CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Dincolo de prag, ea…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
 
”Sătul de subterfugii cronofage,/ De viaţa fără ţel şi înţeles,/  
 
Sătul de mine însumi, mai ales,/ M-aş ridica şi-aş zice, simplu: „Trage!”...”  
(Eugen Dorcescu, El Caballero)  
 
(g.)  
 
A venit o zi. Neașteptată. Nimic n-a mai fost la fel. Un gol imens s-a întins peste toate, și peste sufletul meu îndurerat. Un suflet al nimănui, rătăcind fără țel, fără un loc unde să-și găsească un strop de alinare. Cât de impasibil a rămas universul la toată această frământare, la acest supliciu strecurat, discret… într-o ființă atât de plăpândă, de fragilă și supusă degradării. Care metafizică poate răspunde atâtor întrebări, blesteme și rugi ce zguduie, adesea, temeliile nopții? Cine este dincolo de vălul acesta insinuant, ademenitor și imprevizibil, totodată… Așa, ca totul să fie mai palpitant! Nu?  
 
”Dumnezeu, ar spune unii…”, cu frică și de umbra lor, agățându-se cu disperare și neputință, de-o mare și imprevizibilă ”necunoscută”. Un cer pustiu ar fi nimicitor pentru ei. Pe cine ar mai învinui, după care ”dogmă” s-ar mai ascunde? Ei, credincioșii… Și vii și morți, în același rând, ca orice viețuitoare.  
 
”Poate dracul gol…” s-ar grăbi să afirme alții. Nu știu dacă trebuie să mulțumesc celui ”prea divin” sau celui cu coarne… că a semănat între oameni iubirea, dar, din păcate, și ura, și trădarea. Așa, ca un joc, ca o fugă de plictiseală, ca un hohot…  
 
Dar ce spuneam: iubirea, un adevărat miracol, o energie care te soarbe, te devoră, până la ultima tresărire de suflet. Această văpaie nevăzută,- care se aprinde de la scânteia a două priviri, - este o nebuloasă, o taină nedescifrată până la capăt.  
 
Scânteia, da, oare de unde vine? Cine e vinovat că în acel moment se naște și divinul și iadul, totodată?  
 
Sufletul se-aruncă pe baricade să-și ia în stăpânire dragostea. Nimic nu-l poate opri.Nici glonțul, nici tunetul, nici gândul pervers al lumii. De-ar intra pe ușă, acum, un trimis al ”marelui necunoscut” și mi-ar spune că iubirea e dincolo de pragul acesta invadat de lumină și de timp măsurat… aș spune:  
 
”trage!” și lasă-mă să plec…  
 
Dar el e aici, în preajma marilor trăiri și aventuri ce nu contenesc să ademenească, să tulbure mintea. Mereu în tumult, în acest vârtej amăgitor, clătinându-se ca o frunză - când vântul se plictisește și începe un joc provocator.  
 
L-am întâlnit într-o zi, plecam undeva…, o zi care nu anunța nimic spectaculos. Mâna unui destin ne-a adus în aceeași lumină, ne-a scăldat inima în aceleași raze care au țesut o idilă frumoasă, duioasă, ardentă, neuitând să adauge chinul unui gând, durerea fără de margini a unui dor.  
 
Ne-am iubit ca două suflete ce-și căutau mângâierea și noaptea de alint… O singură îmbrățișare a fost de ajuns ca inima mea să-și deschidă toate ușile către dragostea nouă, neașteptată, care plutea în aer, ca o dulce mireasmă, ca un cântec demult uitat, ca un izvor care nu-și mai amintea de susurul apei.  
 
În zilele lungi de dor, am țesut covoare de vise, el fiind mereu în centru, ca o stea luminoasă, ca un dar neasemuit. Vigilentă, urmăream țesătura, verificând fiecare fir, fiecare fisură. Orice imprudență sau fisură putea destrăma truda mea anevoioasă și plină de iubire nesfârșită. Totdeauna cineva te urmărește din umbră. Nu puteam să risc, nu puteam să pierd…  
 
Ne-am întâlnit într-un timp când soarele scălda alte țărmuri, alte trupuri… Noi mai primeam câteva raze (aruncate, parcă, c-o mână străină), atât cât sufletul să nu se stingă definitiv.  
 
Eu știam asta, simțeam povara orelor, tic-tac-ul care mă avertiza că urmează un drum interzis. Eu știam! Poate și el? Îmi doream ca pașii noștri, docili, să urmeze aceeași cale, să asculte, când și când, glasul temător al inimii.  
 
Iubirea creștea în fiecare zi ca o vâlvătaie întețită de vânt, ca o avalanșă… O ardere ce mi-am dorit-o! Am așteptat-o! Poate și el…  
 
L-am crezut când mi-a spus că iubește, la fel… Cum să refuzi zborul, clipa mult visată? Dar n-a trecut mult și a venit un ”trimis necunoscut” și mi-a spus că n-a fost iubire, nu, n-a fost…, a fost doar un truc al unui amator, fascinat de unduirile focului, de suspinele unui gând rătăcit.  
 
Nu! Nu! Mi-am spus hotărât! Eu nu mai sunt eu. În sufletul meu locuiește el; cu trupul lui, cu sângele lui, cu trădarea…  
 
Palpită în mine și-l port ca pe-o minune, pretutindeni. Uneori, povara ce mi-a fost dăruită… devine ca o stâncă, grea, apăsătoare și gata să strivească orice gând.  
 
Vigilentă, mă așez la umbra unei lacrimi și-ncep să-l alint, să-i spun povești frumoase, și să-i cânt…  
 
Și-atunci cerul devine mai senin, și eu mă bucur ca un copil care nu și-a pierdut speranța.  
 
El a plecat într-o zi. ”Sunt mort pentru tine…”, îmi scria! Nefericită zi! Și chiar atunci îl iubeam mai mult, și viața mea devenise viața lui. De nedespărțit! Și-am simțit o durere uriașă, parcă întregul cer s-a zvârcolit și-a fost cuprins de flăcări; dar și eu, și aerul din jur, și lumea toată… Murea ceva, se stingea o părticică din univers: încet, dureros, asurzitor, ca o prăbușire de timp… Mă luptam cu ultima rază. Greu de găsit într-o nebuloasă de sânge și zbucium. Și totuși… O țineam strâns în pumnul stâng. Cineva a strigat: ”trage!” … și-n privirea ce aștepta, parcă, un semn, - l-am văzut pe el.  
 
Și-o rază a fost de ajuns, să reaprindă jocul acesta diabolic și divin, numit iubire, suferință atât de sublimă și atât de amară, dar atât de dorită; ca pe o nouă viață, un nou fior…  
 
… ceva mai mult decât sunetul nisipului, într-un suspin prelung,  
 
într-o tăcere de mormânt…  
 
26 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dincolo de prag, ea… / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1982, Anul VI, 04 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!