CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

ECOU PESTE TIMP. Despre poezie...

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lansarea volumului ”Ucenicul”, autor Radu Iorgulescu.( 2 noiembrie 2019)  
(Bingo Chez Gabi, bdul Iuliu Maniu, nr. 11 București)  
 
E încă toamnă, cu vreme frumoasă, chiar dacă am intrat, deja, în luna noiembrie.  
-” Prima lansare?” întreb poetul.  
-”Da!” Și am mari emoții... Încearcă să ascundă acest lucru, dar privirea spune totul.  
-” Va fi bine! Emoția este justificată!  
Puteam să înțeleg stările, frământările prin care trece poetul Radu Iorgulescu. M-am dus cu gândul la prima mea lansare. Mai bine nuuuu...  
Dincolo de toate, poezia este emoție, este trăire abisală. În poezie, cuvintele ”reînvață sunetul pururi nou al apelor și al frunzelor.”  
Ajungem la ” Bingo Chez Gabi” , acolo unde avea să se întâmple totul: poezia să devină regină, să acapareze, să subjuge auditoriul ,  
să smulgă o LACRIMĂ... N-a lipsit muzica. Corzile chitarelor vibrau sub atingeri subtile, însuflețite, devenind una cu interpretul.  
-” Totul e un haos!” spunea poetul, înainte de începerea evenimentului. Sigur, avea nevoie de o susținere, de o încurajare.  
-”Va fi minunat! Sunt convinsă!” venea răspunsul meu.  
Și a fost mai mult decât atât: a fost magie! Credeți în magie? Va trebui...  
 
Au început să vină invitații: unul câte unul, până s-a umplut sala. La un moment dat, cineva îmi face cu mâna. Era poeta Delia Stăniloiu.  
Doream s-o reîntâlnesc, și a răspuns invitației. Până în acel moment, nu auzise de poetul Radu Iorgulescu. Nimic nu pare a fi întâmplător pe lumea aceasta.  
De ce spun acest lucru? Rar mi-a fost dat să văd atâta emoție în sufletul celui ( celei) care a venit să cunoască poetul. Poezia și-a deschis aripile diafane,  
a vibrat și miracolul s-a produs. Acea energie tainică a cuvântului a trecut de la un suflet la altul, cu intensitate, cu frumusețe, cu bucurie, până ce  
totul s-a transformat în emoție pură, în lacrimă poetică ... ( după cum mărturisește și poeta Delia Stăniloiu).  
Dacă versurile reușesc să pătrundă în inima auditoriului, să producă un ecou peste timp, atunci poetul, poezia sunt salvate ...  
Trebuie să subliniez faptul că întregul volum are ca temă principală iubirea. Adaug un scurt fragment din recenzie:  
” Renunță poetul, cu ușurință, la iubire? Se pare că nu: ” Rănită talpă, rătăcită parcă/ din cale ar fi vrut să te întoarcă/spre hanul astăzi vechi,  
din drumul mare,/unde se bea, se râde și se moare.” ( Popas).  
 
Iată ce versuri! Încărcate de profunzime și dramatism, de vibrație incandescentă, îți străbat întreaga ființă, până la durere,  
până la sânge... acolo unde rănile înfloresc. Alte teme regăsite în volum: visul, dorul, zborul, tristețea, melancolia, frustrarea, prăbușirea,  
deznădejdea, singurătatea, toate se întind arborescent, astfel că imprevizibilul își face loc, se înfășoară ca o iederă în jurul ideilor poetice.  
Cu mișcări sigure, poetul ”decupează cuvântul din marmura vieții, șlefuindu-l, căutându-i simetriile, răsucirile, unghiurile ascunse”...)  
 
Moderatorul evenimentului a fost doamnă Maria Simion.Distinsă, impunătoare a anunțat începerea lansării.  
Ne aflam alături de poetul Radu Iorgulescu: Liliana Liciu, Valentina Becart, George Terziu, Mihaela Borzea, soțul, Val Răzeșu.  
Ne-a privit pentru o clipă, privire în care se cuibăriseră destule neliniști...  
L-am încurajat, cu toții, fără să ne vorbim, în prealabil.  
- ” Hai! Mult succes! Totul va fi minunat!”  
A vorbit poetul Radu Iorgulescu. Microfonul era aproape. S-a făcut liniște. A citit o poezie. Vocea baritonală, încărcată de emoție a captat atenția,  
apoi, cu fiecare poezie, sufletele au vibrat la unison cu sufletul poetului.  
Și lacrimile au fost acolo: în acele frumoase versuri clasice, în metafore inedite, trăiri subtilizate în fiecare cuvânt.  
 
Au vorbit despre poezia cuprinsă în volumul ”Ucenicul”, volum semnat de Radu Iorgulescu: d-l Val Răzeșu, poeta ( critic literar) Valentina Becart,  
poeta Liliana Liciu, poeta Mihaela Borzea. Felicitări, tuturor!  
Muzica folk a transformat evenimentul în ceea ce trebuia să fie: o mare sărbătoare spirituală!  
Amintesc pe cei care au contribuit la acest lucru, care au adus plusul de savoare, de încântare: Virgil Gospodaru ( Adjud), Rareș Andrei Păuna( un tânăr remarcabil)  
(care a venit însoțit de tatăl lui), Viorel Ștefănescu, Eugen Avram. Doamna Doina Lazăr ( profesor de muzică, absolventă de conservator)  
a pus pe muzică 4 poezii semnate de poetul Radu Iorgulescu. Totul era atât de armonios, de sublim! Am cântat cu toții, am aplaudat, ne-am ridicat în picioare.  
Ce clipe frumoase, ce clipe frumoase! Dar cum să-i spui clipei: ”mai rămâi!...” Cum???  
Omul din ”umbra” poetului a fost doamna Virginia Pârvu, care a avut grijă de aranjarea cărților, de invitați, astfel ca totul să se desfășoare în cele mai bune condiții.  
Felicitări și admirație, tuturor!  
Cele mai prețioase felicitări se cuvin poetului Radu Iorgulescu . FELICITĂRI! Admirabilă poezie, admirabilă prezentare!  
Fie ca această zi ( memorabilă, de acum....) să vă deschidă drumul spre alte și alte proiecte, evenimente literare.  
VIVAT POEZIA! VIVAT POETUL!  
Vă mulțumesc mult că m-ați făcut ”părtașă” la această sărbătoare spirituală.  
*  
Orbire  
 
Azi nu pășesc poteci necunoscute/ nu-i prima toamnă ce-o iubesc în van,
purtând în mine frunzele pierdute/ din ramuri pustiite an de an.
*
Dar ai închis destinul între stele / lăsând afară îngerul flămând
trădat de albul aripilor grele,/ să piară singur, trist și prea curând.
*
Degeaba fereci porți când nu ai cheie,/ degeaba te mai rogi când nu mai crezi
erai in mine ultima scânteie / dar te-am pierdut, căci n-ai vrut să mă vezi.
 
 
Radu Iorgulescu  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
ECOU PESTE TIMP. Despre poezie... / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3233, Anul IX, 07 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!