CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Un drum la Solotvino ( Ucraina). Lansarea antologiei ”Abiasale trăiri”, cordonator Valentina Becart. Impresii.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nimic întâmplător, totul pentru meditație și amintire.  
Multe sunt drumurile tale, Doamne..., toate imprevizbile, provocatoare. Tocmai în ”necunoscuta” drumului stă miraculosul, inefabilul...  
Era o zi frumoasă de toamnă( 20 septembrie 2018), când am pornit într-o ”aventură literară”, spre Ucraina. Peisajul te învăluia ca o muzică universală, scăldat în lumină, îmbrăcat în verde...Cu freamătul culorilor, în privire! Munții înalți, cu pantele repezi... coborând spre adânc, deschideau în suflet ”abisale trăiri”, ca-ntr-o recunoaștere a celor ce cutezau să fie, să viseze...  
La un moment dat, mi s-a părut că aud pădurile fredonând:  
”A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta./  
Mă tem că n-am să te mai văd, uneori,/  
că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori,/  
că ai să te ascunzi într-un ochi străin,…” Emoție de toamnă – Nichita Stănescu).  
Odată trecuți de Sighetu Marmației și ajunși la punctul vamal ( avînd un portbagaj plin cu cărți: de poezie, proză, teatru, scriitori români clasici, contemporani), am pregătit pașapoartele pentru trecerea în Solotvino.  
Emoția s-a cuibătit în suflet, vrând, nevrând. ( și aici fac referire doar la sufletul meu).  
A urmat întâlnirea cu domnul consul ( poetul) Edmond Neagoe, cel ”vinovat” de această întâlnire literară, pe tărâm ucrainian. O bucurie să recunoști omul… pe care l-ai intuit în poezie. Aproape familiar, aproape emoționat, aproape de noi… Poezia este tărâmul unde sufletele își dau întâlnire, ”dezbrăcate„ de mentalități, prejudecăți, în lumina diafană a cuvântului.  
Ne-am cazat la hotelul Viza,( destul de aproape de graniță), pentru două nopți, tot prin grija domnului Edmond Neagoe. Vă mulțumim mult!  
Pe 21 septembrie, ora 15.00, a avut loc evenimentul mult așteptat, la sediul Centrului de inforare al României, din sediul primăriei orașului.  
*  
În program a mai existat un eveniment: ” Masa rotundă dedicată Zilei Limbii Române ( Rolul Limbii Române în prezervarea identității culturale).  
Amintesc că acest proiect a fost realizat cu sprijinul Ministerului pentru Romînii de Pretutindeni.  
Seara, după ce ne-am cazat și familiarizat cu locul…, ne-am reîntâlnit cu domnul consul pentru a pune la punct unele aspect legate de lansarea antologiei. Ideea domniei sale, de a organiza un concurs, având ca temă „Limba română”, pentru elevii prezenți la eveniment, mi s-a părut remarcabilă.  
Astfel, am putut cunoaște frânturi din frumoasele trăiri ale copiilor ( care învață la școlile cu predare în limba română), de puteam vedea sufletul cum stă sprijinit într-o lacrimă…  
Desigur, în creșterea și educarea lor, un rol meritoriu îl au profesorii ( mai ales, cei care predau limba română). De ce subliniez acest lucru? Pentru că vorbim de Ucraina!  
Toate felicitările și prețuirea noastră.  
Pe parcursul prezentării antologiei ”Abisale trăiri”, a rulat videoclipul care-i prezintă ( succint) pe cei 41 de poeți cuprinși între copertele acestui volum. De altfel, au fost amintiți de subsemnata.  
Mare mi-a fost mirarea, când cineva din public, în persoana d-lui Gheorghe Sobec, a recunoscut un nume: Valeria Merca ( Cluj).  
