fiind înfăţişate şi înconjurate de o aură a dragostei noastre româneşti de gen simplă, dar puternică şi nestrămutată. Culmea este, că această dragoste a fost tot timpul în istorie ca un atu al celei mai de jos pături sociale - a ţărănimii (George Coşbuc, Octavian Goga şi mulţi alţii)! Celelalte pături sociale fiind, după mari autori şi după cele mai sigure dovezi istorice, nişte venetici care au infectat mentalitatea autentică românească cu tot felul rele (vezi "Psihologia Poporului Român" de D. Drăghicescu). Acum, în schimb, sunt prea multe întorsături... nimic autentic, nici în viaţă şi nici măcar în iubire.  
 
Îndrăgostirea fiind, în fapt, starea de început a iubirii (iată diferentele intre iubire si indragostire: http://www.femeiastie.ro/ghid-de-supravietuire/psihologie-sociologie/iubirea-versus-indragostire-i), însă reprezintă şi avântarea iubirii ce se poate menţine la cote maxime pentru mult timp. Aceasta ţine mai mult de o capacitate umană şi de atitudine, decât numai de o posibilitate îndoielnică, mărginaşă.  
 
Ce înseamnă în fond să fi îndrăgostit?  
 
- A fi veşnic îndrăgostit este atunci când îţi răspunde din interior o vibraţie prelungă dintr-un mozaic interior frumos chiar numai la simpla citire a acestor cuvinte. Este o capacitate a inimii tale de a vibra şi de a bate la cote mai înalte decât doar 70 de bătăi pe minut. Prin sport într-adevăr că se poate ajunge la de trei ori forţa normală a inimii, însă iubirea tine de antrenamentul percepţiei şi a atenţiei faţă de lucrurile şi faptele din jur, la ceea ce poate exercita o undă de iubire inimii şi gândirii. A fi veşnic îndrăgostit înseamnă a te bucura atunci când vezi un copil, un zâmbet chiar şi a unui bade ce nu pare prea frumos după nişte standarde moderne, înseamnă a vedea frumuseţea acolo unde n-o vede nimeni, a respira profund aerul rece, cât şi pe cel cald, a fi tot timpul în acţiune, a avea mintea concentrată într-un calm profund, a nu te enerva de orice incident nenormal de altfel, dar a rezolva pe cât posibil orice problemă atunci când a apărut, pentru a nu te tot corupe de a te gândi la ceea ce înalţă fiinţa ta spre un nivel pozitiv.  
 
- A fi veşnic îndrăgostit presupune a observa de la zi la zi diferenţa de creştere a unei flori pe care o placi, care de altfel nici n-ar creşte atât de repede dacă nu ar fi iubirea ta ce-i mai adresează câte o vorbă de politeţe: "Sărut-mâna floare, îţi mulţumesc că eşti atât de frumoasă şi pentru că mă bucuri de la o zi la alta tot mai mult!". A fi îndrăgostit presupune a fi în adoraţie faţă de persoana pe care o iubeşti şi care te bucură numai când o vezi, afi veşnic îndrăgostit înseamnă a şti să iubeşti, presupune respectul şi mai ales responsabilitatea faţă de fiinţa ce te-a binecuvântat cu splendorile sale în viaţă.  
 
- Include astfel imaginea iubitei în capul îndrăgostitului, adaugă-i reprezentarea glasului adoratei ce pare că o aude şi la depărtare pe marginea unui val aiurea în lume, plus c-o vede aiurea cu gesturile-i ce-i plac lui, stimulează-i apoi memoria cu o vorbă doar şi vei vedea că rezultatul e o poveste întreagă; poveste de inima ce vibrează ca un motor de o mărime nu prea mare, numai de vreo trei etaje minim...  
 
- A fi veşnic îndrăgostit este doar o natură firească ce vine ca o mănuşă unor oameni ce pot să iubească necondiţionat, sincer, nepărtinitor, chiar dacă simplu, deoarece adesea 'a iubi" ţine de voinţă, de impunerea personală de a se menţine prin propria fiinţă în standardele vegherii permanente, prin care nu se doreşte de a trece cu vederea vreo eventuală bucurie. Înseamnă voinţa de a cuceri noi posibilităţi şi de a învinge redute angoasante ale personalităţii, a descoperi astfel parcele neexplorate ale inimii, cât şi ale minţii proprii. Înseamnă împingerea limitelor pe care le cunoşti tu însăţi şi a te lăsa liber să învingi altele noi, deoarece iubirea nu este doar drăgosteala unor momente... Adesea mai este şi observarea strictă a tuturor gândurilor ce trec prin minte, acordând o atenţie deosebită acelora pozitive. Îndrăgostirea mai înseamnă analiza afectelor, atitudinilor şi manifestărilor de tot felul prin care ne exprimăm (sau nu) dragostea faţă de cel de lângă noi, cenzura pornirilor rele, poate străine de noi, iar aceasta însemnând o activitate pentru întreaga viaţă nu numai pentru o zi, căci nici nu s-ar simţi astfel... Îndrăgostirea permanentă este o activitate de grijă perpetua ce se întâmplă strict în standardele responsabilităţi, ori tot la fel, dacă s-ar întâmpla doar într-o zi... nici n-ai fi conştient de aceasta.  
 
Iubirea este o dimensiune a dăruirii prin care nu aştepţi nicio recompensă!  
 
Eşti îndrăgostit, totuşi? Şi cum de faci numai un cadou? Numai într-o singură zi? Cu riscul de a fi sec, nu mă pot opri să nu mă întreb de ce nu mai este dragostea ceea ce trebuie?  
Însă, mult mai rău este că împrumutăm ceva ce nu există!!  
 
Dar îmi mai revin... mai ascult o melodie creată special pentru această zi:  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Valentine’s Day - ceva mai `tare` şi decât ziua păcălelilor...! / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1506, Anul V, 14 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!