CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

EUGEN DORCESCU. Despre volumul ”Jumătate umbră, jumătate cuvânt”…, autor Valentina Becart.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN CUVÂNT DESPRE POEZIA CONFESIVĂ  
 
*  
 
Doamna Valentina Becart ne-a dăruit, de curând, soției mele, Mirela-Ioana Dorcescu, și mie, cu gentilețea-i cunoscută, recenta sa carte de poeme, Jumătate umbră, jumătate cuvânt (Editura Princeps Multimedia, Iași, 2018), prefațată, cu sensibilitate și inteligență, de Daniel Corbu. Un volum al maturității artistice (și meta-artistice), autoarea fiind, cum se știe, în egală măsură, creator de poezie și comentator al textului literar. M-am gândit, atunci, că n-ar strica, poate, să trec dincolo de o abordare strict descriptivă a volumului și, pornind de la ce propune el, să încerc, după puteri, a schița un portet al poetei și un profil al poeziei sale. Altfel spus, să schițez o tipologie stilistică și una estetică, rezumându-mă, pentru moment, la a configura competența textului (nicidecum performanța pe care, eventual, o realizează).  
 
Așadar: ce tip de poet este Doamna Valentina Becart? Cum o identificăm, ca inconfundabilă, în mulțimea confraților? Voi spune limpede ceea ce cred, asumându-mi, fără echivoc fiecare frază. Dat fiind că, așa cum am declarat de nenumărate ori, în scris sau prin viu grai, în particular și – mai cu seamă – în public, eu nu reprezint pe nimeni și nu vorbesc decât în numele meu.  
 
Există, în opinia mea, principial, teoretic, dar și în fapt, trei tipuri de poeți: poeta genuinus (natural, firesc, născut, nu făcut, având talent – ingenium – , poet ce ar fi inventat poezia, dacă ea n-ar fi existat deja, poet ce explorează, prioritar, verticalitatea existențială a simțământului și, eventual, a subconștientului etc.); poeta doctus (care trebuie, neapărat, tocmai ca să fie poet, să fie și genuin, dar e preocupat, prioritar, de temele culturale, explorând verticalitatea gândului; el scrie poezie numai fiindcă poezia îl precedă) și poeta artifex (genuin și el, într-o oarecare măsură, dar atras de mijloace, de orizontalitatea pluriformă și multicoloră a limbajului). Poetul ideal este sinteza strălucită a acestor ipostaze. În realitatea istorică, dozajul diferă de la un caz la altul, ceea ce explică nesfârșita diversitate din lumea poeților. Cât privește conlucrarea, în creație, și împletirea celor trei tipuri, într-o personaliate anume, n-ar trebui să uităm, spre a ne mai tempera infatuarea (naivă, desigur), spusa lui Vitruvius: „Neque enim ingenium sine disciplina aut disciplina sine ingenio perfectum artificem potest efficere”.  
 
Cum o putem încadra pe Doamna Valentina Becart în aceast chenar dinamic, fluctuant? Iată încadrarea mea, sprijinită, riguros, pe ce mi-a oferit textul: Doamna Valentina Becart este un poeta moderat genuinus, susținut, iarăși moderat, de un poeta doctus și completat, la nevoie, de un poeta artifex. O probă:  
 
„Aleargă-mă printre cuvinte,  
 
Dalma,  
 
ca printr-un lan de grâu  
 
abia-nverzit;  
 
să simt cum tremură silaba  
 
ce-o rostesc  
 
şi cum se-ngână greierii,  
 
de- a valma.  
 
Aşteaptă-mă la capăt de-ntrebare,  
 
cum ramurile spre rodire  
 
se grăbesc,  
 
să mă nuntesc cu iarba din răzoare  
 
şi versuri albe lunii să-i şoptesc.  
 
Adună-mă dintre cuvinte,  
 
seara,  
 
când toate stelele ies la fereşti.  
 
De mă cuprinde dorul,  
 
să mă-nrudesc cu slova  
 
neîmblânzită  
 
şi caii nopţii să-i păzesc,  
 
lângă fântâna-nsingurată,  
 
ce-şi leagănă la sân izvorul”.  
 
(Adună-mă dintre cuvinte)  
 
Și poezia sa? Unde o situăm în peisajul nemărginit al lirismului, al artei cuvântului? Reperele ni le oferă, ca mai totdeauna, tot geniala gândire estetică a Antichității („Nimic nou sub soare”; „Havel havalim”!). Se înregistrează trei definiții ale artei (inclusiv ale artei cuvântului): mímesis (în sens propriu, dar și conceptual: reproducerea structurilor constitutive ale referentului, ceea ce asigură enunțului necesitate și verosimilitate – pastelul, de exemplu), catharsis (eliberare a sentimentelor, dar și, uneori, a emoției ideilor, precum în romantism sau în expresionism), poiesis (de la poiein „a face”, construcție, elaborare: clasicism, modernism, postmodernism).  
 
Raportată la acest ecran, poezia Doamnei Becart este, categoric, catharsis, în sensul, limitativ, auctorial (la emițător), de confesiune. Substanța mărturisirilor o dă sentimentul erotic, deplângându-și eșecul. Din cele patru înfățișări ale dragostei (storge, filia, eros, agape), autoarea alege, cvasiexclusiv, cultivă și cântă erosul, cu toate deliciile suferinței pe care acesta le generează.  
 
Ca urmare, din perspectivă estetico - discursivă, poezia Doamnei Becart are înfățișarea unei litanii. Forța ei lăuntrică o dă monotonia (în accepțiunea etimologică a termenului: insistența pe acelaș ton, pe același înțeles, pe același mesaj). Duhul ei este stăruința, intensitatea:  
 
«Îţi scriu, de dor, în iarna asta  
 
ce-şi aşterne somnul alb  
 
lângă visare.  
 
E viscol în fiecare ticăit al orei,  
 
în fiecare zbatere de pleoapă,  
 
e-o blândă renunţare.  
 
Ce albă-i aşteptarea, când nopţile  
 
se-adună la poveşti,  
 
când stelele înduioşate  
 
te caută... să-ţi ducă veşti.  
 
Îţi scriu de dragoste  
 
(a câta oară),  
 
în iarna asta cuibărită-n suflet.  
 
De-ai vrea să vii, voi sta de veghe  
 
cum doar zăpezile o ştiu  
 
şi cum – luminile de pază –,  
 
în suflet rătăcit,  
 
în nopţile senine – se strecoară.  
 
E viscol în fiecare gând,  
 
în fiecare oră de-aşteptare.  
 
Eu povestesc iernaticilor flăcări  
 
despre tine  
 
şi ele îngână într-un târziu:  
 
„ sunt semne ale iubirii pe neaua  
 
din cărare,  
 
sunt semne”...»  
 
(Îţi scriu, de dor...)  
 
Elanul (impulsul) și conștiința artistică se armonizează și în detaliu, și pe ansamblu.  
 
O nouă reușită a poetei această carte.  
 
Timișoara, 23 iunie 2018.  
 
.  
 
Referinţă Bibliografică:
EUGEN DORCESCU. Despre volumul ”Jumătate umbră, jumătate cuvânt”…, autor Valentina Becart. / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2731, Anul VIII, 23 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!