”Ce mică e lumea” în lumea asta mareeeee, dar oamenii sunt pretutindeni. Și, când spun ”OM” , nu mă refer la ”ființare” , ci la o anume calitate…  
Acolo unde există poezie, emoția plutește în aer asemenea unui parfum care te îmbată, te subjugă…  
A fost emoție! Încântare! Mirare!  
Toate, la un loc, au adus sufletele mai aproape, le-au determinat să vorbească aceeași limbă: a miracolului universal. Ce este ființa umană??? Un miracol, nedeslușit încă… sau ” Lumea este o frază în curs de rostire”, așa cum afirmă A. Pleșu.  
Aici, la Solotvino, Ucraina, s-a ”rostit„ o fărâmă din sufletul românesc, din poezia românească, universală, până la urmă.  
Pentru că totul s-a întâmplat, pentru că totul a trebuit să fie…, aduc mulțumiri infinite, în primul rând, poeților, cei care și-au adus aportul la alcătuirea acestei antologii.  
De asemenea, mulțumesc domnului consul EDMOND NEAGOE pentru organizarea acestui eveniment.Trebuie să menționez faptul că - poeziile trimise de domnia sa – au avut un rol hotărâtor în finalizarea proiectului meu.  
Vă mulțumesc mult! Onorată și încântată!  
Programul artistic ne-a încântat,de asemenea, de la un capăt la altul, al trăirii. ( A se vedea afișul). Oameni frumoși, luminoși, talentați. Fiecare cu o poveste, fiecare cu altă emoție… Costumele populare îți furau ochii și inima… Mai ales, tinerele fete! Frumoase foc! ” Să dai cu cuțâtul în piatră”, cum spune maramureșanul.  
Infinite mulțumri! Infinite felicitări!  
Mulțumesc poeților care au fost prezenți la eveniment: Oana Țogan, Ioan Mugurel Sasu.  
Prezența lor a adăgat plusul de valorare spirituală, atât de necesară atunci când se plecă în lume… cu atâtea trăiri poetice ( 41 de poeți) , trăiri care trebuiesc ”păzite” și păstrate în cea mai frumoasă și curată lumină.  
Vă mulțumesc!  
La porțile cetății, e nevoie de un paznic…, altfel, vom auzi cum hohotește vântul, și rîsul… ” în partea stângă a nesomnului”…  
Multe mulțumiri domnului primar, din cadrul primăriei din Solotvino ( acolo unde s-a desfășurat evenimentul).  
Am uitat pe cineva???? Să-mi fie cu iertare…  
Ah! Patroana hotelului, o maramureșancă de nota 10. Multe mulțumiri.  
Din nou, infinite mulțumiri domnului consul Edmond Neagoe, pentru implicarea în acest proiect minunat!  
Toată prețuirea și aprecierea!  
Cu drag, cu senin, Valentina Becart  
” Cuvântul va dispărea odată cu omul, această ”dumnezeire” incompletă – lăsată la cumpăna dintre lumină și umbră, dintre bucurie și durere, dintre lacrimă și speranță” ( V. Becart).  
Totdeauna pleci la drum cu sufletul curat, cu speranța în miracol.  
Tuturor, vă doresc cărări pline de lumină, de bucurie și împlinire!  
 
Bucuria mea???? Nu…  
Fiecare va avea partea lui de bucurie și revelație…  
 
Ps.  
Tot ce ”împlinesc” pe tărâmul literaturii, o datorez, o dăruiesc fiului meu ( stabilit, de 19 ani, în Birmingham, Marea Britanie), cel care m-a motivat, mi-a ”păzit” drumurile… neștiind, momentan, acest aspect…  
Cînd o să-i spun că este ”îngerul meu păzitor”????  
O fac în orice clipă a vieții mele…  
Mama ( V. Becart – Bisog)  
 
24 septembrie 2018  
*  
Ps. Mulțumesc reporterului Silvia Mihalca pentru interviu. ( TV, TISA, Solotvino).  
 
Referinţă Bibliografică:
Un drum la Solotvino ( Ucraina). Lansarea antologiei ”Abiasale trăiri”, cordonator Valentina Becart. Impresii. / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2829, Anul VIII, 29 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!