CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

La expoziţia de pictură semnată de maestrul penelului - Ion Panduru !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Culorile în care te-aş creiona sunt vii,
Căci sunt cântece în ce te-aş desena,
Şi mi-ai devenii sunetelor ca mărturii,
Prin ce emoţii şi idei te-aş putea afla,
În suflet cu imagini!
 
  

Cum oare am putea descrie în cuvinte noi aci lângă tablourile maestrului, Ion Panduru, incluse în această expoziţie?
-Şti ce îţi propun? Dacă vrei să descri nişte tablouri, sau inventează vreo poveste pe marginea lor… Dacă accepţi provocarea, căci sigur poţi.. alegi şi...
EA: Este ca şi când ai zimbit...si soarele a iesit... Îmi plac toate...aşa că nu am cum să aleg la întâmplare... Iar, să inventez nu pot.
 
  

-Dar atunci, eu ştiu că vrei a descrie.
EA: - Niciodată nu am putut inventa. Pot descrie ce ştiu că e real sau a fost. De exemplu îmi plac tablorile acelea cu nuferi, ce sunt diferiţi între ei prin colorit, dar toţi frumoşi. De acord cu faptul, e chiar de admirat ideea precum, că ei se păstrează curaţi şi puri mereu, de-ar fi ei plutind în ape limpezi sau chiar în mocirle.
 
  

‟‟Pictura este tăcerea minţii, muzica ochiului.‟‟ de Orhan Pamuk  
  

-Aşa e, dar ce ţi-ar sugera puritatea aceasta?
EA: - Frumuseţea nuferilor sugerată mai ales de puritate, poate înseamna ceva ca şi o pildă pentru om: ‟-Nu contează apa în care te scalzi,
tu poţi fi la fel oriunde!‟ -“Omul sfinţeşte locul!”, se spune. -Dar ţie ce ţi-ar sugera acest tablou intitulat “Nud”?
 
  

-Ce să-mi..? În primul rând, că-i acolo… :)
EA: - Ce vrei să spui, cum adică e doar acolo..?
 
  

-Vreau să spun că acolo e o doamna sfioasă, însoţită de o aură…tot a purităţii, dar şi a misterului, contopite amândouă, întocmai aceast lucru conferindu-i tabloului unda atractivă. Precum nuferii mereu menţinuţi puri, cumva şi ea este silită să fie într-un mediu ostil, deşi sensibilă fiind.. căci, ea a fost despuiată.. dezbrăcată.. dar, prin tot ceea ce mai poate avea, chiar prin trupul ei (gol) însăşi să se “acopere”, adică să reuşească să se întoarcă cu spatele la agresor şi cu faţa către un perete de stânca straniu, lugubru..
EA: - Agresor? Pff, voi bărbaţii ‟salvatori‟.. Atunci, ia spune, cine ar „răpi‟ puritatea femeilor?
 
  

- Zeii…- Adică zeii răi, oamenii ce sunt şi se simt aşa, pentru că în fapt nu au existat niciodată!
EA: - Aaa, da, dar cam greşit să spui aşa.. În privinţa nudului domnului pictor Ion Panduru, nu sunt de acord: - eu văd pudoare la
femeie...nu agresiune… ci aşteptarea reprezentată prin goliciunea şi sfiala ei, pe care posibil că a încercat-o abia după ce s-a dezbrăcat.
 
  

-Aşteptare?
EA: - Da, îmi pare – aşteptarea...de a se dărui...prin toate şi a tot ce este..ca şi cum s-a dezbărat de toate, a lăsat deoparte toate misterele ei pe care sigur le avea, dar o încearcă şi îndoiala înainte de dăruirea totală...! A lăsat garda jos… căci, strigătul inimii ei a cuprins toate sentimentele, pentru a avea ecou în sufletul iubitului pe care-l aşteaptă...şi, e întoarsă spre peretele rece pt.că dorul ..doare.. mai tare decât răceala stâncii!!
 
