CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

mihai batog-bujeniță - TRĂIRI ABISALE CU RESPIRAŢIA TĂIATĂ DE EMOŢIEmiha
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru a porni pe drumul greu şi îndelungat al alcătuirii unei antologii de poezie, faptul fiind valabil şi pentru orice alt tip de antologie, îţi trebuie mult curaj, cunoaştere şi implicare pentru coordonator, dar şi răbdare, perseverență şi multă disponibilitate afectivă pentru cititor.  
 
Coordonatorul unei antologii are de înfruntat furcile caudine ale selecţiei, trebuie să dea dovada bunei cunoaşteri a fenomenului de referinţă, de o admirabilă obiectivitate într-un domeniu în care subiectivul este cuvânt de ordine, să fie el însuşi un creator de gen pentru a intra în subtilităţile atât de specifice artelor poetice,dar şi, deloc lipsit de importanţă, un bun manager de carte pentru a gestiona cu succes un volum în care totul, cantitativ şi calitativ, trebuie echilibrat cu mare grijă. Mai mult, el trebuie să se încadreze cu rigurozitate în coordonatele temporale ale referirii deoarece o extindere a cuprinderii afectează destul de grav reprezentarea.  
 
Nici pentru cititor lucrurile nu sunt simple! Aflat principial în faţa unui volum care exprimă starea fenomenului antologat într-o anumită perioadă destul de ferm înscrisă în coordonate, dar şi reprezentativă prin numele incluse, eşti nevoit să citeşti cu multă atenţie, să intri cu disponibilitate şi înţelegere în stilul personal al fiecărui poet, fiind greu să treci cu vederea faptul că deşi toţi vorbesc, absolut firesc, pe marginea aceloraşi teme, fiecare o face în cu totul alt mod, folosindu-şi la maximum forţa de expresie a metaforei, subtilitatea şi versatilitatea cuvintelor ori ritmul frazei poetice. Greu, foarte greu, dar mai mult decât atât, ai nevoie de un timp la dispoziţie, timp care de cele mai multe ori ne lipseşte sau doar ne văităm că ar fi aşa, din varii cauze care nu exclud superficialitatea unor vremuri în care ecranul de diferite mărimi pare a fi adevăratul vector de cultură. O eroare pe care, din păcate, o plătim destul de scump, iar efectul se numeşte subcultură!  
 
Şi, ca lucrurile să fie şi mai complicate, nici omul, cititorul, care doreşte să-şi exprime o părere despre un volum antologic nu este scutit de inerentele obstacole aşezate în calea sa, de complexitatea situaţiei. Pe lângă greutăţile expuse anterior, cele specifice cititorului, se va confrunta şi cu cele aparţinând strict emitentului de opinii.  
 
Cum ar putea acesta să prezinte părerea sa despre poeziile celor cuprinşi în volum fără să greşească? Fiindcă, dacă şi-ar propune să analizeze fiecare poet în parte, recenzia, cronica sa, ar avea tendinţa de a fi mai voluminoasă decât cartea, prin urmare inutilă şi de necitit, iar dacă face o prezentare selectivă greşeşte prin omisiune şi, pe bună dreptate, ar fi ostracizat de cei nedreptăţiţi. Ori se ştie prea bine că nu este cazul să intri în gura unor poeţi care pot trece oricând de la registru liric la cel epic, dar cu puternice accente dramatice. De evitat!  
 
Şi, iată, că mă aflu în această grea situaţie de a citi, dar şi de a scrie despre volumul antologic de poezie intitulat Abisale trăiri(poezii, poeţi contemporani) coordonat de doamna Valentina Becart şi scos la editura PIM din Iaşi, în acest an. Cum pe doamna Becart o cunosc din scrierile domniei sale, la fel şi pe realizatorul copertei, domnul Mihai Cătrună, i-am mulţumit în gând pentru acest generos dar şi m-am pornit pe citit. Cei patruzeci şi unu de poeţi (multe poetese) cuprinşi în volum sunt, aşa cum mă aşteptam, nume reprezentative pentru poezia contemporană a ultimilor treizeci de ani. Fiecare cu modul său de a privi lumea şi oamenii, cu stiluri diferite, dar închegate armonios într-o logică mai presus de exprimările concrete, oameni care chiar au ceva de spus şi o fac foarte frumos. Conceptul in pluribusunum se regăseşte pe deplin în volum, dându-i acel farmec unitar al unei cărţi care merită a fi citită pe îndelete şi care îţi oferă acea deschidere către frumos de care avem atâta nevoie. Nu poţi să treci prea uşor peste vreo poezie fiindcă ai avea impresia că ai pierdut ceva, iar acest sentiment îţi dă frustrarea de care ai nevoie pentru a te întoarce la poezia neglijată. Şi bine faci deoarece vei fi răsplătit cu asupră de măsură. Metaforele şi jocurile subtile ale sensurilor, cuvinte care te îmbogăţesc sau te fac să cazi pe gânduri, interogaţii de multe ori tulburătoare ori o plăcută senzaţie de plutire te va însoţi permanent pe timpul lecturii. Prin urmare nu are rost să te grăbeşti! Răsfaţă-te cu vorbele cele pline de duh, lasă-te purtat de mângâierea ritmurilor şi vei observa, la sfârşitul lecturii, că ai devenit mai bun. Pentru asta poţi mulţumi, chiar dacă numai în gând, celor care au trudit pentru apariţia acestui volum.  
 
Mihai Batog-Bujeniţă  
 
Referinţă Bibliografică:
mihai batog-bujeniță - TRĂIRI ABISALE CU RESPIRAŢIA TĂIATĂ DE EMOŢIEmiha / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2748, Anul VIII, 10 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!