CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Despre Zeii ocrotitori ai poeziei. Mihaela Cristescu, Sydney
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VALENTINA BECART – CÂNTEC DE APE ( note de lector) 
  
( volum bilingv de poezie – română – engleză) 
  
Între Zeii ocrotitori și cotidianul privit în mod tradițional prin bucatele așezate străbunilor la masă, Valentina Becart deruleaza sensul istoric al sensibilității feminine supuse evenimentului tragic, imperturbabil și total lipsit de ancore temporale. 
  
Prin perspectiva cititorului, recunoaștem încă o dată semnificația metaforică a obiectelor și a locurilor în care se încadrează cuvintele, lexeme purtătoare de energie: temniță sau chilie, cozonac sau lacrimi, poezie sau jurnal?(Şi zeii au venit la cină). Nimic nu se conturează prin exagerare și totuși Zeii, acele personalități depline care ne străbat din toate direcțiile, prin toate metodele, către oricare destinație ulterioară, se arată binevoitori, stabili și aducători de inspirație: „de-aș fi ştiut/că zeii or să vină!?/de-aş fi ştiut…”. 
  
  
Bineînțeles, vibrația apare în moduri diferite, poetul cunoaște cheia potrivită pentru fiecare încercare: câteodată este Pământul (Cu patimă … am sărutat pământul), alteori melancolia (Melancolie), iar uneori chiar singurătatea (Numai singurătatea). Dar cu siguranță Zeii aduc elementul creator de viață, Cântecul de ape: „Eu sunt marea de/vise/tu eşti valul ce mă/doare/strivindu-mă între ţărmuri…” Sunetele își cunosc frecvența și pregătesc un dialect cunoscut numai de autor. Nu aflăm răspunsul direct, dar nici nu avem nevoie de acesta. Totul este să ne lăsăm cuprinși de ritm, de repetabilitatea ritmului mai ales, de conexiunile pe care le putem crea între impulsurile poetice și savoarea versului scris. 
  
  
Întâlnim candoarea și durerea Zeilor, ne aducem aminte de duritatea deciziilor lor; suntem supuși destinelor implacabile pe care introspecția le provoacă în paginile volumului adus de marea cea mare; nu contenim să ne apărăm tărâmul nostru estetic. Pentru că așa precum dedicăm această seara poeziei, tot așa Zeii ne vor ocroti necontenit, mai ales atunci când ne vom dărui în întregime: „… dar totul are un/preţ…/şi marea /cere o viaţă… la schimb!” 
  
  
Mihaela CRISTESCU 
  
Sydney, mai 2018 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Zeii ocrotitori ai poeziei. Mihaela Cristescu, Sydney / Valentina Becart : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2708, Anul VIII, 31 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!