  

-TARE FRUMOS!! :)
EA: -Nu e nimic de râs...sufletul singur doar nu e de ajuns în iubire…distanţa parcă ea însăşi trage de el să 'acopere' kilometrii 'expuşi' rapid ca să ajungă iubitul cât mai repede. Însă totul e degeaba... dacă regăsirea nu e totală, dacă nu există afecţiunea, mintea, inima, trupul...?
şi sufletul se sfâşie.......asta văd în nudul femeii
-- este povestea inimii ei!! Tu vezi mai la suprafaţă...eu din felul din care e aşezată
femeia, am văzut ca într-o revelaţie versiunea interioară.
 
  

„Pictorul este un filozof, dar filozofia sa este pictura.” - definiţie de Renato Gutusso  
  

- Zâmbeam, doar.. admiram ceea ce ai spus. -Îmi place mult! Te-ai empatizat, parcă..
EA: - Da, m-am empatizat.. Ori, iarna din tablourile acestea, deşi crează emoţie prin aşezare, culoare, peisaj, totuşi nu-i ca realul ... realitatea crudă din natură întrece desenul şi basmul, uneori, dar nu succita afecţiunea şi căldură la fel de mult precum un tablou!!
E ca şi în legătura cu iubitul la care mă refeream...nu cred că poţi avea infinitul iubirii şi nu l-ai putea dărui decât unei singure persoane din lumea asta....e intens...e greu…dur... dar, norocoşi cei ce se regăsesc ca fiind asemenea şi au parte de aşa ceva! Pentru că devin treptat una… Nu poţi comunica cu un peisaj real, ce-i impunător pentru că e mare, uriaş chiar, solicitând impresii ca de la nimicniciile umane.
 
  

‟‟Pictura este poezie tăcută.‟‟de Plutarh  
  

-Ai dreptate şi cred că aşa e, tu poţi face mai multe asociaţii. Pentru cineva care nu are parte zilnică de peisaje inpunătoare, unui astfel de
om un aşa tablou i-ar fi necesar. Şi-ar mai răcorii mintea .. cu tablourile acestea superbe, semnate - Ion Panduru. Bine, şi pentru unificarea cu natura şi pentru sentimentele pe ce le redau o astfel de unificare.
EA: - Mda... numai că eu vorbesc strict de cum văd iubirea prin prisma peisajelor şi tu.... strict de peisaje... degeaba exist, spre exemplu, într-un paradis dacă e unul static, afectuos-impunător printr-o frumuseţe rece, în care nu se întâmplă nimic...văd aceleaşi locuri... chiar dacă faine, superbe...dar, nu găsesc ceva interesant precum în aceste tablouri ce crează emoţie, comuniune şi intimidate. Numai iubirea i-a conferit omului stabilitate şi siguranţă în natură, iar siguranţa cea mai mare o redă comunicarea, comuniunea cu ea, sau intimitatea pură!!
Dar, n-aş mai vrea să spun despre iubire şi cum o văd eu...oricum, e doar un unghi personal ..iubirea are o singură bază şi lege... dar are infinite manifestări! Să mai vorbesc despre asta...nu, sorry! E în mine, sunt opiniile mele şi nu mi le împărtăşesc decât rareori... Oricum, nimeni nu aplică.. toţi doar apucă a teoretiza, însă nu pictează şi nu simt… ceva. Precum
viaţa s-a stins pe ramuri premature venind furtuna, apoi ninsoarea... prevestind un nou reînceput, Renaşterea! Aceste ierni, şi ele sugerează puritatea, sau regăsirea ei...!
 
  
Pentru mai multe detalii:  
  
  
Referinţă Bibliografică:
La expoziţia de pictură semnată de maestrul penelului - Ion Panduru ! / Valerian Mihoc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1344, Anul IV, 05 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Valerian Mihoc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valerian Mihoc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!