CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poezie > Afectiune >  
Autor: Valeria Iacob Tamaş         Ediţia nr. 2919 din 28 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Povestea fluturașului trist
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
POVESTEA FLUTURAŞULUI TRIST  
  
Era o dată demult, tare demult o ţară săracă, atât de săracă că nici pietrele nu voiau să locuiască în ea. Doar fire de nisip se întindeau dintr-o parte în alta şi oamenii care locuiau în ea stăteau toată ziua şi plângeau, singurii stropi de apă care cădeau erau lacrimile din ochii lor.   
Într-o zi trecu din întâmplare pe acolo un fluture. Nu vedea nici un fir de iarbă verde, nici o floare unde să se odihnească, doar oamenii erau atât de trişti încât numai lacrimi erau pe firele uscate de iarbă în locul jucăuşilor stropi de rouă.   
Fluturaşul se întristează şi el şi–ar vrea să le vină în ajutor. Nu mai stă pe gânduri şi sună la telefon pe Zâna Florilor. Ei voi ce râdeţi, credeţi că fluturii şi zânele nu au telefon ?Vă înşelaţi amarnic.   
Sună, sună, Zâna Florilor nu răspunde, eh şi zânele astea când sunt ocupate nu răspund la telefon, deoarece aşa sunt oamenii care au treabă, nu pierd timpul sporovăind ca mămicile, ca bunicile, ca tăticii ore în şir la telefon.   
Dacă vede şi vede că Zâna nu-i răspunde îi trimite un SMS că doar de aceea s-au inventat SMS-urile să fie trimise când oamenii nu răspund la telefon.   
- Sună-mă, sunt trist! Atât îi scrise fluturaşul zânei, că era şi el atât de trist că-i venea să plângă cand vedea oamenii atât de trişti in jurul lui.   
Zâna cea ocupată, ei da foarte ocupată deoarece florile şi ierburile de care voi vă bucuraţi în fiecare zi cu sudoare se întreţin îi răspunde fluturaşului care-i povesteşte cu de-amănuntul cum a ajuns el într-o ţară tristă în care doar lacrimile strălucesc în bătaia soarelui, n-a văzut un fir de iarbă, o floare sau un arbore, nici măcar un scaiete sau un arbust amărât pe care să-şi odihnească trupul lui plăpând obosit de zbor.   
Cum o ştim, Zâna Florilor nu stă pe gânduri, fluieră, ei da fluieră cu degetul în gură aşa cum fac băieţii când fac pe deştepţii şi toţi prietenii ei vin în mare grabă că doar ştiu că Zana fluieră nu a pagubă ci fiindcă are treabă şi când e vorba de treabă prietenii vin nu-i aşa să te ajute în cea mai mare grabă.   
Aşa că norişorii zburători se strâng toţi deasupra palatului zânei, vântul răscolitor vine şi el în graba mare, până şi cârtiţele pe care le ceartă zâna mereu că scormonesc pământul stricând casele florilor nu ştiu cum să facă să fie mai de ajutor.   
Vin şi ele dornice să facă o faptă bună că Zâna Florilor alte fapte nu ştie să facă.   
Cu mânecile suflecate Zâna le povesteşte despre păţania fluturelui, de ţara aceea unde numai lacrima este stăpână şi le cere ca punând mână de la mână şi toţi voiniceşte umărul să facă din ţara plângerii ţara bucuriei.   
Zis şi făcut, că lenea e numai pentru oamenii proşti şi lucrul bine făcut numai pentru copiii deştepţi. Cu mic, cu mare, o pornesc în grabă mare s-ajungă degrabă unde au de-acum treabă.   
Cârtiţele şi-au adus toţi prietenii şi prietenii lor toţi prietenii şi uite aşa o armată de cârtiţe au săpat de cu zori şi până-n seară de-au făcut pământul numai bun de semănat, apoi, fuga fuguţa au plecat spre casa lor să nu încurce vântul răscolitor care pe măsură ce Zâna Florilor presăra seminţe de flori, legume şi ierburi le purta peste tot. Norişorii zburători îşi umplură stropitorile şi uite-aşa în mare grabă făcură toţi cea mai bună treabă.   
Soarele şi el nu se lăsă aşteptat, razele sale harnice ajutară seminţele să răsară, tulpiniţe firave se iviră şi apoi crescură, crescură cu măsură până când se umplură de boboci şi de flori. Asta totul în grabă, că atunci când ai treabă faci totul cu rost şi treaba mergând strună lucrurile bune se adună.   
Aşa că nu trecură decât câteva ceasuri, cam atat cât stau două bunici la taifasuri şi din ţara aceea tristă şi ciudată deveni o ţară înflorită toată, ierburi verzi şi crude erau acum nenumărate, florile colorate înflorite toate, oamenii deodată uitară de lacrimi si tristeţe şi orbiţi de atâta frumuseţe începură să râdă de bucurie şi uite-aşa se născu o nouă împăraţie, hai nu te lăsa nici tu cititorule pradă uimirii ci hai şi priveşte cum arată ţara fericirii unde când vrei şi nu doar stai năuc pe gânduri, poţi să transformi totul într-un loc minunat precum eu prin aceste rânduri.   
Nimeni nu mai stă trist cum nimeni nu mai stă degeaba, aricii cară dovleceii cu roaba, pisoii îndeamnă la muncă şoriceii, că de vor avea cămara plină mai grăsuţi vor fi derbedeii, ei acum voi vă întrebaţi de unde astă pricină, păi care motan nu ar vrea un şoricel gras la cină, iepuraşii duc morcovi la piaţă, albinele învârtesc în dulceaţă, oamenii muncesc să-şi lărgeasca hambarele, priviţi stă cu gura căscată până şi soarele. 
Referinţă Bibliografică:
Povestea fluturașului trist / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2919, Anul VIII, 28 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!